14/2/15

Νέο ρυπαντικό επεισόδιο στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας




 Συντάκτης: Τάσος Σαραντής 

Χιλιάδες κυβικά καυσαερίων διοχετεύτηκαν για μια ακόμη φορά στην ατμόσφαιρα από τις καμινάδες στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου, καθώς οι βασικές μονάδες του διυλιστηρίου «έπεσαν». 
Το νέο ρυπαντικό επεισόδιο διήρκεσε έως τα ξημερώματα της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου και με τη συνδρομή των νοτιάδων των τελευταίων ημερών επέφερε περισσότερη δυσοσμία στους γειτονικούς οικισμούς. Ενα ακόμη μικρότερο ρυπαντικό επεισόδιο είχε καταγραφεί και στις 30 του περασμένου Δεκέμβρη. 
Το συμβάν έγινε γνωστό από την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS που δραστηριοποιείται στην Ελευσίνα και το Θριάσιο, καθώς δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση ούτε από τις ελεγκτικές αρχές, ούτε από τις Δημοτικές Αρχές Ελευσίνας και Μάνδρας, ούτε από την εταιρεία, η οποία -κατά τα λοιπά- περηφανεύεται τον τελευταίο καιρό για την «αριστοποίηση» και τις «περιβαλλοντικές επιδόσεις» του «πιο σύγχρονου διυλιστηρίου της Ευρώπης». 
Μάλιστα, σύμφωνα με την ECOELEUSIS, «η εταιρεία διοργανώνει επιλεκτικές ξεναγήσεις δημοσιογράφων στο διυλιστήριο και προκαλεί πανομοιότυπα δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, copy-paste της κατευθυνόμενης πληροφόρησης που παρέχουν τα δελτία Τύπου των ΕΛΠΕ!». 
Κι αυτά συμβαίνουν σχεδόν δεκατέσσερις μήνες μετά την τελευταία αυτοψία στο διυλιστήριο από την αποδεκατισμένη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που ακόμη δεν έχει καταφέρει να συντάξει την έκθεση ελέγχου της εγκατάστασης. Κατά τα λοιπά, η Ελευσίνα ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα, ώστε να αναδειχθεί «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».