3/6/08

Το Θριάσιο πεδίο αρχίζει να ξεσηκώνεται



Είναι πανελληνίως - αν όχι παγκοσμίως - γνωστή η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Θριάσιου Πεδίου το οποίο έγινε σύμβολο ίσως της πιο βάρβαρης και βίαιης οικονομικής «ανάπτυξης» που συνέβη στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα στην χώρα μας .
Τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 επιχειρήθηκε η εγκατάσταση στο Θριάσιο κάθε ανεπιθύμητης δραστηριότητας του Λεκανοπεδίου !Τα αποτελέσματα είναι γνωστά :
Ο Κόλπος της Ελευσίνας δέχθηκε τα ανεπεξέργαστα απόβλητα των βιομηχανιών αλλά και τα λύματα του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού της Αθήνας ενώ το ρυπαντικό του φορτίο ξεπέρασε κάθε όριο με συνέπεια το φαινόμενο του ευτροφισμού και των ανοξικών συνθηκών. Ο μαρασμός των περισσοτέρων «επαγγελμάτων του Κόλπου» στέρησε εκατοντάδες ντόπιες θέσεις εργασίες .
-Η ατμοσφαιρική ρύπανση έπιασε τα ανώτερα όριά της.
-Οι βλάβες στο έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα ίσως είναι οι πιο μόνιμες αφού εμποδίζεται ακόμη και σήμερα η φυσική λειτουργία του «αυτοκαθαρισμού». Το μέτωπο υφαλμύρωσης εξαιτίας της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων έχει φτάσει σε βάθος ενός χιλιομέτρου από την ακτή.
-Η επικινδυνότητα παραμένει σε τρομακτικά μεγέθη αφού 16 μονάδες που υπάγονται στην οδηγία SEVESO II είναι εγκατεστημένες στο Θριάσιο. Οι κάτοικοι παραμένουν παντελώς ανενημέρωτοι για την στοιχειώδη προστασία από τους κινδύνους σε περίπτωση ατυχήματος.
-Το περιαστικό πράσινο δέχθηκε ανεπανόρθωτες πιέσεις από την βάναυση λατόμευση, την αυθαίρετη κατοίκηση, την ανεξέλεγκτη βόσκηση.
-Τα οικιακά απόβλητα για δεκαετίες εναποτέθηκαν χύδην στα όρια του Θριασίου και ο υδροφόρος ορίζοντάς του πληρώνει την τελευταία δεκαετία τις συνέπειες .
-Εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής γης εξαφανίστηκαν και μετατράπηκαν, υπό την πλήρη ανοχή του Ελληνικού Κράτους, σε de facto βιομηχανική – βιοτεχνική γη χωρίς καμιά στοιχειώδη οργάνωση.
-Η πολιτιστική κληρονομιά δέχθηκε σοβαρότατο πλήγμα και κυρίως το Θριάσιο θεωρήθηκε ο «αποτρόπαιος προορισμός» ή ο «μη τόπος» που τροφοδότησε την αριστουργηματική ελεγεία αλλά και ύμνο του Φίλιππου Κουτσαφτή « Αγέλαστος Πέτρα».

