21/10/08

Πλάσαμε πολλούς σβώλους.

Την Κυριακή μαζευτήκαμε και πλάσαμε σβώλους.
Ήταν μια δημιουργική συνάντηση γιατί περάσαμε ωραία, καθαρίσαμε τους σπόρους που είχαμε μαζέψει και πλάσαμε και πολλούς σβώλους!
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη θα πάμε για διασπορά των σβώλων.
Είστε όλοι καλεσμένοι!


Θυμίζουμε πως η μέθοδος αναβλάστησης με σβώλους ενεργοποιεί το ερημοποιημένο έδαφος και δημιουργεί ξανά τον κύκλο της ζωής.
Σε εδάφη που δεν υπάρχει ποικιλία φυτών, όπως πχ στα άγονα σημεία του Ποικίλου, τα φυτά που θα φυτρώσουν από τους σβώλους θα αποτελέσουν την ΄χλωρή λίπανση΄ για το έδαφος και για τα επόμενα φυτά που θα γεννηθούν με τη σειρά τους.
Από τους σβώλους ,για παράδειγμα, θα φυτρώσουν λαχανικά. Όταν μαραθούν τα φύλλα και οι ρίζες τους, θα σαπίσουν και θα λιπάνουν το έδαφος. Ταυτόχρονα οι μικροοργανισμοί και τα σκουλήκια που θα συγκεντρώνονται στις ρίζες τους θα εμπλουτίζουν και αυτά το έδαφος.
Στη συνέχεια και ανάλογα με την περίοδο βλαστικότητας του κάθε σπόρου θα φυτρώσουν και άλλα φυτά (πχ θάμνοι και βότανα) που θα μεγαλώνουν με τη βοήθεια των υπολοίπων.
Θα ρίχνουν τους σπόρους τους στο έδαφος, θα προστατεύουν με τη σκιά τους τα πιο μικρά φυτά και τέλος θα προετοιμάζουν το έδαφος για τα δέντρα που θα φυτρώσουν τον επόμενο χρόνο.
Από κάθε σβώλο φυτρώνουν ταυτόχρονα πολλά είδη φυτών τα οποία δεν εμποδίζουν το ένα την ανάπτυξη του αλλού, αλλά αντίθετα, τα χημικά στοιχεία του ενός βοηθούν την ανάπτυξη του άλλου.

Αν κοιτάξετε γύρω σας στη φύση θα δείτε υπέροχες εικόνες από ψηλά δέντρα που περιστοιχίζονται από πολλούς θάμνους και αναρριχόμενα ενώ ολόγυρα υπάρχουν πλήθη από μικρότερα φυτά, λουλούδια, βότανα, όλα σε πλήρη ανάπτυξη και αρμονία.


Για αυτό ο κάθε σβώλος, είναι ένας μικρός κήπος ή μια θαυματουργή κουτσουλιά.