9/6/08

Στον Εισαγγελέα η ΠΕΤΡΟΛΑ


...από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 5 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ !
Προς τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος διαβιβάστηκε η με αριθ. 10605/15-5-08 πράξη βεβαίωσης παράβασης που συνέταξε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την ΠΕΤΡΟΛΑ ύστερα από μερικό έλεγχο του Διυλιστηρίου που πραγματοποίησε.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν 5 παραβάσεις της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του Διυλιστηρίου. ( Επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο της Πράξης Βεβαίωσης παράβασης ).

Είναι η πρώτη φορά που οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποιούν - έστω και ετεροχρονισμένα - έλεγχο στο Διυλιστήριο. Χρειάστηκαν οι συνεχείς καταγγελίες μας οι οποίες υποχρέωσαν τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος να δεσμευτεί ενώπιον της Βουλής για την αποστολή των Επιθεωρητών στην ΠΕΤΡΟΛΑ.
Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος δεν διενεργήθηκε σε όλες αλλά σε μερικές μόνο λειτουργίες του Διυλιστηρίου! Επίσης, συνεχίζεται από το 2004 η εκροή πετρελαιοειδών από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου μπροστά στην ακτή της ΠΥΡΚΑΛ.

Χρειάστηκε μια απλή αυτοψία για να επιβεβαιωθεί ότι το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ και στην σημερινή «απλή» του μορφή δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους που του έχουν τεθεί και δεν συμμορφώνεται με την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Αντίθετα συνεχίζει να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, το έδαφος και τα υπόγεια νερά και να πνίγει στην δυσοσμία ολόκληρους οικισμούς.

Τίθεται ευθέως το ερώτημα προς κάθε αδειοδοτούσα αρχή αλλά και προς την Κυβέρνηση: Όταν στην σημερινή «απλή» του μορφή το διυλιστήριο παραβιάζει ασύστολα την περιβαλλοντική νομοθεσία και δεν μπορεί να τηρήσει τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό στο μελλοντικό γιγαντωμένο σχήμα του ; Και μάλιστα :
· Όταν θα γίνει 5 φορές πιο σύνθετο για να διυλίζει φθηνότερο και πιο βρώμικο σε θειάφι αργό πετρέλαιο;
· Όταν θα προστεθούν 21 νέες μονάδες – δραστηριότητες εκ των οποίων οι 6 καθαρά παραγωγικές;
· Όταν θα υπερτετραπλασιαστεί ο χώρος που καταλαμβάνουν οι παραγωγικές μονάδες και καταλάβουν την ελεύθερη ζώνη ασφαλείας 140 στρ μεταξύ του διυλιστηρίου και του Πυριτιδοποιείου – Καλυκοποιείου (ΠΥΡΚΑΛ);
· Όταν θα αυξήσει την εγκατεστημένη του ισχύ 6 φορές και θα καίει 11 φορές περισσότερα καύσιμα ;
· Όταν θα εκπέμπει 1.500.000 κυβ. μέτρα την ώρα απαέρια πάνω από τα κεφάλια μας με 5 νέες καμινάδες των 60 μ. και 2 νέους πυρσούς των 130 μ. ;
· Όταν οι διάχυτες εκπομπές Υδρογονανθράκων θα αυξηθούν κατακόρυφα όπως στον Ασπρόπυργο ενώ οι εκπομπές του Διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 354%;

Τα σχέδια αυτά αντιστρατεύονται την βιώσιμη ανάπτυξη του Θριάσιου, είναι παράνομα και θα προσβληθούν με αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί και η Κυβέρνηση αναλαμβάνουν ακεραία την ευθύνη για την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλέσει οποιαδήποτε πράξη αδειοδότησης του σχεδίου γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Η Συντονιστική Γραμματεία