21/7/11

Γυαλού. Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Σταρή

Τόπος : Αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, σκάλα Ερεσσού.
Ημέρες και ώρες: 19-31 Ιουλίου 2011, 19.00-24.00
Οι εικόνες θα εκτεθούν επίσης στο ιστολόγιο :
www.eliastaris.blogspot.com
από το πρωί της 19ης Ιουλίου.

Η έκθεση αυτή παίρνει το όνομά της από τον "προφήτη Ηλία του Γιαλού".
Είναι ένα ξωκλήσι στην Ερεσσό της Λέσβου με το μοναδικό χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται πάνω στο βουνό και μεσ' την θάλασσα μαζί. Χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου 200μ. πάνω από το πέλαγο, μπορείς να νιώσεις την θαλασσινή αύρα, να ακούς τα κύμματα και την ίδια στιγμή την πνοή του βουνού και το κουδούνισμα των προβάτων. Να βλέπεις το ηλιοβασίλεμα να λιώνει μεσ' την θάλασσα και συγχρόνως την ανατολή της πανσελήνου από τις οξύες κορυφές που αγκαλιάζουν την κοιλάδα της Ερεσσού. Η πέτρα πάνω από την θύρα του μιλάει για την εποχή των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και κάθε βήμα που σε φέρνει σε αυτή μέσα από ένα ξερό και ερημικό τοπίο, να σε κάνει να νιώθεις ότι εισέρχεσαι σε έναν ιδιαίτερα ενεργειακά φορτισμένο χώρο οπού πρέπει να αποτελούσε χώρο μυστηρίων από τα αρχαία χρόνια.

Για τον προφήτη, η κορυφή του βουνού σημαίνει την απομάκρυνση από τον κόσμο. Για εμένα, το να φωτογραφίσω στις 19 Ιουλίου (2009 και 2010) που γίνεται το πανηγύρι του, σημαίνει το να προσεγγίσω και να γνωρίσω τους ανθρώπους που μένουν και κατάγονται από αυτόν τον τόπο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αγγίζει βαθιά σαν πατρίδα την καρδιά μου.


Είναι επίσης ένας τρόπος για να περιγράψω και να κατανοήσω έναν κόσμο στον οποίο συνυπάρχουν, για παράδειγμα, οι «καουμπό'ι'δες» με τις «λεσβίες», οι κοσμοπολίτες
βορειοευρωπαίοι που δεν ξεφεύγουν ρούπι από τους κανόνες με τους σκληροτράχηλους αιγαιήτες που τους σμιλεύουν το άγριο τοπίο και η ερημιά του χειμώνα. Και να κατανοήσω σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο, πως γίνεται στον πλανήτη μας να έχουμε φτάσει σε τόσο μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα και ακόμα να μην μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας. Δεν έχω να αποκαλύψω κάποια αλήθεια μέσα από την φωτογραφία μου, σίγουρα πάντως προσπαθώ φωτογραφίζοντας να εκφράσω όσα έχω αληθινά μέσα μου. Και όπως η λέξη "γυαλού" παραπέμπει ηχητικά στο "γι αλλού", προσφέρεται μια εξερεύνηση, μία πόρτα που ανοίγει για να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας και να γνωρίσουμε και άλλες διαστάσεις της ύπαρξης.
Για την ιστορία της γιορτής, το μονοπάτι για το ξωκλήσι γεμίζει βήματα και άλογα από το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου. Όσοι γνωρίζουν το νησί γνωρίζουν και την μεγάλη παράδοση που έχει στην εκτροφή των αλόγων και την σχέση τους με τα πανηγύρια. Μία απλή λειτουργία τελείται το απόγευμα και κάθε χρονιά ένας διαφορετικός νέος του χωριού έχει το προνόμιο να κατεβάσει την εικόνα του προφήτη με το άλογό του σε μια λιτανεία που καταλήγει στον καθεδρικό ναό της σκάλας Ερεσσού. Το φαγητό που προσφέρεται παραδοσιακά στα πανηγύρια του νησιού, φτιάχνεται και καταναλώνεται επί τόπου στο ξωκλήσι ή το βράδυ στην πλατεία του χωριού.
...................................................................................

Ο πολύ αγαπημένος μας φίλος, Ηλίας, διάγει μυημένος
στα σύγχρονα Ελευσίνια Μυστήρια.
Συμμετάσχει ενεργά, με τον εξαιρετικό του φωτοφράκτη, στις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη της αρχαίας Ιεράς οδού και της Λίμνης Κουμουνδούρου.
Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία και αναμένουμε εναγωνίως τις καινούργιες του αποτυπώσεις από την αρχαία Ιερά οδό, το μνημείο της Πυθιονίκης και τη Μονή Δαφνίου!!!

φωτό του Ηλία από τη Λίμνη Κουμουνδούρου, κλικ, κλικ

από την αρχαία Ιερά οδό, κλικ, κλικ