25/8/09

Άργησαν πολύ!


Η μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Παρασκευή στη Λιβαδόστρα της Βοιωτίας. Το απόγευμα πέρασε από τον Κιθαιρώνα και αφού κινήθηκε προς τον Άγιο Βασίλειο στη συνέχεια άρχισε να κατευθύνεται προς το Πόρτο Γερμενό. Η περιοχή ήταν ιδιαιτέρως πυκνόφυτη και συνδέεται με την Πάρνηθα, το όρος Πατέρα και τα Γεράνεια Όρη.
Όλοι στη Βοιωτία φωνάζουν πως αν είχε έρθει ένα ελικόπτερο την πρώτη μέρα που ξέσπασε η φωτιά στη Λιβαδόστρα για μια μόνο ώρα δεν θα συνέβαινε αυτή η καταστροφή. Ο αέρας που φυσούσε ήταν αντίθετος και θα μπορούσε να περιοριστεί η φωτιά στη Λιβαδόστρα. Το μεσημέρι της Κυριακής ήρθαν 2 ελικόπτερα και περιόρισαν το μέτωπο. Μόλις έφυγαν το μέτωπο ξαναφούντωσε και κατευθύνθηκε προς Πόρτο Γερμενό και Βίλια. (πηγή: http://exeisminima.gr/blog/2009/08/23/fotia-germen/)
Τη Δευτέρα το πρωί 5 πυροσβεστικά ελικόπτερα -όλα κι όλα- έδιναν τη μάχη της κατάσβεσης, ενώ δεν πέταξαν εκεί -άγνωστο γιατί- αεροσκάφη. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βιλίων: «τις προηγούμενες ημέρες δεν έφθασαν εγκαίρως οι εναέριες δυνάμεις, με αποτέλεσμα η φωτιά να φθάσει την τρίτη ημέρα από τη Βοιωτία στο Πόρτο Γερμενό».

Κατά τις 12:00 τη Δευτέρα δόθηκε δημοσιότητα στα κανάλια και η φωτιά έγινε κεντρικό θέμα. Τελικά μήπως συντονιστές πυρόσβεσης είναι οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι; Μήπως αυτοί καθορίζουν που θα πάνε οι δυνάμεις με γνώμονα την εικόνα και την είδηση; Όσο μετέδιδαν εικόνες από τις φωτιές στη Βόρειο-Ανατολική Αττική όλες οι δυνάμεις βρίσκονταν εκεί και αφήσανε στο έλεος της φωτιάς τον Κιθαιρώνα.

Α ρε στρατηγέ άνεμε – στρατηγέ Μ.Μ.Ε