Ecoeleusis 20/9/2012
Αναπάντητα ερωτήματα για τις δύο πυρκαγιές στην περιοχή Σαρανταπόταμου. Δώστε στοιχεία για 5 πυρκαγιές στο Θριάσιο!
Οι δύο πυρκαγιές της 8ης Αυγούστου –με διαφορά μάλιστα μιας ώρας– σε αποθηκευτικούς χώρους της μεταφορικής εταιρείας «Μιχάκος» καθώς και της κατασκευαστικής εταιρείας «ΚΟΜΒΟΣ» στην περιοχή Σαρανταπόταμου, δεν ήταν ένα μικρής κλίμακας γεγονός.
Η έκλυση χιλιάδων κυβικών μέτρων καπνού, για περισσότερο από 2 ώρες, στην ατμόσφαιρα της Ελευσίνας από τις διαδοχικές πυρκαγιές σε αποθηκευτικούς χώρους των δύο εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή του Σαρανταποτάμου, δημιούργησε αποπνικτικές συνθήκες στην πόλη και έβαλε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, η οποία εκτέθηκε για άλλη μια φορά στον καπνό και στα αέρια παραπροϊόντα της καύσης. Η εγγύτητα με τους οικισμούς σε συνδυασμό με την πυκνότητα του εκλυόμενου καπνού μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικά συμβάντα, αν τα ανεμολογικά δεδομένα ήταν διαφορετικά.
Είναι άξια απορίας η παθητική στάση για το συμβάν των τοπικών αρχών. Η συχνά λαλίστατη Δημ. Αρχή δεν εξέφρασε ούτε καν την δυσφορία της, ενώ δεν ανακοίνωσε μέτρα ελέγχου των εγκαταστάσεων των δύο εταιρειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου. Οι 2 εταιρείες ασκούν δραστηριότητες ασύμβατες με το καθεστώς χρήσεων γης της περιοχής στις οποίες είναι εγκατεστημένες. Στις περιοχές αυτές το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου έχει καθορίσει χρήσεις αμιγούς και γενικής κατοικίας! Τα περιστατικά αυτά θα έπρεπε να αποτελέσουν αφορμή για γενικευμένο έλεγχο στην περιοχή για την οποία ο Δήμος δαπανά σημαντικούς πόρους για την ένταξη στο σχέδιο πόλης. Σιωπηλή παρέμεινε και η Αντιπεριφέρεια που, εκτός από αδειοδοτούσα αρχή, έχει αρμοδιότητα ελέγχου των εγκαταστάσεων αλλά και πολιτικής προστασίας.
Καθώς το σχετικό επιχειρησιακό δελτίου τύπου του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρεται μόνο στις υλικές ζημιές, τον αριθμό των πυροσβεστικών υπαλλήλων αλλά και οχημάτων που επεχείρησαν, ο άμεσα πληττόμενος πληθυσμός κηρύσσεται σε πλήρη άγνοια και απληροφόρητος. Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα: Είχαν άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας οι 2 εταιρείες; Είχαν εγκεκριμένες μελέτες πυρασφάλειας και εγκατεστημένα συστήματα πυροπροστασίας; Τι ουσίες κάηκαν στους 2 αποθηκευτικούς χώρους; Τι εισπνεύσαμε; Ποιοι φταίνε; Ποιοι τιμωρήθηκαν; Τι μέτρα θα ληφθούν για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά; Ποια είναι η τύχη των δικογραφιών της προανάκρισης; Ποιες υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο; Για ποιες ασκήθηκε ποινική δίωξη και για ποιους λόγους;
Για πέντε περιπτώσεις πυρκαγιών (τις 2 ανωτέρω, την πυρκαγιά στο Στρίφι του Δήμου Ελευσίνας πλησίον καταυλισμού τσιγγάνων στις 20/6/2012, στα Μελίσσια του Δήμου Ασπροπύργου πλησίον καταυλισμού τσιγγάνων στις 20/6/2012 καθώς και στην εταιρεία Polyeco στις 6/8/2010) η ECOELEUSIS καθώς και ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ ζητήσαμε τους αριθμούς πρωτοκόλλου των διαβιβαστικών των δικογραφιών που σχημάτισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας και διαβίβασε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών με σκοπό την περαιτέρω αναζήτηση της τύχης τους.
Με απαράδεκτο αλλά και περίεργο τρόπο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας απέφυγε να ικανοποιήσει το αίτημά μας παρεμποδίζοντας τον περιβαλλοντικό έλεγχο των περιστατικών και την διερεύνηση των πιθανών βλαβών στην υγεία του πληθυσμού.
Η πληροφόρηση για τα ρυπαντικά φορτία των πυρκαγιών αυτών είναι υποχρέωση της πολιτείας και – αν μη τι άλλο – δημοκρατική απαίτηση των πληττόμενων κατοίκων. Θα επανέλθουμε.
Δείτε σκηνές από τις 2 πυρκαγιές