17/3/09

ΠΟΣΟ ΑΘΩΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ‘ΛΙΜΑΝΙ’ ΤΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ;

80 τόνοι μετάλλου CK22 που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυραύλων δεσμεύτηκαν από το τελωνείο Ελευσίνας τον Δεκέμβριο. Τελικός αποδέκτης του υλικού ήταν εταιρεία του Ιράν που είναι σε μαύρη λίστα του ΟΗΕ για λαθρεμπόριο όπλων.

Η διαδρομή του πλοίου που έκανε τη μεταφορά: λιμάνι Koper της Σλοβενίας - λιμάνι Gioia Tauro της Καλαβρίας (που κατά το μεγαλύτερο μέρος του ελέγχεται από την καλαβρέζικη μαφία, τη «Ndrangheta», και που είναι διάσημο για τη ‘συμβολή’ του στο διεθνές λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών) – ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ.

Οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις των πολιτών δυστυχώς ανατροφοδοτούνται για μία ακόμη φορά. Οι οικονομικοί, περιβαλλοντικοί και εθνικοί κίνδυνοι από τη λειτουργία του ‘λιμένος ευκαιρίας’ είναι τεράστιοι.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος και η δέσμευση υλικού έγινε ύστερα από απόρρητο σήμα του ΟΗΕ προς τις ελληνικές αρχές. Τι γίνεται στις τόσες άλλες περιπτώσεις; Τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και οργανωμένα λιμάνια της χώρας μας παρουσιάζουν αδυναμία πλήρους τελωνειακού ελέγχου. Και, επιπλέον, χαρακτηριστικό για το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί ο Σκαραμαγκάς, είναι το ότι παρενέβη το τελωνείο Ελευσίνας, ενώ οι ‘λιμενικές του εγκαταστάσεις’ ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου.

διαβάστε για το παράνομο υλικό...εδώ
το άρθρο της 1/2/09...εδώ
για το λαθρεμπόριο...εδώ

την ενημερωτική μας έκθεση για το 'λιμάνι' Σκαραμαγκά...εδώ.