7/8/08

Βουνό ποικίλων παρανομιών

Αντιγράφουμε από την Καθημερινή

Ποικίλον Ορος. Ενα βουνό ποικίλων δράσεων, αλλά και ποικίλων παραβάσεων. Μία εκ των πλέον κραυγαλέων και ολοφάνερων είναι η ύπαρξη και -σε αρκετές περιπτώσεις- η λειτουργία παράνομων κεραιών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που βρίσκονται εγκατεστημένες στην κορυφή του. Οπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι Πετρούπολης, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, οι κεραίες έχουν ηλεκτροδοτηθεί με τη συναίνεση της πολεοδομίας Αιγάλεω και λειτουργούν με την ανοχή της. Στο Ποικίλον Ορος, το τελευταίο φυσικό κλιματιστικό των δυτικών προαστίων, φράγμα για τους ρύπους από το Θριάσιο Πεδίο και τη χωματερή της Φυλής, οι παράνομες κεραίες εκτός από την οπτική ρύπανση προκαλούν συχνά και παρεμβολές στα επίσημα δίκτυα και τις κρατικές συχνότητες. Για παράδειγμα, ο παράνομος σταθμός που λειτουργούσε στην κορυφή «Ζαχαρίτσα» δημιουργούσε πρόβλημα στο ραδιοδίκτυο του λιμενικού σώματος.

«Στην κορυφή Ζαχαρίτσα βρίσκεται ένα παλιό φυλάκιο της αεροπορίας. Το κτίριο αυτό παραχωρήθηκε στον δήμο με σκοπό τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού. Με αφορμή αυτό άρχισαν να ξεφυτρώνουν διάφορες κεραίες χαμηλής και υψηλής συχνότητας», αναφέρει στην «Κ» ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πετρούπολης κ. Θ. Πάσχος.

Προς Πετρούπολη

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότερες κεραίες στην πλευρά της Πετρούπολης δεν λειτουργούν. Ωστόσο, από τη μεριά του Χαϊδαρίου κεραίες (κυρίως ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών) λειτουργούν παράνομα, όπως και δύο ακόμα που είναι εγκατεστημένες στην πλευρά του Καματερού. «Χρειάζεται άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την αποκαθήλωση αυτών των κεραιών, αλλά και για να μπει ένα φρένο στις αυθαίρετες επεκτάσεις και καταπατήσεις που γίνονται στο βουνό», τονίζει ο κ. Πάσχος. Η τελευταία επιχείρηση εντοπισμού και διακοπής λειτουργίας των παράνομων σταθμών έγινε τον Απρίλιο του 2008. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι ιδιοκτήτες κεραιών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών έχουν προβεί ακόμα και σε παράνομη υλοτόμηση προκειμένου να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους. Στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με τεχνικούς της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κατέσχεσαν τον εξοπλισμό εκπομπής τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών που κρίθηκαν παράνομοι από το ΕΣΡ.