Ένα μεγάλο συγγνώμη οφείλεται στο Θριάσιο από όλους τους «ωφελημένους» αυτής της βαρβαρότητας .
-Από τους φυσικούς αυτουργούς δεν αναμένεται…
-Από τους ηθικούς αυτουργούς - την Ελληνική Πολιτεία – αξιώνεται…
-Από τους κατοίκους της χώρας απαιτείται και ζητείται: αφού κυρίως εδώ, και για δεκαετίες ολόκληρες διυλίστηκε το πετρέλαιο για να θερμανθεί όλη η χώρα, εδώ παράχθηκε το τσιμέντο και το σίδερο για την ανοικοδόμηση όλου του λεκανοπεδίου αλλά και της χώρας, εδώ εναποτέθηκαν τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου και όχι μόνο, τα βουνά που περιστοιχίζουν το Θριάσιο τροφοδότησαν με αδρανή υλικά την «ανοικο-δόμηση » όλης της χώρας κ.α . Οι κάτοικοι του Θριάσιου φόρτωσαν τα πνευμόνια τους με τα βάρη της πιο στρεβλής ανάπτυξης της χώρας !
Όμως, τις τελευταίες δύο δεκαετίες χάρις στους συλλογικούς αγώνες και πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, στις νομοτελειακές παραγωγικές αναδιαρθρώσεις που συνέβησαν, τις αντιστάσεις μικρές ή μεγάλες των ΟΤΑ του Θριασίου που εκδηλώθηκαν, η κατάσταση έχει αντιστραφεί και δημιουργεί ελπίδες για ένα βιώσιμο μέλλον του Θριάσιου.
Μετά τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυτάλλειας η ζωή στον Κόλπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ευαίσθητη περιοχή» έχει επιστρέψει και η θαλάσσια χελώνα έρχεται να γεννήσει, οι βιομηχανίες έχουν υποχρεωθεί στην εγκατάσταση – έστω και ανεπαρκών - βιολογικών καθαρισμών, ξεκίνησαν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής για την κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης των αστικών λυμάτων στους Δήμους του Θριάσιου Πεδίου . Η αποβιομηχάνιση επιτρέπει την αποκλιμάκωση των περιβαλλοντικών πιέσεων, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει περιοριστεί μόνο στις υπερβολικές τιμές του όζοντος, των Υδρογονανθράκων και των ΡΜ10, πρωτοβουλίες αναπλάσεων του αστικού χώρου αναλαμβάνονται από όλους τους Δήμους, επιχειρείται με συστηματικό τρόπο η ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος : της ανάδειξης (στενάζουν στοιβαγμένοι σε υπόγεια και παράγκες οι ανεκτίμητοι αρχαιολογικοί θησαυροί) και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της γενέτειρας του Αισχύλου και του Ιερού Τόπου των Μυστηρίων .
Τις ελπίδες αυτές έρχεται να ανακόψει η ακατάσχετη βουλιμία του φυσικού αυτουργού και η διαχρονική προθυμία και εθελοδουλία του ηθικού αυτουργού.
-Για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία 15 χρόνια (τις δύο πρώτες φορές ανεπιτυχώς λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και την ακυρωτική παρέμβαση του ΣτΕ) επιχειρείται η γιγάντωση και εδαφική επέκταση του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ ακριβώς πάνω στα 140 στρέμματα της «ζώνης ασφαλείας» που χωρίζει το διυλιστήριο από το Πυριτιδοποιείο- Καλυκοποιείο (ΠΥΡΚΑΛ). Η μεγαλύτερη νεοελληνική και ασύλληπτα ενεργοβόρα επένδυση ύψους 1,1 δις εκ. € σχεδιάζεται από τους εγκέφαλους του Ομίλου Λάτση (που έχουν πλέον το πάνω χέρι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» ) για το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ με το βεβαρημένο παρελθόν (το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα της χώρας με 15 νεκρούς το 1992). Μοναδικός σκοπός η αύξηση της κερδοφορίας στο δεκαπλάσιο. Αποτελεί εξωφρενική παραχάραξη των πράσινων αντιλήψεων και πρακτικών η ακριβοπληρωμένη επικοινωνιακή καμπάνια των ΕΛΠΕ που εμφανίζει την πιο ενεργοβόρα επένδυση στα ορυκτά καύσιμα ως «πράσινη επένδυση»!
-Σχεδιάζεται και έλαβε ήδη άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ η μεγαλύτερη ιδιωτική μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας 880 Μw από την Χαλυβουργική σε έκταση – μπαζωμένη με σκουριές θάλασσα - με απώτερο σκοπό την εξαγωγή στην Ιταλία !
-Δόθηκε επίσης άδεια στα ΕΛΠΕ για νέα μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής 390 MW ακριβώς δίπλα στην παραθαλάσσια Νέα Πέραμο ( Μεγάλο Πεύκο ).
-Μόνο αυτές οι δύο σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα συνεισφέρουν με 5,5 εκατομμύρια τόνους CO2 (Διοξειδίου του Άνθρακα) σε ετήσια βάση στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και τις συνεπακόλουθες Κλιματικές Αλλαγές !
-Στην καρδιά του περιαστικού πρασίνου της περιοχής, και παρά το περυσινό ανεπανόρθωτο πλήγμα της καταστροφής 50.000 στρ. πρασίνου της Πάρνηθας που ρύθμιζε το κλίμα του Θριάσιου, στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας, από τους ελάχιστους εναπομείναντες τόπους αναψυχής στην περιοχή, σχεδιάζεται η χωροθέτηση της μοναδικής χωματερής επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων της χώρας (ΧΥΤΕΑ) .
Τα σχέδια αυτά όχι μόνο αντιστρατεύονται το βιώσιμο μέλλον του Θριάσιου. ‘Οχι μόνο ανακόπτουν και ακυρώνουν τους σχεδιασμούς και τα οράματα της τοπικής κοινωνίας αλλά σηματοδοτούν παρωχημένες επιλογές της χώρας ανακόλουθες με τα σημεία των καιρών και τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει στο πετρέλαιο την στιγμή που όλη η Ευρώπη και ο κόσμος, βιώνοντας τις κλιματικές αλλαγές, σχεδιάζει την απεξάρτηση από αυτό. Αντί να ευνοούνται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στους ενεργοβόρους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς σαν της Χαλυβουργικής . Αντί, τέλος, να επιδιώκεται η αξιοβίωτη ανάπτυξη η χώρα επιστρέφει στην λογική της δεκαετίας του ’60 και ευνοεί την πιο στρεβλή ανάπτυξη εκεί που η φέρουσα ικανότητα των φυσικών αποδεκτών έχει εξαντληθεί προ πολλού : στο Θριάσιο!
Όμως το Θριάσιο σηκώνει κεφάλι, οι πολίτες διεκδικούν αποφασιστικά και δυναμικά το μέλλον που τους ανήκει. Έχουν συγκροτήσει την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ και επαναλαμβάνουν με την συνεργασία της Νομαρχίας Δυτ. Αττικής και των Δήμων τις δυναμικές κινητοποιήσεις της περιόδου 1999-2002 διεκδικώντας αδιάλλακτα και αδιαπραγμάτευτα : Καθαρή Ατμόσφαιρα, Καθαρή παραγωγή , αξιοβίωτο μέλλον για το Θριάσιο.
Σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα επιζητούν την συμπαράσταση και υποστήριξη όλων των συλλογικών μορφών δράσης της χώρας . Των οικολογικών και περιβαλλοντικών φορέων της χώρας, των κάθε μορφής συλλογικοτήτων, των τοπικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, των ιστότοπων (site) και των blogs προκειμένου η φωνή του Θριάσιου να φτάσει πιο δυνατή και ισχυρή στα κατώφλια του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΑΝ πριν το πανταχόθεν βαλλόμενο Σ.τ.Ε κληθεί για μια ακόμη φορά να υπερασπιστεί τις αρχές τις βιωσιμότητας.

Παρακαλούνται θερμά όσοι φορείς ή συλλογικότητες επιθυμούν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους να το δηλώσουν αποστέλλοντας email στο : epitropiagona@gmail.com