30/5/15

Δεν ήταν απρόβλεπτο ούτε αναπόφευκτο το ατύχημα στα ΕΛΠΕ!


Το ατύχημα στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ του Ασπροπύργου δεν ήταν απρόβλεπτο ούτε αναπόφευκτο. Ήταν εκ των προτέρων γνωστές οι πιεστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκτελούνταν οι πιο σημαντικές εργασίες γενικής συντήρησης της τελευταίας πενταετίας του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου: μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ενός μηνός και με το ελάχιστο δυνατό κόστος!
2000 «εργολαβικοί» εργαζόμενοι – μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί ανειδίκευτοι και κυρίως ανεκπαίδευτοι που πέρασαν για πρώτη φορά την πύλη διυλιστηρίου – συνωστίστηκαν αφύσικα για να συμμετάσχουν σε διεργασίες συντήρησης διυλιστηρίου και μάλιστα με εξαντλητικά ωράρια και εξευτελιστικό μεροκάματο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα παρκαρισμένα όπως – όπως πάνω στα πεζοδρόμια της Εθνικής Οδού, στο ύψος του διυλιστηρίου, υποδήλωναν όλες αυτές τις μέρες τον βαθμό της προχειρότητας.
Οι εκτεταμένες εθελούσιες έξοδοι αποστέρησαν το διυλιστήριο από έμπειρο προσωπικό και διέκοψαν βίαια την μετάδοση της γνώσης στους νεότερους. Οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις της εταιρείας για επένδυση στην ασφάλεια είχαν περίτρανα αποδειχθεί έπεα πτερόεντα πέρυσι τον Φεβρουάριο. Τότε η διοίκηση της εταιρίας είχε προσπαθήσει να αποφύγει την διακοπή λειτουργίας (shutdown) στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, όταν διαπιστώθηκε παραμόρφωση του αντιδραστήρα της μονάδας 32 (Flexicocker), μόλις ενάμιση χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της!
Ταυτόχρονα με την έναρξη του γενικού shutdown του διυλιστηρίου, στις 21 Απριλίου, η κάθε άλλο παρά ενοχλητική και διεκδικητική απέναντι στην εταιρεία Διοίκηση του Σωματείου των ΕΛΠΕ, από κοινού με την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του διυλιστηρίου, είχαν δημοσιοποιήσει την έκδηλη ανησυχία τους για το θέμα.
φωτογραφία 2
Στις 8.20 το πρωί η διαρροή 30 κυβικών μέτρων νάφθας από σωλήνα 8 ιντσών της μονάδας αναμόρφωσης Νάφθας (U 3300) έγινε αιτία να εκδηλωθεί φωτιά με τεράστια φλόγα. Θλιβερός ο απολογισμός: 6 εγκαυματίες εργαζόμενοι ( 4 των ΕΛΠΕ και 2 «εργολαβικοί») εκ των οποίων οι 5 νοσηλεύονται από χθες διασωληνωμένοι.
Χωρίς να ηχήσουν οι σειρήνες του διυλιστηρίου επικράτησε πανικός στους εργαζόμενους οι οποίοι εξήλθαν ατάκτως και με όλους τους τρόπους από το διυλιστήριο αφού δεν εμπιστεύτηκαν την αρχική πληροφόρηση για …φωτιά σε ξερά χόρτα! Ο πυκνός μαύρος καπνός σε λίγο έφτασε στον Πειραιά ενώ εκρήξεις ακούστηκαν από φιάλες ασετυλίνης κι οξυγόνου που έσκαγαν.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τρεις τραυματίες νοσηλεύονται στο ΓΝΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ»: Ο ένας εξ αυτών φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και βρίσκεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση και χαροπαλεύει. Ο δεύτερος φέρει εγκαύματα μερικού πάχους 20%. Ο τρίτος φέρει εισπνευστικό έγκαυμα και είναι διασωληνωμένος. Επιπλέον, στο ΠΓΝ «Αττικόν» διακομίσθηκαν τρεις τραυματίες, οι οποίοι φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού, εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια και βρίσκονται διασωληνωμένοι υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο ένας εξ αυτών διακομίστηκε στη ΜΕΘ του 251 ΓΝΑ, ο δεύτερος διακομίστηκε στη μονάδα εγκαυμάτων του ΠΓΝ «Γ. Γεννηματάς», ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν».
Λόγω του περιστατικού και της μεγάλης κινητοποίησης για αρκετή ώρα είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των διυλιστηρίων, αποκαταστάθηκε όμως λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Περισσότερα ΕΔΩ.