27/1/12

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην Λίμνη Κουμουνδούρου

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012, στις 11:00π.μ


Να σώσουμε την Λίμνη Κουμουνδούρου
από την ρύπανση των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

Ο αγώνας για την σωτηρία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Κουμουνδούρου από την ρύπανση των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου είναι αδιάκοπος, καθημερινός. Οι ευνοϊκές προβλέψεις για την Λίμνη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας είναι το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνεχούς δράσης μας για την Λίμνη σε όλα τα επίπεδα. Απαιτούμε την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων αυτών και δεν εφησυχάζουμε αφού κανένα σχέδιο εξάλειψης των πηγών ρύπανσης της Λίμνης δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Το φετινό επετειακό ραντεβού μας στην Λίμνη,
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων,
τo Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 11:00π.μ.
θα συνδυαστεί με δράσεις προστασίας
του περιβάλλοντος χώρου του υγροτόπου.

Τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου είναι ο κύριος και διαχρονικός ρυπαντής της Λίμνης Κουμουνδούρου. Πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών και ερευνών ενοχοποιούν το διυλιστήριο για την συνεχή εκροή πετρελαιοειδών προς την Λίμνη. Οι διαρροές των δεξαμενών εισχωρούν στα υπόγεια νερά τα οποία εκρέουν στην Λίμνη.
Το ευαίσθητο οικοσύστημα της Λίμνης Κουμουνδούρου συχνά οδηγείται σε οριακές καταστάσεις (νεκρά ψάρια, ακόμα και ανάφλεξη περιοχής της λίμνης στο παρελθόν).
Τα ΕΛΠΕ ουδέποτε αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο ρυπαντικό φορτίο της Λίμνης! Το 2009, μάλιστα, με επίσημη δήλωσή τους, απέκλειαν οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην ρύπανση της Λίμνης με πετρελαιοειδή !
Η αδιάκοπη πίεσή μας προς τις αρχές συνεχίζεται (κινητοποιήσεις κάθε έτος την ημέρα των Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, συνεχής παρακολούθηση της λίμνης από ενεργούς πολίτες και καταγγελία των κάθε λογής αυθαιρεσιών και συμβάντων) ενώ η κρατική προστασία απουσιάζει.
Η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής προστασίας της Λίμνης θα δικαιολογούσε την εκπόνηση, για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού , από Πανεπιστημιακά ή άλλα επιστημονικά ιδρύματα και σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία, ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων για την εξάλειψη των αιτιών ρύπανσης της Λίμνης, την ανάταξη του οικοσυστήματος αλλά και την ανάδειξή της με ταυτόχρονη ενεργοποίηση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» για τον κύριο υπόχρεο, δηλ. τα ΕΛΠΕ.
Αντίθετα, η χρηματοδότηση από τα ΕΛΠΕ - και μάλιστα υπό μορφή αγαθοεργίας - έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ για την λίμνη Κουμουνδούρου, αποσκοπεί στην αθώωση του υπόχρεου ρυπαντή, στην ανάδειξή του σε ευγενικό (!) χορηγό, και στην εκχώρηση στην εταιρεία δικαιωμάτων διαχείρισης της λίμνης και άσκησης ελεγχόμενης και προσανατολισμένης ενημέρωσης για την κατάστασή της!
Αποτελεί πρόκληση ότι το όλο εγχείρημα τίθεται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, το οποίο μάλιστα το θεωρεί «επιδεικτικό έργο προπομπό για τη συνεργασία της πολιτείας και των αξιόπιστων Ινστιτούτων της με τον ευαίσθητο περιβαλλοντικά επιχειρηματικό κόσμο»! Τέλος για το εγχείρημα κηρύσσεται μάλλον σε άγνοια το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γ΄ ΕΠΚΑ παρότι η Λίμνη εκτός από οικοσύστημα είναι και κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος!
Ήδη, στο σχετικό site του «έργου» αποκρύπτεται η σημερινή κατάσταση της λίμνης με τα πετρελαιοειδή να αναβλύζουν στο βορειοανατολικό της μέρος και να γίνονται αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού. Αποκρύπτονται τα πλωτά φράγματα και οι αντλίες στο σημείο εκροής των πετρελαιοειδών. Σε μια κραυγαλέα πράξη αυτολογοκρισίας του ΕΛΚΕΘΕ δε δημοσιεύεται ούτε η πλέον πρόσφατη (2006) μελέτη που πραγματοποίησε το ίδιο το Κέντρο για λογαριασμό του Δήμου Ασπροπύργου με σκοπό να διερευνηθεί ο θάνατος σημαντικού αριθμού ψαριών στη Λίμνη τον Ιούλιο του 2006, ενώ ο χρηματοδότης του έργου κρύβεται επιμελώς μέσα στην «Ομάδα Έργου» και παραπλανητικά καταχωρείται στο πρωτοσέλιδο του site ως …εξωτερικός σύνδεσμος. Τέλος, οι ανυποψίαστοι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα παραπληροφορηθούν ότι η δεύτερη Λίμνη του συστήματος των Ρειτών, η αφιερωμένη στην Δήμητρα, που μπαζώθηκε από τα Διυλιστήρια, «αποξηράνθηκε » μάλλον μόνη της…

