5/6/08

Ανελέητη επίθεση


Νέα Άδεια Ηλεκτροπαραγωγής 390 ΜW
στα ΕΛΠΕ για το Πέραμα Μεγάρων !

Η ανελέητη επίθεση σε βάρος του περιβάλλοντος της περιοχής μας συνεχίζεται!
Νέα άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 390 ΜW χορήγησε το Υπουργείο Ανάπτυξης στα ΕΛΠΕ . Τόπος εγκατάστασης η περιοχή Πέραμα Μεγάρων σε ελάχιστη απόσταση από τον οικιστικό ιστό και την παραλία της Ν. Περάμου. Η ακόρεστη βουλιμία των ιδιωτικών συμφερόντων βρίσκει ισχυρό σύμμαχο το ΥΠΑΝ και την Κυβέρνηση στην ανελέητη περιβαλλοντική επίθεση σε βάρος της περιοχής μας .
Χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, σχεδόν -εν κρυπτώ και παραβύστω-και ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ, το Υπουργείο Ανάπτυξης χορήγησε την άδεια παραγωγής στα ΕΛΠΕ χρονικής διάρκειας 30 χρόνων! Η αρχική αίτηση είχε υποβληθεί το 2001 και στο μεσοδιάστημα απορρίφθηκαν από την ΡΑΕ, τόσο οι αντιρρήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όσο και του Δήμου Μεγάρων. Τόσο το Νομαρχιακό όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια Μεγάρων, Νέας Περάμου και Ελευσίνας έχουν εκφράσει ήδη την κατηγορηματική τους αντίθεση.
Στρατηγικός συνεργάτης των ΕΛΠΕ η ιταλική εταιρία Edison η οριστική συμφωνία με την οποία ολοκληρώνεται σε ένα μήνα.
Δέκα ημέρες πριν την χορήγηση της άδειας, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ , παρότι ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος γνώριζαν τις εξελίξεις, απέκρυψαν» το συγκεκριμένο σχέδιο, αν και αναφέρθηκαν ονομαστικά στα άλλα σχέδια των ΕΛΠΕ, τόσο στην Θίσβη Βοιωτίας, όσο και στην Θεσσαλονίκη και στον Αστακό.
Η κυνική δήλωση των ΕΛΠΕ ότι «η εταιρία αξιολογεί την αδειοδότηση στη βάση των σημερινών δεδομένων αναφορικά με το συνολικό επενδυτικό της πρόγραμμα και δεν τη θεωρεί προτεραιότητα », υποκρύπτει σαφώς την προτεραιότητα να προχωρήσουν πρώτα στην γιγάντωση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα και στην συνέχεια στην αποτόλμηση του σχεδίου για την μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής .
Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!
Στην μεγάλη κινητοποίηση (τέλη του Ιουνίου) έξω από το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ ο λαός του Θριασίου και της Μεγαρίδας θα εκφράσει την συνολική του αντίδραση ενάντια περιβαλλοντοκτόνα σχέδια :
-Γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα.
Εγκατάστασης Θερμοηλεκτρικών σταθμών 880 Μw στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα.
-Εγκατάστασης θερμοηλεκτρικού Σταθμού 390 Mw στο Πέραμα Μεγάρων.
-Εγκατάστασης Χωματερής Επικινδύνων Αποβλήτων στο Μελετάνι της Μάνδρας .