18/1/09

Άγρια πουλιά στην τσιμεντούπολη

Από τα ΝΕΑ :
Φιδαετοί, πετρίτες και ακόμη 148 είδη βρίσκουν καταφύγιο στη ζούγκλα της Αθήνας.

Στις αρχές Ιανουαρίου πολίτες στην Πετρούπολη αντίκρυσαν έκπληκτοι ένα ασυνήθιστο θέαμα, λίγα μέτρα μακριά από τα τελευταία σπίτια της πόλης: ένας φιδαετός πάλευε με ένα φίδι (ανήκει στο είδος σαπίτης). Και τα δύο ζώα, εξαντλημένα από τη μάχη, ήταν σε κακή κατάσταση. Έτσι, οι πολίτες τα μετέφεραν στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Άνιμα», στην Καλλιθέα, προκειμένου να τα φροντίσουν οι ειδικοί.

Το άρθρο κλείνοντας αναφέρεται και στα πουλιά της λίμνης Κουμουνδούρου.

Διαβάστε το άρθρο κάνοντας κλικ στην αγκύλη

«Η μάχη θα έληγε άδοξα και για τα δύο ζώα αν δεν τα εντόπιζαν περαστικοί, οι οποίοι και τα μετέφεραν στον σταθμό μας. Το φίδι πέθανε ύστερα από λίγες ώρες, μιας και τα τραύματα στο κεφάλι του ήταν βαριά. Ο δε φιδαετός αναρρώνει, περιμένοντας την άνοιξη για να ξαναγυρίσει στη φύση», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μαρία Γανωτή, συντονίστρια δράσεων της «Άνιμα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το περιστατικό- η εμφάνιση δηλαδή δύο άγριων ζώων μέσα στην Αθήνα- τους εξέπληξε ευχάριστα. Και όπως αποδεικνύεται, δεν είναι το μοναδικό. Δεκάδες άγρια πουλιά καθώς και άλλα ζώα καταφέρνουν να φωλιάζουν και να επιβιώνουν δίπλα στο τσιμέντο. Βρίσκουν καταφύγιο στις μίνι «οάσεις» των πόλεων, δηλαδή σε πάρκα, άλση, λόφους. Μόλις την πρώτη εβδομάδα του 2009, η «Άνιμα» παρέλαβε για φροντίδα έναν πετρίτη (αρπακτικό) από το Χαϊδάρι, ο οποίος είχε τουφεκιστεί, ένα βραχοκιρκίνεζο (αρπακτικό) από το Περιστέρι που είχε χτυπήσει σε τζάμια και μία βουνονυχτερίδα από την Καλλιθέα. Στον σταθμό μεταφέρθηκε επίσης και ένας νεαρός κύκνος που βρέθηκε στο πάρκινγκ της μαρίνας του Φλοίσβου. «Προφανώς είχε χάσει τον προσανατολισμό του ή έχασε τους υπόλοιπους που είναι πιθανόν να κατευθύνονταν σε υγρότοπο της Πελοποννήσου ή κάπου αλλού. Κι αυτό διότι οι κύκνοι συχνάζουν σε μέρη με γλυκά νερά» αναφέρει η κ. Γανωτή.

