10/6/16

Σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων για τον ΧΥΤΑ Φυλής ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη 7/6/2016, σύσκεψηφορέων της περιοχής  για το ΧΥΤΑ της Φυλής, μετά από πρόσκληση συλλογικοτήτων από την Φυλή και της ΠΡΩΣΥΝΑΤ. Στη σύσκεψη, πήραν μέρος πολλοί συνδημότες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων και 3 δημοτικοί σύμβουλοι από το Δήμο Φυλής και το Δήμο Ιλίου.


Συζητήθηκαν το μεγάλο πρόβλημα  της συνέχισης  της λειτουργίας του ΧΥΤΑ  και της ΟΕΔΑ, καθώς και τα προβλήματα της έντονης δυσοσμίας των τελευταίων μηνών  και των δραστηριοτήτων της εταιρίας WATT ΑΕ. Επιπλέον οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναγνώρισαν ως μείζον ζήτημα την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής καθώς αυτός  συντηρεί το συγκεντρωτισμό με επίκεντρο την εγκατάσταση της Φυλής και διαιωνίζει τη λειτουργία της. 


Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα. Στις 30/5/16 έγινε η 1ηπαρέμβαση στους επιθεωρητές περιβάλλοντος για τη συνεχή και έντονη δυσοσμία, τις μη σύννομες εργασίες στην εταιρία WATT AE και της επέκτασης των εργασιών στη χωματερή, στον ΟΕΔΑ. Ακολούθησε στη 1/6/16 η 2η παρέμβαση στην εισαγγελέα περιβάλλοντος για τα ίδια προβλήματα. Ζητήθηκε ενημέρωση για τις δραστηριότητες της WATT από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής και της πολεοδομίας Φυλής.

Το σύνολο των πολιτών που πήραν το λόγο στην σύσκεψη αναφέρθηκαν στην απαράδεκτη κατάσταση με την δυσοσμία,  δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεσή  στην αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έθεσαν το θέμα της οριστικής απομάκρυνσης του ΕΜΑΚ. 

Στηλίτευσαν έντονα το γεγονός πως δεν υπάρχει καμιά δέσμευση στο νέο ΠΕΣΔΑ για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μετά την Β΄ Φάση. Ιδιαίτερα για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και το ενδεχόμενο επέκτασης του ΧΥΤΑ, οι ομιλητές έλεγαν χαρακτηριστικά ότι θα είναι casus belli (αιτία πολέμου). 

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε μια σειρά αιτημάτων, που έγιναν δεκτά από τη μεγάλη πλειοψηφία τους. Να υπάρξει ρητή δέσμευση στο νέο ΠΕΣΔΑ για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ με την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης, να μην γίνει καμιά επέκταση του ΕΜΑΚ από τους 250.000 στους 350.00 τόνους και να σταματήσει το ΕΜΑΚ να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα για επεξεργασία. Να γίνει μεταφορά του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων. Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις για το πρόβλημα της δυσοσμίας.  Να μην δοθεί άδεια λειτουργίας για Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων στην WATT ΑΕ.

Για να προωθηθούν  τα αιτήματά μας αποφασίστηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

1) να γίνει αίτηση για έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβούλιου με θέμα τον  ΧΥΤΑ, η οποία κατατέθηκε την Τετάρτη, 8/6. 2) να οργανωθεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση για το ίδιο θέμα. 3) να γίνει παρέμβαση στον χώρο του ΧΥΤΑ. 4) να σταλούν επιστολές και να γίνουν επισκέψεις στα περιφερειακά σχήματα ενόψει της ψήφισης του νέου ΠΕΣΔΑ. 5) να γίνει μαχητική  παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο τη μέρα της ψήφισης του νέου ΠΕΣΔΑ. 6) να γίνει παρέμβαση στα δυο συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. 7) να γίνει  νέα σύσκεψη των συλλογικοτήτων την Τρίτη, 14/6. 8) να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα  στα ηλεκτρονικά και τα έντυπα ΜΜΕ.

Οι συμμετέχοντες:

Εκπρόσωποι φορέων :
ü  Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη
ü  Σύλλογος «Γεννηματά»
ü  Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Ζωφριάς·  
ü  Πολιτιστικός σύλλογος Λίμνης  
ü  Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός σύλλογος Τσουκλιδίου "Η ΕΝΩΣΗ"
ü  Σύλλογος  Επτανήσιων  
ü  Σύλλογος τριτέκνων  Δήμου Φυλής
ü  ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής
ü  Ομάδα Πολιτισμού «Τέχνης Δρώμενα»
ü  Επιτροπή αγώνα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής
ü  Ενεργοί Πολίτες Δήμου Φυλής
ü  «Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου»
ü  ΠΡΩΣΥΝΑΤ

Δημοτικοί σύμβουλοι:
Λουμιώτης Κων/νος. Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής», Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής.
Αβράμης Γεώργιος. Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εύπολις», Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής.
Κάβουρας Κων/νος. Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη -Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης», Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου.

Φυλή, Τετάρτη, 8/6/2016