2/12/14

Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του διαλυτηρίου στο Καλυμπάκι ύστερα από καταγγελία της ΕCOELEUSIS

H τεκμηριωμένη καταγγελία (3/7/2014) της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS προς τις αρμόδιες αρχές έπιασε τόπο και η απόπειρα του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) να εγκαταστήσει – από την πίσω πόρτα – νέο διαλυτήριο πλοίων στον χώρο του πρώην διαλυτηρίου Μπακόπουλου στο Καλυμπάκι, με πρόσχημα την ανέλκυση των ναυαγίων του Κόλπου της Ελευσίνας, στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία!
Με χθεσινή (4/11/2014) απόφασή η Περιφερειάρχης Αττικής ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του διαλυτηρίου με ένα ακλόνητο σκεπτικό που εδράζεται πάνω στην καταγγελία της ECOELEUSIS και συμπεριλαμβάνεται στην σημαντική αυτή απόφαση.
Τον περασμένο Ιούνιο ο ΟΛΕ είχε επιχειρήσει να οικειοποιηθεί την άδεια του πρώην διαλυτηρίου Μπακόπουλου – η οποία παρέμενε σε ισχύ, παρότι το διαλυτήριο είχε παύσει την λειτουργία του από τις αρχές του 2011 – ώστε να επιτύχει την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός νέου διαλυτηρίου στο Καλυμπάκι, σε περιοχή που οι χρήσεις γης το απαγορεύουν.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Διακοπή λειτουργίας του διαλυτηρίου πλοίων της εταιρείας «Αφοι ΣΑΒΒΑ ΕΠΕ» στην Βλύχα.

Με απόφαση της νέας Περιφερειάρχου (ύστερα από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας) που εκδόθηκε χθες 4 Νοεμβρίου, επιβάλλεται διακοπή λειτουργίας στο διαλυτήριο πλοίων του ΣΑΒΒΑ στην Βλύχα διότι, κατά παράβαση των όρων της άδειας λειτουργίας της, η εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη έγκριση παραχώρησης χρήσης χώρου της χερσαίας ζώνης λιμένος Ελευσίνας από τον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ).
Υπενθυμίζεται ότι η ρυπογόνος λειτουργία της μονάδας έχει απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές, ενώ πάγιο και διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης αποτελεί η εξυγίανση του χώρου της Βλύχας με την απομάκρυνση των «τριτοκοσμικών» ρυπογόνων δραστηριοτήτων.
Υπό αυτή την έννοια η διακοπή λειτουργίας του διαλυτηρίου αποτελεί θετικό βήμα στην κατεύθυνση της οριστικής απομάκρυνσης της δραστηριότητας. Καλείται ο ΟΛΕ να μην εγκρίνει πιθανή αίτηση της εταιρείας για εκ νέου παραχώρηση χερσαίας ζώνης για την συνέχιση λειτουργίας του διαλυτηρίου ώστε να συμβάλει έμπρακτα στην εξυγίανση της περιοχής της Βλύχας. Καλείται ο Δήμος να απαιτήσει από τον ΟΛΕ μέτρα εξυγίανσης της περιοχής και να μην παραχωρήσει εκ νέου χερσαία ζώνη για την συνέχιση λειτουργίας του διαλυτηρίου.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