14/1/10

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΑΣΟΥΣ-ΔΑΦΝΙΟΥ».



Τον Ιανουάριο του 2002, επί δημαρχίας του κ. Κ. Ντηνιακού, συντάσσεται από τον Δήμο Χαϊδαρίου μελέτη (αριθμός μελέτης: 21/2002) με τον τίτλο «Κατασκευή περιφερειακής οδού για τη σύνδεση περιοχής Δάσους Χαϊδαρίου με Δαφνί – Εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων δασικής αναψυχής, ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στη θέση ‘Δαφνί’, περιοχής Ποικίλου όρους του Δήμου Χαϊδαρίου Νομού Αττικής». Η μελέτη αυτή ελέγχθηκε (18.06.2004) και εγκρίθηκε (10.05.2005) από τη Διεύθυνση Δασών Δυτ. Αττικής. Χάρη στις προσπάθειες λίγων πολιτών, ιδιαίτερα της κ. Καλογεροπούλου, προέδρου του συλλόγου της Αφαίας, και των κ. Μιχάλη και Τζοάνας Τσίκλου, η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου ανεστάλη και επίσης διακόπηκαν άλλες παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες συγκεκριμένου ιδιώτη.[κάντε κλικ πάνω στις εικόνες, για να διαβάσετε τη μελέτη]




Τα Χριστούγεννα του 2007, η νέα δημοτική αρχή, υπό τον κ. Δ. Μαραβέλια, επιχειρεί εκ νέου να εκτελέσει το ‘έργο’. Η κινητοποίηση των πολιτών σταματάει τις μπουλντόζες άμα τη εκκινήσει. Ακολουθεί μεγάλη καμπάνια από τη Διαρκή Κίνηση, τον Οικο.πολι.ς, τους συλλόγους Αφαίας και Δαφνίου και μέλη του συλλόγου Άνω Δάσους∙ συλλέγονται 2000 υπογραφές πολιτών που απαιτούν την οριστική ακύρωση του ‘έργου’∙ διοργανώνεται παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (14.01.2008).

Στη συνεδρίαση αυτή απορρίπτεται το αίτημα για οριστική ακύρωση του έργου, υπό το πρόσχημα ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο δήμος θα υποχρεωθεί να καταβάλλει μεγάλο μέρος του ποσού που ήδη είχε λάβει για την εκτέλεση του ‘έργου’ αλλά το είχε ήδη δαπανήσει σε άλλα έργα! Ωστόσο, γίνονται αποδεκτοί οι φόβοι των πολιτών ότι το ‘έργο’ πιθανόν να αποτελέσει την κερκόπορτα για το πέρασμα μεγάλων και μικρών ιδιωτικών συμφερόντων στο Ποικίλο, και για να διασκεδαστούν αυτοί οι φόβοι αποφασίζονται κατά πλειοψηφία ορισμένα μέτρα, για τα οποία όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι πράγματι θα υλοποιηθούν ή ότι δεν θα αλλάξουν εν ευθέτω χρόνω (π.χ. από μία άλλη πλειοψηφία στο μέλλον). Η κυριότερη απόφαση αφορούσε στην αλλαγή της ονομασίας του ‘έργου’, με την διαγραφή του πρώτου σκέλους («κατασκευή περιφερειακής οδού για τη σύνδεση περιοχής Δάσους Χαϊδαρίου με Δαφνί») από την προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά όχι και από τη σύμβαση χρηματοδότησης, που ήταν και η αιχμή των αιτημάτων των πολιτών. [κλικ εδώ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου]

Τον Οκτώβριο του 2009 ο δήμαρχος καλεί για ενημέρωση επί της πορείας του ‘έργου’ τον πρόεδρο του Οικο.πολι.ς, ο οποίος με τη σειρά του προσκαλεί την Διαρκή Κίνηση. Ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουν κληθεί οι σύλλογοι Αφαίας, Δαφνίου και Άνω Δάσους, πράγμα που προκαλεί τη διαμαρτυρία μας. Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για ενημέρωση:

