11/4/11

Φόρτωση τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων Διυλιστηρίων στο Λιμάνι της Ελευσίνας !


Ελευσίνα 9/4/2011

Πάνω από 2.500 τόνοι τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα διυλιστηρίων έχουν μεταφερθεί από την Τρίτη 5 Απριλίου στο Κεντρικό Λιμάνι της Ελευσίνας όπου φορτώνονται στο φορτηγό πλοίο ΤΟΤΟ ΒR με προορισμό την Σουηδία.
Κάθε ημέρα, 30 νταλίκες, φορτωμένες τα επικίνδυνα απόβλητα σε σακιά, τα μεταφέρουν από τις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο της εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων POLYECO στον Κεντρικό Λιμένα Ελευσίνας διαμέσου κατοικημένων περιοχών και συγκεκριμένα των οδών Ωκεανίδων και Κανελλοπούλου. Υπολογίζεται ότι θα φορτωθούν συνολικά 5.250 τόνοι αποβλήτων.
Εργαζόμενοι του Λιμένα - χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (ειδικό ρουχισμό, γυαλιά, μάσκες κ.α) - χειρίζονται την φόρτωση των επικίνδυνων αποβλήτων υπό συνθήκες συνεχούς και εντονότατης δυσοσμίας.
Τα απόβλητα αυτά προέρχονται κυρίως από το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) αλλά και το Διυλιστήριο του Ασπροπύργου (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) και είναι 5 κατηγοριών : α) λάσπες του πυθμένα δεξαμενών (ΕΚΑ 05 01 03*) β) λάσπες διαχωριστή ελαίου /νερού ( ΕΚΑ 13 05 02*) γ) απόβλητα που περιέχουν πετρέλαιο ( ΕΚΑ 16 07 08*) δ) λάσπες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες από την βιολογική κατεργασία αποβλήτων βιομηχανικών υδάτων (ΕΚΑ 19 08 11*) και ε) κατεργασμένα απόβλητα για χρήση ως εναλλακτικού στερεού καυσίμου (ΑSF).
Είναι απορίας άξιο πως το γεγονός αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από το Δήμο Ελευσίνας ο οποίος δεν έχει εκδηλώσει καμία αντίδραση!
Eν κρυπτώ και παραβύστω, χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου του 2010, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) έχει ανάψει το πράσινο φως για την μεταφορά στο λιμάνι της Ελευσίνας των αποβλήτων αυτών. Με την απόφασή του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την μετατροπή του Λιμανιού της Ελευσίνας σε λιμάνι – πύλη εισόδου και εξόδου κάθε λογής αποβλήτων. Ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση του ΟΛΕ, έχει χορηγήσει 2 άδειες στην POLYECO, στις 23/12/2010 και στις 21/3/2011, για τη μεταφορά στο Λιμάνι και φόρτωση για εξαγωγή 9.000 τόνων των επικίνδυνων αυτών αποβλήτων!


Χωρίς χρονοτριβή, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Το λιμάνι της Ελευσίνας δεν πρέπει - με πρόσχημα την δυσμενή οικονομική συγκυρία - να μετατραπεί σε πύλη εισόδου και εξόδου τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων. Επιβάλλεται :
• Η άμεση και χωρίς χρονοτριβή σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκδηλωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο η αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και να προγραμματιστούν δυναμικές κινητοποιήσεις .
• Να στείλουμε αποφασιστικό μήνυμα προς την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για την μετατροπή του Λιμένα της Ελευσίνας σε πύλη εισόδου και εξόδου τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων τα οποία θα κυκλοφορούν ανάμεσα σε δημοτικούς δρόμους και συνοικίες και ότι θα παρεμποδίσουμε με όλους τους νόμιμους τρόπους την φορτοεκφόρτωση τοξικών και επικίνδυνων φορτίων στο λιμάνι όπως πράξαμε κατά το πρόσφατο παρελθόν για την υπόθεση της SINTRA .
• Να καταγγείλουμε την απαράδεκτη και αλαζονική πρακτική του ΟΛΕ να διαχειρίζεται ως επικυρίαρχος, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

EΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
ΘΡΙΑΣΙΟ SOS
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