20/1/16

Αφήστε την λίμνη Κουμουνδούρου ήσυχη! Καθαρίστε τα φρεάτια και τα ρέματα!


Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται και στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστες παραπλανητικές αναφορές στο πλημμυρικό πρόβλημα που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια κυρίως στο τμήμα της Εθνικής Οδού από τον Σκαραμαγκά έως τα φανάρια στο ύψος των διυλιστηρίων του Ασπρόπυργου. 

 Δεν ήταν η πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, που αναπαράχθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η ψευδής «είδηση» ότι τάχατες «υπερχείλισε η Λίμνη Κουμουνδούρου και σημειώθηκαν κατολισθήσεις»… Μια τέτοια εύκολη και αβίαστη «ενοχοποίηση» της Λίμνης δεν βρίσκει κανένα επιστημονικό έρεισμα και μόνο ερωτηματικά προκαλεί η αναπαραγωγή της. 

Το θέμα θέτει με εμπεριστατωμένο επίκαιρο σημείωμά του ο Δρ Αναστάσιος Μαυράκης, Φυσικός Περιβαλλοντολόγος και Ερευνητής. Επισημαίνει ότι «Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μιλούσαμε για ένα σημαντικό γεωλογικό γεγονός, που δεν θα περνούσε απαρατήρητο από τους ειδικούς επιστήμονες και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα (π.χ. ΕΛΚΕΘΕ) που είναι επιφορτισμένα με την επιστημονική παρακολούθηση της Λίμνης Κουμουνδούρου… Επίσης τα “σημάδια” που θα άφηνε στο περιβάλλοντα χώρο τυχόν υπερχείλιση της λίμνης θα ήταν ορατά σε όλους και για μεγάλο χρονικό διάστημα… Επιπλέον, τα καταγεγραμμένα από τους επίσημους μετεωρολογικούς σταθμούς στοιχεία για τον περασμένο Οκτώβριο εμφανίζουν σημαντικά ύψη βροχής στην ανατολική πλευρά του όρους Ποικίλο – Αιγάλεω και όχι στην δυτική πλευρά, δηλαδή στο Θριάσιο Πεδίο». 

 Που οφείλονται όμως τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στο συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού και μάλιστα ιδιαίτερα έντονα μπροστά στην Λίμνη Κουμουνδούρου; 

«Για να δοθεί απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, καλό είναι κάποιος να διασχίσει το τμήμα της Εθνικής Οδού από την Μονή Δαφνίου μέχρι την Λίμνη Κουμουνδούρου και προς τα δύο ρεύματα… Ακόμη και με μια απλή περιήγηση διαπιστώνουμε – και το τεκμηριώνουμε και φωτογραφικά – πλήθος προβλημάτων: μπαζωμένα μικρά ρέματα με φερτά υλικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού, βόρεια αλλά και στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου της Αφαίας που «απειλείται» καθώς η διάβρωση των πρανών είναι σημαντική.

 Μάλιστα, τα φερτά υλικά έχουν καλύψει την κοίτη του ρέματος το οποίο περνάει δεξιά της Εθνικής Οδού στο ρεύμα προς Ελευσίνα και καταλήγει στο Σκαραμαγκά και επίσης εντός του οικισμού της Αφαίας πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Η διάβρωση στο πλάι της Εθνικής Οδού εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 500m, έχοντας δημιουργήσει σε ορισμένα σημεία αύλακα βάθους τουλάχιστον μισού μέτρου. Ο κίνδυνος για τα διερχόμενα αυτοκίνητα είναι μεγάλος. Στον Σκαραμαγκά, η υπερχείλιση του μπαζωμένου μικρού ρέματος διαβρώνει το κομμάτι του αποκαλυφθέντος αρχαιολογικού χώρου της Ιεράς Οδού ενώ νοτιότερα είναι εμφανή στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού τα φερτά υλικά που σκεπάζουν και τα φρεάτια. Τέλος, τα φρεάτια ομβρίων (επί και εκατέρωθεν) της διαχωριστικής νησίδας της Εθνικής Οδού στο ύψος της Λίμνης Κουμουνδούρου εντοπίζονται με δυσκολία ή δεν εντοπίζονται καθόλου!» 

 Είναι προφανές ότι, σε μνημονιακούς καιρούς, τόσο ο πλημμελής καθαρισμός και συντήρηση των φρεατίων ομβρίων της Εθνικής Οδού όσο και ο ανύπαρκτος καθαρισμός από φερτές ύλες των μικρών ρεμάτων της ευρύτερης περιοχής αποτελούν τα αίτια ενός προβλήματος που όχι μόνο δημιουργεί τριτοκοσμικές εικόνες αλλά και ταλαιπωρεί χιλιάδες διερχόμενους από το σημείο αυτό. 

Επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση των κατά νόμο αρμόδιων κρατικών και Περιφερειακών αρχών. Χρειάζεται όμως και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις της περιοχής να βάλουν τις φωνές εκεί που πρέπει, ακόμα και σε αυτούς που ορέγονται …αντιπλημμυρικά έργα στο ύψος (και σε βάρος) της λίμνης… Αφήστε την λίμνη ήσυχη! Καθαρίστε τα φρεάτια και τα ρέματα! 

 Διαβάστε εδώ το ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Δρ Αναστασίου Μαυράκη.