Νέα μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 17/7, στο ΧΥΤΑ Φυλής, η οποία συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες βιώνουν τις συνέπειες μιας μόνιμης δυσοσμίας, προερχόμενης από την ίδια εγκατάσταση. Η κατάσταση αυτή τους έβγαλε στο δρόμο, πριν λίγες μέρες, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι οι αντιδράσεις τους θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν. Με αφορμή το νέο περιστατικό, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Με την υγεία και τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Αττικής δεν
παίζουμε
Πληγή που πρέπει να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής
Μας χωρίζουν μόλις τέσσερις ημέρες από τη συγκέντρωση των κατοίκων της Φυλής, με αίτημα το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Ήταν υπεραρκετές για να αποδειχτεί πόσο δίκαιο και πόσο επίκαιρο ήταν, καθώς μια νέα μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής 17/7 στο μέτωπο της απόθεσης σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη, δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς το καταστροφικό της έργο και τα αποτελέσματά της. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η κατάσβεση θα είναι δύσκολη, η διάρκειά της απροσδιόριστη και τεράστιες ποσότητες ιδιαίτερα τοξικών και επικινδύνων ρύπων θα διασπαρούν και πάλι στη Φυλή, στις γειτονικές περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας και, με τη βοήθεια του ανέμου, σε άλλες κατοικημένες περιοχές της Αττικής. Για την ώρα, είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και στην αποκομιδή των σκουπιδιών.
Για μια ακόμη φορά εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων πολιτών. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται η λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία τους, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Και όμως, αυτό που συμβαίνει, δεν είναι κεραυνός «εν αιθρία». Είναι ένα προμελετημένο και κατ’ εξακολούθηση έγκλημα, που οφείλεται στη συγκεντρωτική διαχείριση των αποβλήτων, με το 90% του συνόλου των αστικών αποβλήτων της Αττικής (1.900.000 τόνοι/έτος) να οδηγείται στην εγκατάσταση της Φυλής, που λειτουργεί για πάνω από πενήντα χρόνια και της οποίας η λειτουργία εξακολουθεί να περιλαμβάνεται και στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό, για αόριστο χρονικό διάστημα. Και μόνο να το σκεφτεί κανείς είναι τρομακτικό. Ιδιαίτερα, όταν η δημιουργία νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης - ταφής έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Μαζί με τις αποκεντρωμένες υποδομές ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ήπιας επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων, που θα μπορούσαν να μειώσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποβλήτων που θάβονται.
Η διοίκηση της περιφέρειας και του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), αντί να δίνει αμφισβητούμενης ειλικρίνειας συγχαρητήρια στους κατοίκους που εξεγείρονται, οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού. Θα το πούμε ξεκάθαρα: σχεδιασμός που δεν θα περιγράφει αναλυτικά, συγκεκριμένα και δεσμευτικά τις βασικές περιφερειακές υποδομές και δεν θα προσδιορίζει τον οδικό χάρτη για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι σχεδιασμός διατήρησης του υφιστάμενου μοντέλου, δια της διολίσθησης.
Το ίδιο ισχύει και για τους δήμους της Αττικής και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης που εκπονούν. Τα οποία, κατά κανόνα, εξαντλούνται σε επιφανειακές δράσεις, αγνοούν την ανάγκη για δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, συντηρώντας την «εξαγωγή» του συνόλου, σχεδόν, των σκουπιδιών τους στη Φυλή. Σ’ αυτήν την κοινωνικά άδικη και ρατσιστική, στην ουσία, στάση πρέπει να μπει ένα τέλος ΤΩΡΑ. Πολύ δε περισσότερο, όταν η εναλλακτική λύση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών, έχει τεκμηριωθεί ότι είναι η λύση με το μέγιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για την κοινωνία. Δεν υπάρχει, συνεπώς, καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση, την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμίδων, να ολιγωρούν και να διστάζουν, ούτε, φυσικά, να παίζουν το «παιχνίδι» των μεγαλοεργολάβων.
Εννοείται ότι απάντηση στο πρόβλημα δεν αποτελεί το σενάριο της υποτιθέμενης ανάπλασης της εγκατάστασης της Φυλής, που «πλασάρει» τελευταία ο δήμος Φυλής, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης και συνδέεται με σενάρια επέκτασης των υφιστάμενων δραστηριοτήτων.
17/7/2016