7/4/10

Ερώτηση στη βουλή για την αρχαία Ιερά Οδό, ΕΡΓΟΣΕ και Λίμνη Κουμουνδούρου

''Με ολοκληρωτική καταστροφή απειλούνται τα τελευταία σωζόμενα τμήματα της Ιεράς Οδού.

Το τελευταίο εναπομείναν τμήμα της Ιεράς Οδού, του οδικού άξονα που ένωνε το άστυ της Αρχαίας Αθήνας με το ιερό των θεοτήτων Δήμητρας και Περσεφόνης στην Ελευσίνα, έχει υποστεί μεγάλες φθορές από τη φυσική διάβρωση του χρόνου και των καιρικών φαινομένων αλλά και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, που είναι έντονες στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες. Από τα συνολικά 22 χιλιόμετρα της αρχαίας Ιεράς Οδού, πάνω από 19 βρίσκονται κάτω από τον οικιστικό ιστό ή έχουν καταστραφεί. Τα χίλια περίπου μέτρα που έχουν διασωθεί και είναι ακόμη ορατά, μεταξύ του οικισμού Αφαίας Σκαραμαγκά και της λίμνης Κουμουνδούρου, βρίσκονται σε δημόσια δασική έκταση και παραμένουν στο ίδιο αναλλοίωτο αττικό τοπίο από την αρχαιότητα. Ο περιπατητής σήμερα είναι δυνατό να παρακολουθήσει τη διαδρομή της αρχαίας οδού, ανάμεσα σε θάμνους και δένδρα, μέχρι τη σήραγγα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω''...συνέχεια

12/5/09
ο λαξευτός αγωγός στο ύψος του 2ου βάθρου της γέφυρας

22/5/09 το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που διερευνήθηκε,

από τα 20 περίπου μέτρα της τομής του έργου έγινε ανασκαφή
μόνο σε 5 μέτρα,το υπόλοιπο τμήμα έμεινε
θαμμένο για τους αρχαιολόγους του μέλλοντος...

1/7/09 η αρχαία Ιερά Οδός...ξαναείδε το φως μετά από αιώνες
...μόνο για 2 μήνες...μετά έγινε...
σκουπιδότοπος και μπάζα...

...και τελικά θάφτηκε...''σιωπηλά'' στο βάθρο της ΕΡΓΟΣΕ...25/8/09

Στο site της ΕΡΓΟΣΕ διαβάζουμε :
''Σε περίπτωση τυχαίας ανεύρεσης αρχαιοτήτων γίνονται ανασκαφές από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων με δαπάνες της ΕΡΓΟΣΕ και αποφασίζονται κατά περίπτωση οι επόμενες ενέργειες και οι τεχνικές λύσεις λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα των ευρημάτων.''

Στην περίπτωση της αρχαίας Ιεράς Οδού ΔΕΝ ήταν καθόλου τυχαία η ανεύρεση αρχαιοτήτων.
Πρώτον γιατί ο σχεδιασμός του έργου ήταν μακροσκελής και υπήρχαν σοβαρότατες ενδείξεις για τη ύπαρξη αρχαιοτήτων ήδη από το 1920 [κλικ εδώ] και 1936 [κλικ εδώ]...αλλά και σύγχρονες [κλικ εδώ].
Δεύτερον ενημερώσαμε την αρμόδια Αρχαιολογική Εφορεία με επιστολή μας στις 30/4/09, με αφορμή την επανεκκίνηση των εργασιών...[κλικ εδώ].

Στην απάντηση της ΕΡΓΟΣΕ στο ψήφιασμα με τις 502 υπογραφές [κλικ εδώ] αναφέρεται πως ΔΕΝ έχουν βρεθεί αρχαιότητες στο έργο, τη στιγμή που η αρμόδια ΕΠΚΑ μας απαντά πως προτίθεται να αναλάβει την ανασκαφή των αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν στο εργοτάξιο, εφόσον εξευρεθούν πόροι από το ΥΠ.ΠΟ ή από την ΕΡΓΟΣΕ ως αναταποδοτική προσφορά! [κλικ εδώ].

Διαβάστε εδώ ένα μίνι ιστορικό για τις αντιδράσεις των κατοίκων.
Τα συμπεράσματα δικά σας!!!
Θα επανέλθουμε με τα μέτρα πυροπροστασίας στο εργοτάξιο και το όργιο με τα φυτοτεχνικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ...