1/6/08

Οι Αποφάσεις της σημερινής ανοιχτής συνέλευσης

Διαπιστώσαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα προβλήματα τα σχετικά με την πυρασφάλεια είναι ανεπαρκής και η στάση της απέναντι στις εποικοδομητικές προτάσεις που έγιναν δηλώνει τουλάχιστον αδιαφορία.

Στην ανοιχτή συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή είχαμε αποφασίσει την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μας τους ίδιους, ώστε, στο μέτρο που το επιτρέπουν οι δυνατότητές μας, να καλύψουμε εμείς ορισμένες από τις ελλείψεις.

Σήμερα 1 Ιουνίου, όσοι παραβρεθήκαμε στη νέα συνέλευση που είχε οριστεί, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με βάση τις προτάσεις που είχαν γίνει την περασμένη Κυριακή:


1. Εντασσόμενοι στη δύναμη πυροφύλαξης του δήμου, θα αναλάβουμε ένα συγκεκριμένο πόστο για όλο το καλοκαίρι ή για όσο χρονικό διάστημα μπορούμε. Το πόστο που προκρίναμε είναι το κιόσκι στην αρχή του δασικού δρόμου καθώς μπαίνουμε από τη μπάρα του Άνω Δάσους. Από το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ορατότητα σε μεγάλο μέρος του Ποικίλου και του Αιγάλεω.

2. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα εποπτεύσουμε τους δασικούς δρόμους του Ποικίλου (στον τομέα που ανήκει στην ευθύνη του Δήμου Χαϊδαρίου), ώστε να κάνουμε προτάσεις προς τον δήμο ή να προβούμε εμείς σε πιθανές ενέργειες για

- την κατάσταση των δασικών δρόμων

- την πληρότητα των δεξαμενών νερού που υπάρχουν

- τις τυχόν ελλείψεις δεξαμενών σε καίρια σημεία

Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της κίνησης των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς καθώς και για τον έγκαιρο ανεφοδιασμό τους.

3. Να ενημερωθούμε από το Δασαρχείο για την ονομασία των δασικών δρόμων του Ποικίλου. Αυτό είναι απαραίτητο για τη σωστή συνεννόηση με την πυροσβεστική σε περίπτωση ανάγκης.

4. Να απευθυνθούμε στην πυροσβεστική υπηρεσία για την εκπαίδευση στην πυρόσβεση όσων την περασμένη Κυριακή δήλωσαν ότι το επιθυμούν.

5. Να ζητήσουμε από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου να τοποθετήσει βαρέλια με άμμο και νερό σε πολλά σημεία των αλσών και των δασών, πράγμα που είναι στοιχειώδες για το σβήσιμο κάποιας μικρής εστίας στην αρχή της.

6. Να απευθυνθούμε στον ΑΣΔΑ και να ζητήσουμε να απομακρύνει τα λάστιχα ποτίσματος (μήκους αρκετών χιλιομέτρων, διάσπαρτα στο βουνό), που στην πραγματικότητα ποτέ δε λειτούργησαν για το σκοπό που τοποθετήθηκαν ενώ αποτελούν εξαιρετική πρώτη ύλη φωτιάς λόγω του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα.

Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να γίνει τελική επαλήθευση των πολιτών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πυροφύλαξη και να προστεθούν και άλλοι που τυχόν ενδιαφέρονται. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Αν οι πολίτες δε νοιαστούν και δεν παρέμβουν συντονισμένα, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και προέρχονται από πολλές μεριές.

Υπενθυμίζουμε ότι όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στην πυρασφάλεια, μπορεί να το κάνει στέλνοντας αρχικά ένα email στο diakinxaid@gmail.com