30/9/08

Στον "αέρα" η σύνδεση του λιμένα Ικονίου με το Θριάσιο


Στον "αέρα" βρίσκεται η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Ικονίου με το Θριάσιο Πεδίο, έπειτα από χρονοβόρες δικαστικές εμπλοκές της ΕΡΓΟΣΕ με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επειδή το έργο είναι ενταγμένο στο Β’ Ταμείο Συνοχής, η ΕΡΓΟΣΕ, η οποία αδυνατεί να το ολοκληρώσει στις συμβατικές ημερομηνίες, ζήτησε νέα παράταση από την Ε.Ε. για την υλοποίησή του.

Η σύνδεση του λιμένα Ικονίου με το Θριάσιο Πεδίο, η οποία θα σηματοδοτήσει την άμεση φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, υποβαθμίζοντας το ρόλο των οδικών μεταφορέων, αποτελείται από τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση, μήκους 6 χλμ, η οποία περιελάμβανε τη σήραγγα Περάματος, έχει ολοκληρωθεί. Τα σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στη δεύτερη (κυρίως) και τρίτη φάση του έργου. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το τμήμα από το 6 – 16 χλμ και κατασκευαστής είναι η εταιρεία Μοχλός.

Η σύμβαση, η οποία υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2004, προέβλεπε την παράδοσή του έργου τον Απρίλιο του 2007. Η εμπλοκή προήλθε από τη δικαστική διένεξη της ΕΡΓΟΣΕ με το δήμο Χαϊδαρίου και τη χρήση εκρηκτικών στο όρος Αιγάλεω.

Το πρόβλημα εντάθηκε, έπειτα από τη δικάσιμο που κέρδισε στο ΣτΕ ο δήμος Χαϊδαρίου, με την ΕΡΓΟΣΕ να δίνει νέες παρατάσεις στην ολοκλήρωση του έργου, το οποίο είχε αρχικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

Πλέον, η ΕΡΓΟΣΕ, η οποία προσέβαλε την απόφαση του ΣτΕ, ζήτησε πρόσφατα ακόμη μια παράταση από την Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι το έργο δύναται να ολοκληρωθεί, σε όλο το εύρος του, στα τέλη του 2009. Τα έργα στη δεύτερη φάση έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 75% και της τρίτης φάσης, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, σε ποσοστό 15-20%.
(συνέχεια...)