8/8/08

Ανακαίνιση και Oικολογία.

Ο φίλος Κώστας μας συμβουλεύει:

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, ώστε να έχουμε ένα σπίτι που να καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια και να περιόριζε τη σπατάλη νερού;

Όταν θέλετε να ανακαινίσετε το σπίτι σας να προσέξετε τα εξής:

1) Ηλεκτρικά : Συγκεντρώστε ψυγεία, καταψύκτες, συναγερμούς, κάμερες, φώτα εισόδου και εξωτερικά φώτα σε συγκεκριμένες ασφάλειες του πίνακα που θα την αφήνετε συνέχεια ανοικτή. Όλες τις υπόλοιπες παροχές, για τις βοηθητικές συσκευές, συγκεντρώστε τες σε ομαδοποιημένες ασφάλειες. Όποτε όταν φεύγετε από τον χώρο σας κατεβάστε τες.

2) Ηλιακός θερμοσίφωνας. Απαραίτητος για σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος.

3) Φυσικό αέριο. Η οικονομία που προσφέρει είναι πολύ σημαντική.

4) Μονάδα ανακύκλωσης νερού. Πιάνει λίγο χώρο και μπορεί να εγκατασταθεί στο μπάνιο. Νερά πλυντηρίου, ντουζιέρας, μπανιέρας και νιπτήρα (όχι νεροχύτη λόγω πολλών λιποειδών στοιχείων) επεξεργάζονται, φιλτράρονται και καθαρίζονται. Το νερό στη συνέχεια χρησιμοποιείται για το καζανάκι και για πότισμα. Η οικονομία νερού είναι πολύ μεγάλη, κοντά στο 50%.

5) Κλιματιστικά. Η μόδα τους είναι μεγάλη όπως και ο μύθος τους. Το καλοκαίρι η ψύξη που προσφέρουν είναι σημαντική αλλά ανθυγιεινή. Ήδη οι ειδικοί θεωρούν τις κρεβατοκάμαρες απαγορευμένο χώρο για κλιματιστικά. Το χειμώνα η ζέστη που προσφέρουν είναι προς το παρόν πάρα πολύ αμφισβήτηση. Οι ειδικοί προτείνουν τους κλασσικούς ανεμιστήρες οροφής και εδάφους.

6) Για επαγγελματικούς χώρους είναι απαραίτητες οι αεροκουρτίνες.

7) Χρώματα. Σε εκτεθειμένους εξωτερικούς τοίχους υπάρχουν χρώματα ρητινούχα μονωτικά. Κρατάνε ζέστη και κρύο σε μεγάλο βαθμό έξω από το σπίτι.

8) Ξύλινα ή καλαμωτά στορ σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, συμπληρωματικά και εξωτερικά των κουρτινών. Απορροφούν τη ζέστη καλλίτερα από όλα τα αντίστοιχα μεταλλικά.

9) Πράσινες ταράτσες. Η δυνατότητα να βάλουμε φυτά που θέλουν 5 έως 6 φορές τον χρόνο πότισμα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο αφαιρεί την “σκοτούρα” της συντήρησης και του ποτίσματος. Αυτοί που μερακλώνουν και δεν το βλέπουν σαν σκοτούρα μπορούν να βάλουν τα γιασεμιά τους, τις λεμονιές και τις ροδιές τους και να γίνει ένας μικρός παράδεισος. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα χώρο για γιορτές αλλά και για προσωπική απόλαυση.