1/5/11

ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ

Στο Ποικίλο έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί περίπου 30 είδη ορχιδεών. Η αναγνώριση και η κατάταξή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού και μεταξύ των συστηματικών βοτανικών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τις ομάδες, τα γένη, τα είδη και υποείδη.
Όλα τα είδη άγριων ορχιδεών προστατεύονται από τη διεθνή σύμβαση CITES. Αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται το κόψιμο και η εμπορία τους. Ορισμένες προστατεύονται και από άλλες διεθνείς συμβάσεις ή/και περιλαμβάνονται στο π.δ. 67/81.
Ορισμένες έχουν ήδη παρουσιαστεί σε παληότερες αναρτήσεις. Αναρτήσεις με ορχιδέες του Αιγάλεω – Ποικίλου έχουν γίνει και από τα blogs Flora Attica και Orchids of Greece. Τώρα πρόκειται για είδη της περιοχής που παρουσιάζονται πρώτη φορά από τη Διαρκή Κίνηση:


Anacamptis papilionacea (Ορχιδέα η πεταλουδόμορφη):
Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό είδος.
Ανθίζει από Φεβρουάριο έως Μάιο.


Anacamptis pyramidalis (πυραμιδούλα): Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό είδος. Ανθίζει από Μάρτιο έως Ιούλιο. Τη συναντάμε σε πολλές αποχρώσεις του ροζ.
Η άσπρη απόχρωση είναι πιο σπάνια.


Neotinea tridentata (Ορχιδέα η τρίδοντη): Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό είδος.
Ανθίζει από Μάρτιο έως Ιούνιο.


Orchis quadripunctata (Ορχιδέα η τετράστικτη): Είδος της κεντρικής Μεσογείου.
Ανθίζει από Μάρτιο έως Ιούνιο. Τα άνθη της από ανοιχτό ρόζ έως σκούρο βιολετί.


Serapias sp (Σεράπιες): Πρόκειται για το όνομα γένους ορχιδεών το οποίο προέρχεται από τον Σέραπι, αρχαίο Αιγυπτιακό θεό της γονιμότητας, γνωστό και στους Έλληνες. Το γένος εξαπλώνεται κυρίως γύρω από τη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 11 είδη και υποείδη Serapias. Ένα από αυτά είναι και της φωτογραφίας, αλλά, παρ’ όλο που ο γράφων βασανίσθηκε προστρέχοντας σε βιβλιογραφία και οδηγούς δεν κατάφερε να βγάλει ακόμη άκρη.

Τάσος Λ.