15/4/12

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΕΤΑΞΕ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΙ!




Από Ecoeleusis

Ελευσίνα 9/4/2012

Δίνουμε στην δημοσιότητα την τελική απόφαση (29/2/2012) της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού της Αθήνας (ΟΡΣΑ) καθώς και τη συνοδευτική της εισήγηση, που αφορούν στη συμπερίληψη στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής που επεξεργάζεται ο Οργανισμός, της περιβαλλοντοκτόνου διάταξης για τη χωροθέτηση – πρόβλεψη εγκατάστασης χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας, στον ορεινό όγκο του Τρικέρατου.
Με τη διάταξη αυτή στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ο ΟΡΣΑ εμμένει στην υπαναχώρησή του από την αρχική του θέση καθώς εξαιρεί το Μελετάνι από την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής. Την υπαναχώρηση αυτή του OΡΣΑ, την οποία οι Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας καθώς και του Δήμου Μάνδρας δεν είχαν αντιληφθεί, είχε έγκαιρα αποκαλύψει η ΕCOELEUSIS σε συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Ελευσίνας αλλά και με Δελτίο Τύπου της στις 2/2/2012 ζητώντας την άμεση αντίδραση των Δημοτικών Συμβουλίων Ελευσίνας και Μάνδρας.
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού της Αθήνας με την τελική της απόφαση αγνόησε παντελώς τις πρόσφατες αποφάσεις τόσο του Δημ. Συμβουλίου Μάνδρας όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ΔΕΝ ΕΝΕΤΑΞΕ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΤΟ ΜΕΛΕΤΑΝΙ, και απέστειλε για νομοτεχνική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (23/2) είχε αντιμετωπιστεί επιπόλαια και με θριαμβικούς τόνους από τους επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου Μάνδρας που διεκδίκησαν μάλιστα, πρόωρα, ο καθένας για τον εαυτό του την αποκλειστικότητα της …επιτυχίας !
Η ανωτέρω απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είχε αξία αν τουλάχιστον συμπεριλάβαινε :
• Τη ρητή πολιτική δέσμευση της Περιφέρειας ότι κατά την δρομολογημένη από τον Φεβρουάριο του 2011 επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής το Μελετάνι θα εξαιρεθεί ως θέση για τη διαχείριση αποβλήτων (επικινδύνων ή αστικών) .
• Την απαίτηση οι Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να διακόψουν κάθε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου «Διαμόρφωση και ανάπλαση μεταλλείων βωξίτη μέσω της διάθεσης βιομηχανικών κατάλοιπων στη θέση Μελετάνι της Μάνδρας» που αιτείται η εταιρεία ΜΑΝDRECO.
Η αδικαιολόγητη θριαμβολογία υποδηλώνει τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας για την αντιμετώπιση του θέματος και προκαλεί αποπροσανατολιστικό εφησυχασμό.
Απαιτείται, χωρίς χρονοτριβή, η άμεση παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο θα προβεί σε έλεγχο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος καθώς και η άσκηση της μέγιστης δυνατής πίεσης προς την Περιφέρεια για την υιοθέτηση των παραπάνω δεσμεύσεων.

Ecoeleusis / Email: ecoeleusis@gmail.com / Ελ. Βενιζέλου 92, Ελευσίνα. Τηλ. 6977180196