19/1/09

Τα ΕΛ.ΠΕ. «σπρώχνουν» την ΠΥΡΚΑΛ στη Βοιωτία


Με λουκέτο κινδυνεύει η εθνική αμυντική βιομηχανία εάν η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛ.ΠΕ.) υλοποιήσει την εδαφική επέκταση του υφιστάμενου διυλιστηρίου Ελευσίνας στην έκταση της πρώην υαλουργίας «ΟWΕΝS», στη θέση Βλύχα, τμήμα της οποίας αποτελεί σήμερα τη ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στα διυλιστήρια και το εργοστάσιο γόμωσης πυρομαχικών (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Ε.Α.Σ. - ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ).

Διαβάστε τη συνέχεια κάνοντας κλικ στην αγκύλη

«Φιλέτο» είναι για τους επενδυτές η περιοχή Βλύχα Ελευσίνας, όπου είναι εγκατεστημένο σε έκταση 500 στρεμμάτων ιδιοκτησίας των Ε.Α.Σ. το εργοστάσιο γόμωσης - συναρμολόγησης. Το οικόπεδο είναι κοντά στο νέο εμπορικό λιμάνι της χώρας, στο νέο εμπορευματικό κέντρο που προγραμματίζει ο ΟΣΕ και στην Εθνική Οδό. Φορείς του Θριασίου και συνδικαλιστές κάνουν λόγο για ανατολή νέου σκανδάλου real estate με ευθύνη των υπουργείων Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας.
Τα ΕΛ.ΠΕ. «σπρώχνουν» την ΠΥΡΚΑΛ στη Βοιωτία

Η έκταση των 500 στρ., κατά τη συγχώνευση των ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ, οπότε δημιουργήθηκαν τα Ε.Α.Σ., δεν μετεγγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο, εξαιτίας διεκδικήσεων σε τμήματα του οικοπέδου.

Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί μέρος του οικοπέδου με την αιτιολογία ότι είναι δασική έκταση, ενώ από την πλευρά των ΕΛ.ΠΕ. εγείρονταν απαιτήσεις για την απόκτηση μιας μικρής «λωρίδας». Τελικά τα ΕΛ.ΠΕ. κατακύρωσαν μέσω δικαστικής οδού τμήμα του οικοπέδου, χωρίς παρουσία και αντίδραση των Ε.Α.Σ.

Πρόβλημα λόγω γειτνίασης. Μείζον πρόβλημα στη βιωσιμότητα των Ε.Α.Σ. θα δημιουργηθεί εάν πραγματοποιηθεί η επέκταση του διυλιστηρίου, σύμφωνα με τα σωματεία των εργαζομένων των Ε.Α.Σ.

Σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, οι γείτονές της οφείλουν να μην ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ορισμένη περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις της (αποστάσεις ασφαλείας).

Ωστόσο, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α. υπ αριθμ. 146393/3.6.2008) εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της επέκτασης του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, ενώ με κοινή απόφαση (υπ αριθμ. Δ3/Α15024/24.7.2008) των υπουργών Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Οικονομίας χορηγήθηκε στα ΕΛ.ΠΕ. άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεών τους στον περίγυρο του εργοστασίου πυρομαχικών των Ε.Α.Σ. στην Ελευσίνα.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν υπέγραψε την Κ.Υ.Α. Το ζήτημα της επέκτασης έφεραν με επερώτηση την Τετάρτη στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, Β. Οικονόμου, Α. Αθανασιάδης και Μ. Καρχιμάκης.

Σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ. εκτελούν εργασίες στην έκταση της πρώην υαλουργίας «ΟWΕΝS» με άδεια της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής.

«Το εργοστάσιο της Ελευσίνας παράγει το τελικό προϊόν και είναι το μοναδικό από τα εργοστάσια του ομίλου Ε.Α.Σ. που έχει άδεια λειτουργίας για γόμωση - συναρμολόγηση πυρομαχικών», εξηγεί ο γραμματέας του «Σωματείου Εργαζομένων Εργοστασίου Ελευσίνας της Ε.Α.Σ.», κ. Ευάγγελος Λίγγος.

«Η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από τα διυλιστήρια θα σημάνει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Διότι με την επέκταση η απόσταση μεταξύ Ε.Α.Σ. και ΕΛ.ΠΕ., από 300 μ. που ορίζει η κοινοτική οδηγία SEVESO για την πρόληψη μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, θα μειωθεί στα 69 μ.

Αν και ήταν γνωστό ότι αν υλοποιηθεί η επένδυση, το γεγονός αυτό θα είχε ως συνέπεια την ακύρωση της άδειας λειτουργίας των Ε.Α.Σ., δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προάσπισης των συμφερόντων της εταιρείας.

