14/6/13

Εκφόρτωση απορριμμάτων της Μυκόνου στο Καλυμπάκι της Ελευσίνας!



 Τριάντα (30) containers με απορρίμματα της Μυκόνου εκφορτώθηκαν στις υποτυπώδεις λιμενικές εγκαταστάσεις στο Καλυμπάκι (έναντι των εγκαταστάσεων του «ΚΡΟΝΟΥ») στην Ελευσίνα, χθες, ξημερώματα Τετάρτης, 12 Ιουνίου 2013.
 Τα containers, που μεταφέρθηκαν από την Μύκονο με το οχηματαγωγό «ΜΑΡΙΑ Π», περιείχαν περίπου 300 τόνους ασυμπίεστα υλικά συσκευασίας με προσμίξεις σκουπιδιών και εναποτέθηκαν σε ανοικτό χώρο στην προβλήτα. Στην συνέχεια οργανώθηκε η σταδιακή μεταφορά τους στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ασπροπύργου, μέσω της κατοικημένης περιοχής του Καλυμπακίου (Οδός Ωκεανίδων). Η μεταφορά ολοκληρώθηκε το απόγευμα ενώ ισάριθμα άδεια containersφορτώθηκαν στο «ΜΑΡΙΑ Π» για επιστροφή στο νησί. Εντονότατη ήταν η δυσοσμία τόσο στον ευρύτερο χώρο της προσωρινής αποθήκευσης όσο και κατά την μεταφορά των containers μέσα από τον οικισμό του Καλυμπακίου.
Με συντονισμένες ενέργειές τους οι Κινήσεις Πολιτών «Ecoeleusis» και «Πρωτοβουλία συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων», βρέθηκαν στον χώρο, αποθανάτισαν το συμβάν και κάλεσαν την αρμόδια ελεγκτική αρχή της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής να προσέλθει για επιτόπια αυτοψία στον χώρο εκφόρτωσης που η διαχείρισή του ανήκει στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ). Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής ανταποκρίθηκε χωρίς χρονοτριβή και διενήργησε αυτοψία ελέγχοντας, παράλληλα, την νομιμότητα της διαδικασίας μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την Έκθεση Αυτοψίας αλλά και τις περαιτέρω άμεσες ενέργειες της ελεγκτικής αρχής.
 Όπως αποκαλύπτει η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων», λίγο πριν το Πάσχα, είχε οργανωθεί μια πρώτη αποστολή containers από την Μύκονο στην Ελευσίνα! Από την όλη μεθόδευση προκύπτει ότι τόσο ο OΛΕ όσο και η Λιμενική Αρχή είναι παντελώς εκτεθειμένες απέναντι στην τοπική κοινωνία καθώς επέτρεψαν την εκφόρτωση των απορριμμάτων στο Καλυμπάκι. Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας οφείλει να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, να δημοσιοποιήσει όλες τις αποφάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου που επιτρέπουν την εκφόρτωση απορριμμάτων στο Λιμάνι καθώς και όλες τις αδειοδοτήσεις που έχει λάβει για την προσωρινή αποθήκευση απορριμμάτων.
 Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ήδη ανοίξει καθώς, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, νέα φορτία με σύμμεικτα απορρίμματα, ανάλογης ποιότητας και σύνθεσης, από τα νησιά Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, αναμένεται να ξεφορτωθούν στο Καλυμπάκι τις επόμενες μέρες. Ο υπεργολάβος του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου ( Γενική Ανακύκλωση Α.Ε) έχει φροντίσει γι’ αυτό! Είναι προφανής η ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην επικράτεια του Δήμου και να δράσει -από πεποίθηση και όχι φαινομενικά- έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα. Εναπόκειται στους Δημοτικούς Συμβούλους να επιβάλλουν τουλάχιστον την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό την λήψη απόφασης που θα επιβάλλει στην Δημοτική Αρχή την διενέργεια κινητοποιήσεων που θα αποτρέπουν την εκφόρτωση απορριμμάτων στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ελευσίνας.
 Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας διαβάστε ΕΔΩ