15/7/16

Όλη η Φυλή, μια φωνή: να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ


Την Τετάρτη 13/7/2016 πραγματοποιήθηκε, στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων, μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο συντονισμός πολιτών και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Η συγκέντρωση απετέλεσε την, ως τώρα, κορύφωση πληθώρας επιμέρους δράσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες είχαν σαν αφορμή τη μονιμοποίηση του φαινομένου της έντονης δυσοσμίας από τη εγκατάσταση της Φυλής και οι οποίες, στην πορεία, πήραν γενικευμένο χαρακτήρα, με επίκεντρο το αίτημα για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.


Την συγκέντρωση άνοιξε, εκ μέρους του συντονισμού, ο κ. Τάσος Κεφαλάς (μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ). Στην ομιλία του, έδωσε το περίγραμμα της υφιστάμενης κατάστασης και των ευθυνών που βαραίνουν, διαχρονικά, τις κυβερνήσεις, αλλά και το αυτοδιοικητικό κατεστημένο της περιοχής. Υποστήριξε το αίτημα για το κλείσιμο της εγκατάστασης, στο πλαίσιο ενός νέου περιφερειακού σχεδιασμού, στηριγμένου στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Επέκρινε τη στάση της περιφερειακής αρχής και του ΕΔΣΝΑ, καταλογίζοντάς τους παραπλάνηση των κατοίκων της περιοχής, αθέτηση των υποσχέσεών τους και συντήρηση του συγκεντρωτισμού με το σχέδιο της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού που προωθούν. Στηλίτευσε τη στάση της δημοτικής αρχής Φυλής, η οποία, κινούμενη στο παρασκήνιο, επικροτεί τη συνέχιση των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής, διανθίζοντάς τες με δόσεις «αποκατάστασης», για την οποία γνωρίζει ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Ολοκλήρωσε με την αναφορά στο πλαίσιο των διεκδικήσεων -που αποτυπώθηκαν και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης- και με κάλεσμα για δυναμική, αγωνιστική συμμετοχή στις διαδικασίες της τελικής διαμόρφωσης του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής.

Ακολούθως, πήραν το λόγο εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Φυλής, αλλά και δημοτικών παρατάξεων από τους όμορους δήμους (Αγίους Αναργύρους-Καματερό, Ίλιον, Πετρούπολη). Οι τελευταίοι τόνισαν πως το πρόβλημα του ΧΥΤΑ και, γενικότερα, της εγκατάστασης της Φυλής δεν αφορά μόνο τη Φυλή, αλλά μια πολύ ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής και ζήτησαν το συντονισμό των δράσεων, με αιχμές την ουσιαστική αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας, με συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια, με συμβολικές διαμαρτυρίες και παραστάσεις και με δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να μη φτάσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο, με τη μορφή που έχει σήμερα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Χρήστος Κουρνιώτης και Γιάννης Σαμοΐλης από την τοπική ΕΛΜΕ, ο Κώστας Λουμιώτης επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής, ο Γιώργος Κομματάς επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Κώστας Κάβουρας επικεφαλής του συνδυασμού ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ Ιλίου, ο Νίκος Σακούτης επικεφαλής της Ριζοσπαστικής αγωνιστικής κίνησης Πετρούπολης, η φαρμακοποιός κ. Στέλλα Κολιού, ο Κώστας Βάβουλας πρώην δημοτικός σύμβουλος, η Αγγελική Τσολομύτη μέλος της επιτροπής διαβούλευσης της περιφέρειας Αττικής.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την έγκριση ψηφίσματος, το οποίο θα παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη του συντονισμού πολιτών και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Ακολουθούν: το ψήφισμα της συγκέντρωσης και η εισαγωγική παρέμβαση.

Διαβάστε το ψήφισμα και την εισαγωγική παρέμβαση ΕΔΩ.