21/12/11

Στο μικροσκόπιο των ειδικών οι μαζικοί θάνατοι θηλαστικών στο Ιόνιο


Οι ομαδικοί θάνατοι θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι ζιφιοί, η αισθητή μείωση του ιχθυοαποθέματος, οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες, η εξαφάνιση της φώκιας Monachus-Monachus από την Κέρκυρα, οι θάνατοι ψαριών από εγκεφαλίτιδα και άλλες επιδημίες, που παρατηρούνται στη θάλασσα του Ιονίου Πελάγους, ανησυχούν τους ειδικούς, οι οποίοι εξετάζουν προσεκτικά την υπόθεση...

...«*Η ιταλική μαφία αποκάλυψε ότι έχει βυθίσει στα νερά του Ιονίου πελάγους, περισσότερα από 7 πλοία, φορτωμένα με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα. Ο μαφιόζος Φραντσέσκο Φόντι παραδέχτηκε στους Ιταλούς ανακριτές, το 2009, ότι ήταν μέλος κυκλώματος, το οποίο, την τελευταία 20ετία, βύθισε 30 πλοία στην Αδριατική, το Ιόνιο και τη Μεσόγειο. Τα πλοία μετέφεραν τοξικά απόβλητα.

*Σύμφωνα με στοιχεία της μεγάλης ιταλικής περιβαλλοντικής ομάδας Lega Ambiente, τα τελευταία 30 χρόνια περίπου 50 πλοία, φορτωμένα με τοξικά απόβλητα, έχουν χαθεί στη Μεσόγειο, ανάμεσά τους επτά, τα οποία βυθίστηκαν στο Ιόνιο, από τους Παξούς μέχρι τη Μεσσηνία.

*Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, νατοϊκά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ξεφόρτωσαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Αδριατική θάλασσα.

*Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, γερμανικό πλοίο, που μετέφερε τοξικά απόβλητα στην Αλβανία, βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου μαζί με το φορτίο του... συνέχεια