Ακούσαμε, βέβαια, για μία ακόμη φορά τις ‘παραχωρήσεις’ που είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2008 και την αμετακίνητη απόφαση να διατηρηθεί ο τίτλος του ‘έργου’ στη σύμβαση χρηματοδότησης. Ο κύριος σκοπός, όμως, ήταν άλλος: Μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές προβλεπόταν καθυστέρηση στην τοποθέτηση περιφερειάρχη, του οποίου η υπογραφή ήταν απαραίτητη για την επανέναρξη του ‘έργου’ με τις προδιαγραφές νέας προγραμματικής σύμβασης Δήμου-Υπουργείου Ανάπτυξης. Μα οι ημερομηνίες πίεζαν, τα χρήματα έπρεπε να δικαιολογηθούν μέχρι το τέλος του 2009. Το ζητούμενο, λοιπόν, ήταν η συναίνεση ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες πριν και χωρίς την έγκριση της νέας προγραμματικής σύμβασης!

Με πρωτοβουλία της Διαρκούς Κίνησης ενημερώνονται οι σύλλογοι Αφαίας και Δαφνίου και διαμηνύεται από κοινού: δεν δεχόμαστε να γίνουμε συνένοχοι στη συγκάλυψη ενός πιθανολογούμενου σκανδάλου, αρνούμαστε την ίντριγκα, διεκδικούμε σταθερά την οριστική ακύρωση του έργου. [κλικ εδώ και εδώ]

Αποτέλεσμα αυτής της καθαρής και έντιμης στάσης μας ήταν ότι α) το ‘έργο’ δεν πρόκανε να γίνει και β) ένα πιθανολογούμενο οικονομικό σκάνδαλο είναι στον αέρα.

ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΛΕΙΝΕΙ, ΔΥΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Νικήσαμε; Ναι!
Τελειώσαμε; Όχι!

Δύο καινούρια προβλήματα έρχονται:

1) Ποιος θα πληρώσει το πάπλωμα (190.000 ευρώ); Θα μας πουν: οι δημότες. Απάντηση 1: Είναι αλήθεια ότι η μεταφορά κονδυλίων δεν επιτρέπεται στα προγράμματα; Τότε πού και πώς διατέθηκαν 1 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό του 1999 στο Άλσος Νεολαίας;(!) Πηγαίνετε να δείτε τα αποκαταστημένα δέντρα, τις αποκαταστημένες πέτρες και τις αποκαταστημένες πέρδικες- πολλές οι ρωγμές και τα ερείπια! Κι ακόμη: Είναι βάσιμες οι κατά καιρούς επανειλημμένες δηλώσεις μελών του δημοτικού συμβουλίου ότι τα χρήματα του συγκεκριμένου προγράμματος διατέθηκαν για την κατασκευή του πεζόδρομου της Αγ. Μαρίνας; Πώς, λοιπόν, δεν μπορούσε η δημοτική αρχή να μεταφέρει το κονδύλι σε άλλα έργα; Αυτό είναι, όπως φαίνεται, συνήθης πρακτική. Κι έτσι, απάντηση 2: Πώς διατέθηκε (αν διατέθηκε) το ποσό αλλού; Με ποιες διαδικασίες και από ποιους; Ποιανών η τσέπη έγινε πιο γεμάτη; Μόνο όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και όχι οι δημότες. Κι αυτό πρέπει, βέβαια, να το αναδείξουν και να το διεκδικήσουν πρώτοι-πρώτοι η ίδια η δημοτική αρχή και οι δημοτικές παρατάξεις.

2) Βρίσκεται σε εξέλιξη νέο σχέδιο για τις παρυφές του Ποικίλου που πρόσκεινται στο Δάσος και στο Δαφνί: Με πρόσχημα την κατασκευή σχολικών εγκαταστάσεων σε χώρο του ΨΝΑ αρχίζει ένας νέος κύκλος διεκδίκησης ζωτικού δημόσιου χώρου. Δηλαδή, οι ιδιοκτησιακές απαιτήσεις, που θα έβρισκαν βάση για να προβληθούν μετά τη διάνοιξη της περιφερειακής, θα επανέλθουν από άλλο παραθυράκι. Οι πολίτες του Χαϊδαρίου είμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση, και η εμπειρία απέδειξε πως όταν ενωμένοι αγωνιζόμαστε τα καταφέρνουμε.