Επειτα από απειλητική επιστολή των συνδικαλιστών, τα Ε.Α.Σ. κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της επένδυσης, δίχως όμως να τη συνοδεύουν και από αίτηση αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα)».

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οδηγεί σε μαρασμό την εταιρεία Ε.Α.Σ.
Από το 2004 οι εκάστοτε ηγεσίες του υπ. Εθνικής Αμυνας οδηγούν σε μαρασμό τα Ε.Α.Σ., όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, εφόσον αναθέτουν στην εταιρεία ελάχιστες παραγγελίες που δεν καλύπτουν ούτε το 1/3 της μισθοδοσίας. Μολονότι το αρμόδιο υπουργείο έχει νόμιμο δικαίωμα απευθείας ανάθεσης συμβάσεων στα Ε.Α.Σ., αντί αυτού προωθεί διακρατικές συμφωνίες και διεθνείς διαγωνισμούς για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, διαδικασίες που για να ολοκληρωθούν απαιτούνται χρόνια.

Για παράδειγμα, τα ακριβοπληρωμένα άρματα μάχης «Leopard 2» δεν έχουν εξοπλιστεί ακόμη με πυρομαχικά.

Η περιβόητη προμήθεια για τ άρματα θα διεξαχθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, που θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον 2 χρόνια. Από την άλλη, τα προς χρεοκοπία Ε.Α.Σ., που απασχολούν 1.735 εργαζόμενους, στερούνται από μία ουσιαστικού μεγέθους σύμβαση.

ΑΠΟ ΤΑ ΕΛ.ΠΕ.
Με 25 εκατ. θα χρηματοδοτηθείη μετεγκατάσταση

Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση των Ε.Α.Σ. ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι διαπραγματεύεται με τα ΕΛ.ΠΕ. να χρηματοδοτήσουν με 25 εκατ. ευρώ τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου Ελευσίνας στα Δερβενοχώρια, με αντάλλαγμα τη μη παρεμπόδιση της επένδυσης των ΕΛ.ΠΕ.

Η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης εκ μέρους των ΕΛ.ΠΕ. θα προκύψει από την ενοικίαση 100 στρ., για 25 χρόνια, εντός των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στην Ελευσίνα, με ενοίκιο 690.000 ευρώ τον χρόνο. Στις 7/1/2009 η διοίκηση των Ε.Α.Σ. αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων για τις 30/1/2009, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου Ελευσίνας στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας και για την υπογραφή προσυμφώνου ή οριστικού συμφωνητικού μίσθωσης για την παραχώρηση έκτασης 100 στρ. στα ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα.

Αποθήκες στο χωριό Πύλη. Η μετεγκατάσταση σχεδιάζεται να γίνει στο χωριό Πύλη μέχρι την 1/1/2011, όπου σε έκταση 4.000 στρ., ιδιοκτησίας των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα Ε.Α.Σ. λειτουργούν αποθήκες.

Ωστόσο, για τη μεταφορά του τεχνολογικού εξοπλισμού χρειάζονται 18 μήνες, όπως προκύπτει από μελέτη που είχε εκπονηθεί το 1992 για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου Ελευσίνας στο Λαύριο. Σήμερα εκτιμάται ότι για να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση απαιτούνται 7 χρόνια.

«Στις 6 Φεβρουαρίου θα εξεταστούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές των Δήμων Μάνδρας, Ελευσίνας, Μαγούλας και Νέας Περάμου κατά της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» της επέκτασης του διυλιστηρίου, την οποία ενέκρινε το υπ. Ανάπτυξης. Επιπροσθέτως οι προσφυγές των Ε.Α.Σ. και του Σωματείου των εργαζομένων κατά της επέκτασης», επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο συγκρότημα Υμηττού των Ε.Α.Σ., κ. Γιάννης Σαράντης, και προσθέτει:

«Η απόφαση υπογραφής προσυμφώνου ή οριστικής συμφωνίας Ε.Α.Σ. - ΕΛ.ΠΕ. πριν από την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων στο ΣτΕ, θυμίζω ότι μεταξύ των αντιδίκων των ΕΛ.ΠΕ. είναι και η ίδια η εταιρεία Ε.Α.Σ., σημαίνει ενίσχυση της θέσης των ΕΛ.ΠΕ. ενώπιον του ΣτΕ.

Θέτουν σε περιπέτεια την τύχη της εταιρείας, στέκονται αλληλέγγυοι με τα ΕΛ.ΠΕ. στο ΣτΕ και μειώνουν την περιουσιακή κατάσταση των Ε.Α.Σ. Η μετεγκατάσταση προϋποθέτει ειδικές μελέτες, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Δεν έχει εξασφαλιστεί καν οικόπεδο από το Δημόσιο».

Πηγή: Έθνος