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη εγκαταστήσει δικούς τους σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο και στην Λίμνη Κουμουνδούρου, μέσω των οποίων επιχειρούν να ελέγξουν την πληροφόρηση του κοινού για το είδος και το μέγεθος του ρυπαντικού φορτίου στο οποίο συμμετέχουν με τις ατμοσφαιρικές εκπομπές και τις διαρροές των δύο ρυπογόνων διυλιστηρίων. Εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων στο να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τέτοιες αναξιόπιστες πρακτικές.
Σταθερά προσηλωμένοι στην υπεράσπιση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Λίμνης Κουμουνδούρου και παρά τις δυσμενείς «μνημονιακές» συνθήκες που βιώνουμε, απαιτούμε από την πολιτεία:
• Την λήψη άμεσων – ανεξαρτήτως κόστους- μέτρων για την εξάλειψη της ρύπανσης του υπόγειου υδροφορέα με πετρελαιοειδή κατάλοιπα από τις λειτουργίες του διυλιστηρίου Ασπροπύργου. Τα κατάλοιπα αυτά αποτελούν την βασική πηγή ρύπανσης της Λίμνης. Να τεθεί τριετές χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου που θα βαρύνει οικονομικά αποκλειστικά τον ρυπαίνοντα, δηλ. τα ΕΛΠΕ, στα πλαίσια της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση των βλαβών που δημιουργεί» .
• Να εγκαταλειφθεί κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία συγκοινωνιακών κόμβων πέριξ της Λίμνης που θα συρρικνώσουν τα όριά της και θα υποβαθμίσουν αισθητικά το οικοσύστημά της.
• Να δεσμευτούν τα ανενεργά κτίσματα στο δυτικό άκρο της Λίμνης για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
• Να αναδειχθεί η οικολογική και η ιστορική αξία της Λίμνης. Παρά τη ρύπανση και το εχθρικό περιβάλλον, συνεχίζει να είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Αττικής με το μεγαλύτερο αριθμό υδρόβιων πουλιών. Φιλοξενεί περίπου 80 είδη πουλιών κι ανάμεσά τους την βαλτόπαπια που έχει χαρακτηριστεί ως τρωτό είδος και περιλαμβάνεται στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών. Στα νερά της ζει το επίσης προστατευόμενο είδος ψαριού Aphanius fasciatus (ζαμπαρόλα ή γούργος). Από το 2009 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των σημαντικών υγροτόπων της Αττικής από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

-Σας περιμένουμε στο μόνιμο ραντεβού,
στην είσοδο της Λίμνης Κουμουνδούρου,
το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012, στις 11:00 το πρωί.



-Την Πέμπτη 2/2/ 2012, 8:00μ.μ.
θα γίνει εκδήλωση – προβολή
για την ορνιθοπανίδα της Λ.Κουμουνδούρου και του υγρότοπου Βουρκάρι Μεγάρων.
[Χώρος: ΙΣΤΟΣ (παλαιό Δημαρχείο Χαϊδαρίου) – Κουμουνδούρου και Νικομηδείας, πλησίον της εκκλησίας Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγίτσα)]

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ & BLOGGERS
http://limnik.blogspot.com/, http://xaidari.blogspot.com/, http://egialos.blogspot.com/, http://vourkari.blogspot.com/, http://xpolis.blogspot.com.

Mail Επικοινωνίας: diakinxaid@gmail.com, xpolis@gmail.com, vourkari@gmail.com