24/1/11

Πρωτοβουλία συνεννόησης για το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.

Δευτέρα 31 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ.


Πρόσκληση

Η διαχείριση των αποβλήτων ένα διαρκές πεδίο συγκρούσεων – εμείς τι κάνουμε;

Τα όσα γίνονται στην Κερατέα το τελευταίο διάστημα είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο μιας σειράς αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, που έχουν στο επίκεντρο το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Τα παραδείγματα είναι πολλά: η Λευκίμη της Κέρκυρας, το Ελληνικό των Ιωαννίνων, η Μαυροράχη και οι Ταγαράδες στη Θεσσαλονίκη, το Γραμματικό της Αττικής, το Αλιβέρι, η Θήβα, η Μάνδρα λίγο πιο παλιά κ.ά..

Απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, οι περισσότεροι από όλους εμάς, που συμμετέχουμε στο περιβαλλοντικό κίνημα, μέσα από κινήσεις πολιτών, κινήματα πόλης, αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα κλπ., κινούμαστε με έναν αυθορμητισμό, που υπαγορεύεται κυρίως από κριτήρια αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Χωρίς, συνήθως, να μπαίνουμε στα πιο “βαθιά” νερά της αντιπαράθεσης με το συνολικό σχεδιασμό που υλοποιείται, αυτή τη στιγμή. Ένα σχεδιασμό, που, στην Αττική για παράδειγμα, υλοποιείται με μια σειρά παράλληλων (με τη Κερατέα και το Γραμματικό) αποφάσεων και δραστηριοτήτων, όπως: η οριστικοποίηση της απόρριψης της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας στη Φυλή, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων των νέων εγκαταστάσεων μηχανικής ανακύκλωσης και της μηχανικής διαλογής και βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή και, τέλος, η παράτυπη και εν κρυπτώ υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ) για τις εγκαταστάσεις που προαναφέρθηκαν.

Μια ομάδα πολιτών, από διάφορες περιοχές της Αττικής, αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε πιο συνολικά και, ίσως, πιο πολιτικά γι αυτά τα ζητήματα. Καθώς, επίσης, και την ανάγκη να βρούμε μια κοινή “γλώσσα”, στα ζητήματα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, με άλλους ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες της Αττικής. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία συζήτησης και συνεννόησης, ανάμεσα σε όλους όσους συμμερίζονται αντίστοιχες ανησυχίες και προβληματισμούς. Σαν πρώτο βήμα, σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε επιλέξει να οργανώσουμε μια πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων.

Το σημείο της συνάντησής μας είναι τα γραφεία του συλλόγου "Ιερά οδός", που βρίσκονται:
Πλαστήρα 53, Αιγάλεω - (Τέρμα ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω - έξοδος Σταυρωμένου - απέναντι από το κολυμβητήριο Αιγάλεω)

η ομάδα πρωτοβουλίας

Γιάννης Βέλλης - Τάσος Κεφαλάς - Γιώργος Κόκκινος - Καίτη Παναγιωτοπούλου
Πάνος Τότσικας - Κώστας Φωτεινάκης - Χρήστος Χρηστάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗΣ ΕΔΩ.