1/9/07

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. 14/01/08

Προς:
Δήμαρχο Χαϊδαρίου
Δημοτικούς Συμβούλους

Κοινοποίηση:
Δασαρχείο Αιγάλεω
ΑΣΔΑ
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΜΜΕ

Από: Συλλογικότητες Χαϊδαρίου

Θέμα: «Περιφερειακή Οδός Δαφνίου – Δάσους»


Κύριε Δήμαρχε,
Συνέχεια της συνάντησής μας στο Δημαρχείο και στην είσοδο της Οδού Κομνηνών (Δαφνί) πριν τα Χριστούγεννα, σας ζητάμε να διακόψετε τις εργασίες και να ακυρώσετε το «έργο;» που φέρει τον προκλητικό τίτλο «Περιφερειακή Οδός Δαφνίου – Δάσους».
Ο χαρακτηρισμός «Περιφερειακή Οδός», που σημαίνει τη σύνδεση δύο περιοχών, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δαφνί με το Δάσος, δεν συνάδει με τον υφιστάμενο δασικό δρόμο. Επίσης, όπως γνωρίζετε στις δασικές εκτάσεις, δασικούς δρόμους και μονοπάτια, δεν υπάρχει η ορολογία «πεζόδρομος», που περιγράφεται στο σκαρίφημα της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Ο όρος «πεζόδρομος» προϋποθέτει, για να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό, την κυκλοφορία αυτοκινήτων.
Οι πρόσφατος όρος μονοπάτι που χρησιμοποιείτε ευρέως μετά τις αντιδράσεις μας, είναι, κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον, παραπλανητικός για να καθησυχάσει τους κατοίκους της περιοχής.
Το συγκεκριμένο «έργο;» δεν είναι ωφέλιμο για την περιοχή μας· αντίθετα είναι ένα επικίνδυνο έργο γιατί δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει πολεοδομικό προηγούμενο και να ανοίξει το δρόμο για οικοπεδοποιήσεις και ανεγέρσεις κτιρίων στο μέλλον.
Απόδειξη ότι το «έργο;» δεν είναι ωφέλιμο προκύπτει και από γεγονός ότι διατηρείτε επιφυλάξεις που καταγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου (Οικονομικό Έτος 2008, σελ.18), επιφυλάξεις που διατυπώσατε και κατά την διάρκεια της συζήτησής μας στο Δημαρχείο.
Επιπρόσθετα όμως, ανησυχία μας προκαλεί η προκλητική και διαχρονική έλλειψη συνεργασίας του Δήμου Χαϊδαρίου με το Δασαρχείο Αιγάλεω και οι επαναλαμβανόμενες παράνομες πράξεις από πλευράς Δήμου. Ειδικότερα:

· Η τοποθέτηση υπογείων καλωδίων ηλεκτροφωτισμού στο δασικό δρόμο με αποτέλεσμα να έχει ασκηθεί στο Δήμο μηνυτήρια αναφορά από το Δασαρχείο Αιγάλεω (αρ.πρωτ. 4320/ 24-11.2005). Αναρωτιόμαστε εάν τα καλώδια έχουν ξηλωθεί, όπως ο νόμος ορίζει, ή εάν εξακολουθούν να είναι ακόμα θαμμένα στο δασικό δρόμο.
· Η επιμονή του Δήμου να περιγράψει στο Τεχνικό του Πρόγραμμα (2008) εργασίες ηλεκτροφωτισμού, έστω «σε απολύτως στοιχειώδη επίπεδα». Η πρόσφατη δέσμευση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα υπάρξει ηλεκτροφωτισμός, αποδεικνύει ότι η διάνοιξη σχεδιάστηκε τουλάχιστον επιπόλαια χωρίς να ληφθούν υπ΄ όψιν οι δασικοί νόμοι.
· Η περιφρόνηση του Δήμου στην απαγόρευση του Δασαρχείου Αιγάλεω της συνέχισης των εργασιών, επειδή δεν είχαν «προσκομισθεί» τα τρία έγγραφα, δηλαδή α) Παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης πέραν της 13-8-2005 β) Ορισμός επιβλέποντα δασοπόνου γ) Απόφαση έγκριση Περιβαλλοντικών όρων (αρ. Πρωτ. Δασαρχείου Αιγάλεω 4939, 23 – 11- 2007).

Η μη ωφελιμότητα του έργου (όποιος θέλει να περπατήσει στην περιοχή είχε και εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να το κάνει με πλήρη άνεση), οι παρανομίες και η πλήρη περιφρόνηση της δασικής νομοθεσίας, η αναξιοπιστία του Δήμου, τα νέα πολεοδομικά δεδομένα που θα δημιουργήσει «η Περιφερειακή Οδός – Πεζόδρομος» καθώς και οι πιέσεις που δέχεται το Ποικίλο Όρος στο Χαϊδάρι (τρένο – κοπή δένδρων, περιφερική Αιγάλεω, μεγάλες «ψυχαγωγικές μονάδες» κτλ) αλλά και σε όλη τη Δυτική Αθήνα (οι γνωστές διεκδικήσεις της Μητρόπολη Λαμίας, η πρόσφατη εμφάνιση της Μονής Κλειστών ως ιδιοκτήτης 13.000 στρεμμάτων κτλ) μας υποχρεώνει να απαιτήσουμε τη διακοπή των εργασιών και την ακύρωση του έργου.

Οι πυρκαγιές στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο το Καλοκαίρι του 2007 θα πρέπει να μας κάνουν περισσότερο ευαίσθητους για το δασικό πλούτο της χώρας μας, τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού» για εμάς, και κυρίως για τις μελλοντικές γενιές.


Οι Σύλλογοι – Φορείς του Χαϊδαρίου:
Διαρκή Κίνηση για την υπεράσπιση των δασών και αλσών του Χαϊδαρίου. diakinxaid@gmail.com
Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου «ΔΑΦΝΑΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» mouazez@in.gr
· Εξωραϊστικός σύλλογος «Αφαία» Σκαραμαγκά.
· Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου – ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ xpolis@gmail.com



Χαϊδάρι 14 Ιανουαρίου 2008
--------------------
Σύλλογοι – Φορείς που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας

Επιπρόσθετα των υπογραφών που καταθέσαμε συμπαραστέκονται στον αγώνα μας:


Όμιλος για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη το «Ποικίλο»
Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου
Κίνηση Πολιτών Κηφι-SOS
Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα
Όμιλος του Βουνού και της ΘάλασσαςΕλληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» (Friends of Nature)
Καμπάνια για την κλιματική αλλαγή
Λαϊκή συνέλευση για τους Λόφους Φιλοπάππου
Παρέμβαση Κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Φιλοπάππου, Κουκακίου
Πρωτοβουλία Αγώνα για Ενιαίο Άλσος
Κάτοικοι Αγώνα για Ενιαίο Άλσος.
Δημοτική Παράταξη Περιστερίου «Ενεργοί Πολίτες για την Ανάπλαση»
Bloggers: tsakthan, griniaris
Ελληνικό Οικοσοσιαλιστικό Δίκτυο
Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος»
Αλεξανδρίδης Σπύρος Μέλος δημοτικής κίνησης Αγ.Βαρβάρας «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»