19/3/09

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Θριασίου

Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα με θέμα:

Θριάσιο SOS: ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ-ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν 28 εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών, εταίρων του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και όχι μόνο, καθώς και πολλοί ενεργοί πολίτες που πήραν μέρος σε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Θριασίου και πως αυτά επηρεάζουν όλη την Αττική.
Στην 1η θεματική ενότητα της ημερίδας (10.00-12.00 π.μ) με θέμα « Ρύπανση στο Θριάσιο-Νέφος στο λεκανοπέδιο» μίλησαν ο Νίκος Μπελαβίλας (πανεπιστημιακός Ε.Μ.Π.), ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου (Πανεπιστημιακός του Παν/μίου Ιωαννίνων) και ο Ταξιάρχης Φαρμάκης (εκπαιδευτικός Μ.Ε) εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα.
Στη 2η θεματική (12.30-14.30 μμ) μίλησαν ο Παναγιώτης Βωβός Τούμπανης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, ο Κώστας Φωτεινάκης από το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και ο Κώστας Βαμβακάς εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα.
Στόχοι της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των προσκεκλημένων συλλογικοτήτων, αλλά κυρίως η επικοινωνία της πλούσιας εμπειρίας των κινημάτων γύρω από τα θέματα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της σημασίας του προβλήματος του Θριασίου και ο συντονισμός στην κατεύθυνση των κοινών δράσεων σχετικά με αυτό το θέμα.

Σε δύο συζητήσεις που διεξήχθησαν, βασικοί άξονες ήταν η ταξική διάσταση του προβλήματος, η ακαταλληλότητα του νομικού πλέγματος σχετικά με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των δημόσιων – ελεύθερων χώρων, η εμφάνιση των κινημάτων ενεργών πολιτών ως αντίμετρο στην θέσπιση της αγοράς ως διαχειριστή των δημόσιων αγαθών, η αναγκαιότητα κινηματικής έκφρασης των αιτημάτων και ο συντονισμός των εστιών αντίστασης κάθε κλίμακας, όπου κι αν δημιουργούνται.
Κοινός τόπος ήταν η θέληση για συντονισμό και κοινή δράση. Για κοινωνικό έλεγχο στον προγραμματισμό και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και η παραδοχή του οριακού σημείου στο οποίο έχει περιέλθει το Θριάσιο, απειλώντας ολόκληρη την Αττική.
Η επέκταση των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην Petrola), η δημιουργία νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Χαλυβουργική, η δημιουργία χώρου απόθεσης και επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στη θέση Μελετάνι της Μάνδρας, η γιγάντωση του λιμανιού της Ελευσίνας, η παραμονή και η συνέχιση της λειτουργίας του ΤΙΤΑΝ, είναι τα κύρια, αλλά όχι τα μοναδικά, ανοιχτά μέτωπα που στο επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο όλοι και όλες, εντός και εκτός Θριασίου να αγωνιστούμε προκειμένου να αποτρέψουμε τον βιολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μας μαρασμό.
Προχωρώντας στα επόμενα βήματα αυτού του αγώνα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών της Ελευσίνας, την Δευτέρα 23 Μάρτη στις 8μμ, στο Πυρουνάκειο Λύκειο στην Ελευσίνα, θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση με θέμα το Πρόγραμμα Δράσης, όπου μεταξύ άλλων και στο πνεύμα όσων τέθηκαν στην ημερίδα, θα συζητηθούν προτάσεις για σειρά εκδηλώσεων σε κοινωνικούς χώρους διάφορων περιοχών της Αθήνας, αλλά και η διοργάνωση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας και της Ελευσίνας.

Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης
Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα
Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του πάρκου Λέλας Καραγιάννη (Κύπρου και Πατησίων)
Επιτροπή Πολιτών για να γίνει η Βίλα Ζωγράφου κτήμα του Λαού
Ανοιχτή συντονιστική επιτροπών Γλυφάδας
Πολίτες Αττικής για την ενέργεια
Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα
Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου
«Οικόπολις» Χαϊδαρίου
«Ποικίλο» Όμιλος για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στην Πετρούπολη
Συντονιστικό Φορέων για τη διάσωση του Βουρκαρίου
Το Λιμάνι της Αγωνίας, Πειραϊκό δημοτικό δίκτυο
Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Δράση», Χαϊδάρι
«Πάμε Αλλιώς», ανοιχτή δημοτική κίνηση Κορυδαλλού
«Ανθρώπινη Πόλη» Ασπροπύργου
Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας
Παρατηρητήριο Ελεύθερων χώρων
«Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου», Χαλάνδρι
Περιοδικό Οικολογείν
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Ελευσίνας