10/9/11

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ! Είναι τόσο δύσκολο;

Του Θανάση Παριώτη, Δάσκαλος – Ναύπλιο


Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της Κυριακής 21 -08-2011 υπάρχει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τον τίτλο: Οι «πειρατές της Ανακύκλωσης»! Αναφέρεται σ’ εκείνους, που γυρίζουν τα βράδια και αδειάζοντας τους μπλε κάδους επιλέγουν υλικά τα οποία τα πωλούν για να επιβιώσουν. Υποτίθεται ότι οι ενασχολούμενοι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρακολουθούν την ειδησεογραφία, προβληματίζονται, ενημερώνονται , αναζητούν λύσεις και καταλήγουν στη συμφερότερη. Από το 1986 με τους μαθητές μου , εφαρμόζοντας συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών, είχα την εντύπωση πως πολύ εύκολα θα γινόταν Κοινωνική Συνείδηση και πράξη η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» χρήσιμων υλικών. Δυστυχώς διαψεύστηκα!!! ΄Εχουμε φτάσει στο κατώτατο σημείο ξεφτίλας σ’ όλη την Ευρώπη , και κινδυνεύουμε , μαζί με όλα μας τα χάλια , να πληρώνουμε και πρόστιμα γιατί δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε τα στερεά απόβλητα . Επανειλημμένα με άρθρα μου στον τοπικό Τύπο και αλλού , και με παρεμβάσεις , με εκδόσεις Ημερολογίων , με θέατρα , με θεματικές καρναβαλικές συμμετοχές στην Πάτρα και σε τοπικές διοργανώσεις , με παρεμβάσεις σε συνεδριάσεις του Δήμου , επιδιώξαμε να πείσουμε την τοπική Αυτοδιοίκηση για την αναγκαιότητα και την πολλαπλή ωφελιμότητα απ’ την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Μου είχε αρέσει μία τοποθέτηση ενός μαθητή μου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου : « Καλά εμείς , ως Σχολείο από το 1993 κάνουμε «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» , εσείς ένας Δήμος ολόκληρος δεν μπορείτε να κάνετε ;»

΄Ολοι γνωρίζουν ότι το 80% του συνόλου των στερεών αποβλήτων ( των απορριμμάτων) , είναι άμεσα αξιοποιήσιμα . Ας δούμε για άλλη μια φορά τα απορρίμματά μας : Το 7,3% είναι πλαστικά , το 35,6% είναι χαρτί , το 8,7% είναι μέταλλα , το 8,4% είναι γυαλί , το 40% είναι άλλες ουσίες , απ’ τις οποίες με δική μου παρατήρηση λέω ότι το 20% είναι οργανικές ουσίες .(Πηγή :ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ – Ι. Φραντζής Δεκέμβριος 1991 ) . Είναι όλα τα υλικά αξιοποιήσιμα και αξιοποιητέα , όταν μάλιστα αντιμετωπίζουμε και το φάσμα της χρεωκοπίας ! Τι άλλο περιμένουμε για να συνέλθουμε και να λογικευτούμε ;

Πολλά κείμενα είχαν δει στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας με τον τίτλο : « Τα σκουπίδια είναι χρυσάφι ! » Ας δούμε το κοστολόγιο : Το χαρτί = 3 λεπτά το κιλό . Το πλαστικό 3 λεπτά το κιλό . Το αλουμίνιο 1 Ευρώ το κιλό . Το γυαλί 3 λεπτά το κιλό . Τα άλλα μέταλλα ευτυχώς γυρίζουν και τα παίρνουν οι αθίγγανοι . Στο Σχολείο μας για τους 7 τόνους χαρτί που παραδίδαμε εισπράτταμε 180 Ευρώ και τα αξιοποιούσαμε προμηθευόμενοι βιβλία και εξοπλιστικό υλικό . « Εμείς με τα σκουπίδια επενδύουμε στον Πολιτισμό» , λέγαμε !

Πριν από κάποια χρόνια είχαν κάνει την εμφάνισή τους οι… «δεματοποιητές» ! ΄Ετσι τους είπαν . Είχα αρθρογραφήσει σχετικά και τους είχα αποκαλέσει : Χώρους ΄Εκθεσης Συσκευασμένου Τομέα Απορριμμάτων . Πού θα τους τοποθετούσαν και για πόσο ; Προχθές άκουσα από κάποιο Δήμαρχο ότι θα τα στέλνουμε στη Γερμανία για αξιοποίηση !!! Είμαστε ασυναγώνιστοι σε αρνητικές επιδόσεις .

΄Ηδη όλοι έπρεπε να μιλάμε για «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» . Αντί να αναφερόμαστε σ’ αυτή τη λύση και στη «ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» , ακούμε χίλιες δύο ασυναρτησίες . Στο σπίτι μου δεν παράγω σκουπίδια . Μόνο τα χαρτιά υγείας πετώ , κι αυτά ώσπου να προμηθευτώ καυστήρα με καλό φίλτρο . Το χαρτί το παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τα πλαστικά τα παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τα αλουμινόκουτα και τα άλλα μεταλλικά τα παραδίδω στην «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» . Τις οργανικές ουσίες τις τοποθετώ στον «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΥΛΙΝΔΡΟ» και τις κομποστοποιώ – λιπασματοποιώ . Νερό πληρώνω , ανάλογα με την κατανάλωση κυβικών . Ηλεκτρικό ρεύμα πληρώνω , ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνω . Φόρο κατοικίας πληρώνω, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού .

Αφού δεν παράγω σκουπίδια , γιατί να πληρώνω το ίδιο ποσό με εκείνους που παράγουν τεράστιες ποσότητες ; Είναι άδικο ! Και δε συμβάλλω στη ρύπανση του περιβάλλοντος , και ωφελώ την Οικονομία της Χώρας και την Κοινωνία , ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΙ ;;;

Ο καθένας να πληρώνει ανάλογα με την ποσότητα
των σκουπιδιών που παράγει !


Είναι πια καιρός να κινητοποιηθούμε όλοι μας ( Σχολεία – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Μέσα Ενημέρωσης ) , προς την υλοποίηση του Προγράμματος της «ΜΗΔΕΝΙΚΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ» , της «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» και «ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ» . Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα . Τα σκουπίδια είναι χρυσάφι . Τα σκουπίδια είναι αξιοποιήσιμα . Τα σκουπίδια είναι αξιοποιητέα.

http://networkedblogs.com/mM9Vk