20/6/08

Ενημέρωση από την Πυροσβεστική - Μια εποικοδομητική εκδήλωση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο ‘Ε Δημοτικό σχολείο στο Άνω Δάσος, η εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα μας με σκοπό την ενημέρωση από την Πυροσβεστική σχετικά με θέματα πυρασφάλειας. Περίπου 40 συμπολίτες μας συμμετείχαν και άκουσαν από «πρώτο χέρι» χρήσιμες πληροφορίες θέτοντας και ερωτήματα στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής που έδωσε το παρόν εκπροσωπώντας την υπηρεσία του.

Συνοψίζοντας, οι χρησιμότερες πληροφορίες που αντλήσαμε από αυτή την ενημέρωση είναι:

1.) O τρόπος συνεργασίας εθελοντών – Πυροσβεστικής σε σχέση με τον εντοπισμό κάποιας πυρκαγιάς. Δηλαδή πως εμείς ως απλοί πολίτες μπορούμε να βοηθήσουμε δίνοντας ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την περιοχή μιας πυρκαγιάς, το είδος της, το μέγεθος της κλπ. Ο αξιωματικός τόνισε ότι η σωστή πληροφορία βοηθάει αφάνταστα στην έγκαιρη καταστολή μιας φωτιάς.

2.) Ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα πρόληψης και τον ακριβή ρόλο της πυροσβεστικής που είναι καθαρά κατασταλτικός. Μας ανέλυσε σε πόσες διαφορετικές υπηρεσίες μοιράζονται οι ευθύνες και έτσι κατάλαβε και ο λιγότερο υποψιασμένος τους λόγους του απέραντου μπάχαλου που επικρατεί σε αυτό τον τομέα, με υπόνοιες για τα συμφέροντα που καλύπτονται πίσω από αυτό .

3.) Ο πυροσβέστης δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του. Μας ανέλυσε τα προβλήματα της υπηρεσίας του, μας μίλησε για τον καταστροφικό ρόλο των τηλεοπτικών καναλιών στα θέματα των πυρκαγιών (λανθασμένες πληροφορίες, άχρηστες γκρίνιες και πιέσεις, παντελής έλλειψη γνώσης δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας) που οδηγεί σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα τεράστια προβλήματα στην ύπαιθρο και άλλα .

Επίσης ο αξιωματικός μας ενημέρωσε ότι είναι δυνατή η συνεργασία εθελοντών με την Πυροσβεστική σε θέματα όπως οι δασικοί χάρτες ή η απόκτηση ασυρμάτων μέσω αίτησης στην υπηρεσία .

Πέρα από την ενημέρωση, στα θετικά της χθεσινής πρωτοβουλίας μας συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός της δήλωσης συμμετοχής περίπου 40 πολιτών συνολικά στην εθελοντική πυρασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά στη στελέχωση ενός τουλάχιστον σημαντικού πόστου. Η συμμετοχή ακόμα περισσότερων ώστε αν είναι δυνατόν να γίνουμε πραγματικά πολλοί, μετά και τις 2 πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή μας, μοιάζει με επιτακτική ανάγκη. Όσο πιο βαθιά ασχολούμαστε με τα θέματα των δασών μας, τόσο πιο πολύ συμπεραίνουμε ότι μόνο οι ενεργοί πολίτες μπορούν να εγγυηθούν την προστασία των δασών και των αλσών αυτή την δύσκολη εποχή. Όλοι οι «υπεύθυνοι» μέχρι στιγμής επιδεικνύουν χαρακτηριστική αδιαφορία και ολιγωρία. Κύριε δήμαρχε, που είναι αλήθεια η «εκστρατεία» που αναγγείλατε για το μάζεμα εθελοντών; Καμία προσπάθεια δεν έχουμε δει ακόμα. Ίσως το Σεπτέμβριο ή κάποια ακραία στιγμή που θα καεί πάλι το σύμπαν όπως πέρσι και ξυπνήσει το σύστημα κακήν κακώς…

Υπενθυμίζουμε:

Για να ενισχύσετε την εθελοντική πυρασφάλεια, παρακαλούμε, στείλτε ένα email στο diakinxaid@gmail.com. Η συμμετοχή σας έχει τεράστια σημασία!