Hermodactylus tuberosus (Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος). Φωτογραφήθηκε την 5-3-2011. Είδος ίριδας. Το όνομά του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Ερμής & δάκτυλος. Φυτρώνει παντού στο Ποικίλο αλλά πολλές φορές, λόγω των χρωμάτων του, περνά απαρατήρητο.
Globularia alypum (στουρέκι). Φωτογραφήθηκε την 27-2-2011. Είναι χαμηλός θάμνος διεσπαρμένος σε όλο το Ποικίλο, σε πετρώδεις θέσεις. Φυτό αρωματικό με καθαρκτικές ιδιότητες.
Brassica cretica (αγριολάχανο). Φωτογραφήθηκε την 27-2-2011. Έχει μεγάλα σαρκώδη γλαυκοπράσινα φύλλα. Βλαστός λείος και μακρύς με τα άνθη του σε βότρυ. Βρίσκεται σε ορθοπλαγιές και βραχώδεις επικλινείς τοποθεσίες. Ενδημικό των νησιών του Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Ophrys fusca ssp leucadica (Οφρύς η μελανή, υποείδος Λευκάδας). Φωτογραφήθηκε την 20-2-2011. Άγρια ορχιδέα του γένους Ophrys που βρίσκεται στη Ν. Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Στο Ποικίλο τη συναντάμε, από τέλη Φεβρουαρίου έως τέλη Μαρτίου, σε θέσεις αραιού πευκοδάσους, συχνά κάτω από ψηλότερους θάμνους.
Himantoglossum robertianum (συν. Barlia robertiana). Φωτογραφήθηκε την 20-2-2011. Εντυπωσιακή άγρια ορχιδέα, που βρίσκεται διεσπαρμένη σε όλο το Ποικίλο, ιδιαίτερα σε θέσεις αραιού πευκοδάσους.
Aster tripolium (Αστήρ ο τριπόλιος). Λίμνη Κουμουνδούρου στις 30-1-2011. Κανονικά ανθίζει από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο αλλά εμείς πετύχαμε κάποιους καθυστερημένους. Φυτρώνει σε υγρές, παραθαλάσσιες τοποθεσίες και λιμνοθάλασσες.
Τάσος Λύτρας
Τάσος Λύτρας