17/5/08

Σοβαρή δυσλειτουργία των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου


Αντιγράφουμε απο το magoula online:
Σοβαρή δυσλειτουργία των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου Τρόμος χθες (15/5) το απόγευμα σε ολόκληρο το θριάσιο πεδίο λόγω σοβαρής δυσλειτουργίας στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.Καπνοί και φλόγα 30 μέτρων η οποία ξεπηδούσε από στον πυρσό των διυλιστηρίων και ήταν ορατά από παντού τρόμαξαν τους πολίτες του θριασίου που δεν γνώριζαν τι συμβαίνει στην περιοχή.
Μεγάλες ποσότητες αερίων και καπνού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα επιβαρύνοντας σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον.
Τα αίτια της δυσλειτουργίας είναι άγνωστα μέχρι στιγμής.
Η επιτροπή αγώνα πολιτών κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ, με γρήγορα ανακλαστικά, απέστειλε άμεσα καταγγελία για το συμβάν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τον νομάρχη δυτικής αττικής κ. Αρκουδάρη,ζητώντας να διαταχθεί αυτοψία για να γίνουν γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν την δυσλειτουργία.
Επίσης ζητά να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στην εταιρία και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του διυλιστηρίου όσο και την αποφυγή επιπλέον ρυπάνσεων.
Η καταγγελία της επιτροπή αγώνα έχει ως εξής:
Ελευσίνα 15/5/2008
ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
κ. Γ. Σουφλιά
2) Νομάρχη Δυτ. Αττικής
κ. Αρ. Αρκουδάρη
Θέμα: Καταγγελία για περιστατικό δυσλειτουργίας και ρύπανσης στο διυλιστήριο ΕΛΠΕ ΒΕΑ και αίτηση αυτοψίας.
Σας καταγγέλλουμε ότι χθες Πέμπτη 15 Μαΐου και περί την ώρα 20.50 σημειώθηκε σοβαρή δυσλειτουργία στην μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης ( FCC) του Διυλιστηρίου ΕΛΠΕ ΒΕΑ στον Ασπρόπυργο.
Φλόγα τουλάχιστον 30 μέρων εμφανίστηκε στον πυρσό στον οποίο κάηκαν τόνοι αερίων υδρογονανθράκων.
Η εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων καπνού αλλά και η έντονη δυσοσμία δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες κυρίως στον Ασπρόπυργο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο με το αποψινό περιστατικό έχει επαναληφθεί στις 17/10/2000 ενώ ύστερα από αυτοψία του 2005 διαπιστώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η παραβίαση 4 Περιβαλλοντικών Όρων του διυλιστηρίου.
Παρακαλούμε να διατάξετε άμεσα αυτοψία για την διερεύνηση των αιτίων του συμβάντος, να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την ασφαλή λειτουργία του διυλιστηρίου όσο και την αποφυγή επιπλέον ρυπάνσεων .
Η Συντονιστική Γραμματεία