5/11/11

H FLORA GRAECA ΚΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση, πολλά από τα είδη που κατέγραψε ο John Sibthorp στο μνημειώδες έργο του Flora Graeca και απεικόνισε ο ζωγράφος Ferdinand Bauer, αποτελούν και μέρος της χλωρίδας του όρους Αιγάλεω – Ποικίλο.

Η Ajuga chia syn. Ajuga chamaepitys (αγριολίβανο) είναι ένα μικρό ετήσιο φυτό με τρίλοβα γραμμοειδή φύλλα και κίτρινα άνθη που φυτρώνει σε ξερά λειβάδια και αραιούς θαμνώνες σε υψόμετρο έως 1250 μέτρα στη Κεντρική Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ανθίζει από Μάρτιο έως Οκτώβριο.

Η Ajuga chia από τη Flora Graeca

H Ajuga chia στο Ποικίλο όρος13-6-2010

Η Clematis cirrhosa (Κληματίς η βοστρυχώδης, αγριόκλημα, αγράμπελη) είναι αειθαλής αναρριχώμενος θάμνος της Μεσογειακής μακκίας βλάστησης με ξυλώδεις βλαστούς και φύλλα λεία, πριονωτά. Άνθη λευκοκίτρινα. Ανθίζει από αργά το φθινόπωρο έως αρχές της άνοιξης, σε υψόμετρο έως 600 μέτρα στη Νότια Ελλάδα και το Αιγαίο.

Η Clematis cirrhosa από τη Flora Graeca

H Clematis cirrhosa στο Ποικίλο όρος 30-10-2010

Η Phillyrea latifolia (μεγάλο φιλλύκι) είναι αειθαλής θάμνος ή μικρό δένδρο με απλωτά κλαδιά, μικρά πράσινα ωοειδή και πριονωτά φύλλα, λευκά αρωματικά άνθη που φυτρώνουν σε μπουκέτα στις μασχάλες των φύλλων. Οι καρποί του είναι μικρές σφαιρικές δρύπες σε χρώμα αρχικά κόκκινο και ύστερα μαύρο. Ανθίζει από Μάρτιο έως Μάιο. Είδος της Μεσογειακής μακκίας, αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και σημαντικά είδη της χλωρίδας του Αιγάλεω – Ποικίλου.

Η Phillyrea latifolia από τη Flora Graeca

H Phillyrea latifolia στο Ποικίλο όρος 15-5-2011

Ο Pterocephalus plumosus (κουφολάχανο), που παληά ονομασία του είναι και Scabiosa bidens, είναι ετήσια πόα με ευθύ τριχωτό βλαστό και ροζ ή μωβ άνθη. Είδος της Ανατολικής Μεσογείου. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο.

Ο Pterocephalus plumosus από τη Flora Graeca

Ο Pterocephalus plumosus στο Ποικίλο όρος 2-5-2010

Ο Pterocephalus plumosus στο Ποικίλο όρος 2-5-2010

Ο Tribulus terrestris (τριβόλι) θεωρείται ζιζάνιο των θερινών καλλιεργειών. Τα άνθη είναι κίτρινα και βρίσκονται στη βάση των ακραίων φύλλων. Ο καρπός του είναι κάψα και αποτελείται από 5 σπόρους. Ο κάθε σπόρος φέρει τρία άνισα σκληρά αγκάθια, αυτά που προσδιορίζουν και το όνομά του, ενώ το δεύτερο συνθετικό προσδιορίζει τη συνήθεια του φυτού να απλώνεται στη γη. Ανθίζει από Μάιο έως Οκτώβριο. Έχει ισχυρές φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι το φυτικό συστατικό του viagra.

Ο Tribulus terrestris από τη Flora Graeca

Ο Tribulus terrestris στο Ποικίλο όρος 27-9-2009
Τάσος Λύτρας