5/8/08

Ρεκόρ πυρκαγιών στην Αττική

O Νίκος Καντερές μιλάει για τις φωτιές του Ιουνίου και Ιουλίου:

Για ένα ακόμη καλοκαίρι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι πυρκαγιές. Η όμορφη και ευχάριστη αυτή εποχή του χρόνου, που με ανυπομονησία περιμένουν οι άνθρωποι για να χαρούν τις διακοπές τους, ταλανίζεται από το δυσάρεστο αυτό γεγονός. Τα δάση συνεχώς μειώνονται και η αναδάσωση αυτών, απαιτεί πολλά χρόνια για να επανέλθει και αν, στην προτεραία κατάσταση.

Αποτέλεσμα αυτών των καταστροφών είναι να αλλάξει το μικροκλίμα των καμένων και όμορων περιοχών, οι οποίες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, με αποτέλεσμα τις δυσμενείς επιπτώσεις. Βρισκόμαστε φέτος στη μέση του καλοκαιριού και τα επεισόδια των πυρκαγιών είναι πάρα πολλά, ενώ παρατηρείται γενικά μία έξαρση. Στη Ρόδο, που χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή κάηκαν περίπου 40.000 στρέμματα και ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε τέτοια καταστροφή σε άλλη περιοχή της χώρας μας αυτό το καλοκαίρι. Για το όμορφο αυτό νησί των Δωδεκανήσων υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Πως θα αντιμετωπιστεί το φθινόπωρο και ο χειμώνας; Συχνά στη διάρκεια αυτών των εποχών εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και ο κίνδυνος πλημμυρών είναι αυξημένος για τα χωριά που βρίσκονται κοντά στις καμένες περιοχές.

Ο κίνδυνος υπάρχει και στις άλλες καμένες περιοχές της χώρας, μη εξαιρούμενης της Αττικής, αλλά εκεί πιθανόν να είναι μικρότερος γιατί δεν υπήρξε τόση μεγάλη καταστροφή. Πάντως το ενδεχόμενο εξακολουθεί, καθώς είναι δυνατόν να εκδηλωθούν εντονότερα καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια των παραπάνω εποχών και κυρίως τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, και Δεκέμβριο. Η Αττική είναι η πρωταγωνίστρια από άποψη εκδηλώσεων επεισοδίων πυρκαγιών. Υπήρχαν 180 επεισόδια στη διάρκεια Ιουνίου και Ιουλίου, ενώ πέρυσι στη διάρκεια έξι μηνών από το Μάϊο έως το τέλος Οκτωβρίου τα επεισόδια πυρκαγιών ήταν 310. Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στον Κάλαμο, το Κρυονέρι, τον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, τα Γλυκά Νερά, τα Μέγαρα, το Μαρκόπουλο Ωρωπού, την Κερατέα κ.λ.π.
(συνέχεια)