Σε πάρκα και άλση

Περισσότερα από 150 είδη πουλιών, σύμφωνα με ορνιθολόγους και τους ειδικούς που περιθάλπουν τα άγρια ζώα, βρίσκουν καταφύγιο, φωλιάζουν και τρέφονται στα πάρκα, τα άλση και άλλους ελεύθερους χώρους της Αττικής. Ενδεικτικό είναι ότι το 2008 μεταφέρθηκαν στον σταθμό Α΄ Βοηθειών της «Άνιμα» μέσα από την Αθήνα και τις συνοικίες της πολλά αρπακτικά- ημερόβια και νυκτόβια- όπως πετρίτες, ξεφτέρια, γκιώνηδες, κουκουβάγιες, τυτώ, ένας χουχουριστής. Εκτός από τα αναμενόμενα είδη για μία πόλη, όπως είναι τα σπουργίτια, τα χελιδόνια και οι καρακάξες, οι άνθρωποι του συλλόγου φρόντισαν 48 σταχτάρες, 15 ορτύκια, 7 μικροτσικνιάδες (μικρούς ερωδιούς), 5 κουκουβάγιες, 4 βραχοκιρκίνεζα, 4 γκιώνηδες, 3 πετρίτες, κοτσύφια, τσίχλες, κοκκινολαίμηδες, σπίνους, καρβουνιάρηδες, τσαλαπετεινούς, μυγοχάφτες, αλκυόνες, νερόκοτες, αλλά και μία σπανιότατη ορτυκομάνα. «Για παράδειγμα, έχουμε παρατηρήσει βραχοκιρκίνεζα να φωλιάζουν ψηλά σε πολυκατοικία στην Ηλιούπολη και σε βιομηχανικά κτίρια δεξιά και αριστερά από τον Κηφισό», λέει η κ. Γανωτή. Αλλά και το 2007 τα 458 ζώα από τα 817 που παρέλαβε ο σύλλογος ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Ανάμεσά τους ήταν αρκετά άγρια πουλιά, όπως 33 αρπακτικά και 12 θαλασσοπούλια.

Υποδομές στα πάρκα

Απαραίτητη είναι η δημιουργία υποδομών, τονίζουν οι ειδικοί, προκειμένου να γίνουν πιο φιλόξενοι οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι της Αθήνας για τα άγρια πουλιά. «Οι χώροι αυτοί δέχονται συνεχείς πιέσεις για δόμηση. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μία νοητή ενοποίηση των πάρκων και των λόφων πρασίνου (Πάρκο Τρίτση, Λυκαβηττός, Πεδίον Άρεως). Τι εννοούμε; Μπορούν να φυτευτούν θάμνοι και άλλα φυτά όπως μυρτιές και πυράκανθοι οι οποίοι προσφέρουν μικρούς καρπούς για τα πουλιά. Να τοποθετηθούν μικρές γουρνίτσες για να πίνουν νερό. Είναι απλά πράγματα, που όμως απαιτούν έναν σχεδιασμό». Παρόμοιες προτάσεις διατυπώνει και ο κ. Παπακωνσταντίνου, έτσι ώστε να γίνουν πιο φιλόξενες οι πόλεις για την άγρια πανίδα. «Εύκολα μπορούν να τοποθετηθούν ξύλινες τεχνητές φωλιές σε χώρους που δεν διαθέτουν φυσικές». Εκτός από τις υποδομές όμως, σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «χρειάζεται και παιδεία. Εάν δεν κυνηγάμε συνεχώς και παντού τα πουλιά θα τα βλέπουμε δίπλα μας».

Ευρωκαταδίκη

Σε ακόμα μια καταδίκη της χώρας μας, αυτή τη φορά για παραβίαση κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τη διατήρηση άγριων πτηνών, τον χαρακτηρισμό των ζωνών ειδικής προστασίας, τη διαφύλαξη και διατήρηση των οικοτόπων και την απαγόρευση κυνηγιού και συλλήψεώς τους, προέβη χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Απρίλιο του 2006, κρίνοντας πως η Ελλάδα δεν είχε ενσωματώσει, ως όφειλε, στο ελληνικό δίκαιο διατάξεις συγκεκριμένης οδηγίας.

Στο αστικό περιβάλλον δεν κινδυνεύουν από το κυνήγι

ΕΚΤΟΣ από τα μεταναστευτικά πουλιά που σταματούν για λίγο στις πόλεις, υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες των αστικών κέντρων, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. «Για παράδειγμα, ο κότσυφας έχει προσαρμοστεί στην Αθήνα», αναφέρει.

Στην προσαρμογή τους βοηθάει και το γεγονός, όπως είπε στα «ΝΕΑ», ότι στις πόλεις μπορεί να αισθάνονται ασφάλεια, αφού δεν κινδυνεύουν από το κυνήγι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στις «οάσεις» των πόλεων, δηλαδή στα εναπομείναντα πάρκα, τα άλση και τους λιγοστούς υγρότοπους. Στη λίμνη Κουμουνδούρου «παρατηρούνται εκατοντάδες πάπιες, ερωδιοί, κύκνοι».