9/2/09

Όρος Αιγάλεω, δασαρχείο Αιγάλεω




Από την Καθημερινή:

- Kαταδικασμένος και εκατομμυριούχος δασικός, πραγματογνώμων στο εφετείο!

Στις 4 Οκτωβρίου 2008 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον Πόρο για τη 24η Σύνοδο των Περιφερειαρχών. Οι εργασίες της Συνόδου δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη και μια ομάδα διαμαρτυρόμενων κατοίκων σταμάτησε τον υπουργό, του έδωσε ένα έγγραφο και αφού συνομίλησαν για λίγο, αποχώρησαν. Λίγες ημέρες μετά το -κατά τα λοιπά ασήμαντο- επεισόδιο ο δασάρχης Πόρου κ. Δημήτρης Κόκκας, μετατέθηκε αθόρυβα στο Δασαρχείο Αιγάλεω.

Δεν θα είχε σημασία η μετακίνηση ενός δασικού υπαλλήλου, αν το όνομά του δεν εμφανιζόταν σχεδόν σε κάθε επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων με αρμοδιότητα στο Λεκανοπέδιο. Από το 2003, όντας δασάρχης Πόρου, ο κ. Κόκκας έχει συρθεί στα δικαστήρια (τόσο ως κατηγορούμενος, όσο και ως κατήγορος) για μια σειρά υποθέσεων με αντιδίκους κυρίως ντόπιους. Στα χρόνια του κ. Κόκκα στην Υδρα και τις Σπέτσες άρχισαν να ξεφυτρώνουν ή να επεκτείνονται πολυτελείς κατοικίες. (συνέχεια...)


- Ραδιενεργά απόβλητα στο ΧΑΔΑ Σχιστού

Πάνω από 10 εκατ. τόνοι φωσφόγυψου έχουν απορριφθεί σε ανοιχτή χωματερή από το εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας.

Μια βαριά «τοξική» κληρονομιά άφησε στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων της Δραπετσώνας, στο οποίο μπήκε λουκέτο το 1999. Επί 20 συναπτά έτη, τα ραδιενεργά απόβλητα του εργοστασίου απορρίπτονταν σε ανοιχτή χωματερή στο Σχιστό Περάματος, σε πλαγιά του όρους Αιγάλεω, ρυπαίνοντας το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής. Η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ έχει ξεκινήσει, όμως για να ολοκληρωθεί απαιτείται η επιχορήγηση της τελευταίας φάσης του έργου από το υπουργείο Εσωτερικών. Και αυτή εκκρεμεί.

Ο ΧΑΔΑ Σχιστού έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον επικίνδυνη χωματερή της Ελλάδας. Και αυτό γιατί «φιλοξενεί» περισσότερους από 10 εκατ. τόνους φωσφόγυψου που καλύπτουν έκταση 125 στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα ορυκτό υλικό σε μορφή σκόνης, το οποίο χρησιμοποιούνταν από το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων για την παραγωγή φωσφορικού οξέος. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα στο ραδιενεργό ράδιο (Ra-226). Πράγματι, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο Σχιστό προέκυψαν συγκεντρώσεις Ra-226 της τάξης των 580 - 1.180 Bq/kg (μπεκερέλ/κιλό) με τα όρια ασφαλείας να μην ξεπερνούν τα 100 Bq/kg. (συνέχεια...)