8/10/10

«Πνίγονται» 72 υγρότοποι της Αττικής, ανάμεσά τους και η λίμνη Κουμουνδρούρου

Ε.Ο.Ε. Οριοθέτηση των Υγροτόπων της Αττικής:
το πρώτο βήμα για την προστασία και ανάδειξη τους.


Από το ΈΘΝΟΣ

...Οι περισσότεροι υγρότοποι στην Αττική έχουν εξαφανιστεί ή είναι πλέον εξαιρετικά υποβαθμισμένοι και μεγάλος αριθμός υγροτόπων έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης μπάζων και απορριμμάτων, ενώ άλλοι έχουν επιχωματωθεί πλήρως με αποτέλεσμα τα όριά τους να χάνονται και να ξεχνιέται η ύπαρξή τους.Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται οι ποταμοί και τα ρέματα του λεκανοπεδίου.

Παρόλα αυτά, το 2009 καταγράφηκαν από την Ορνιθολογική πάνω από 21.500 πουλιά από 141 είδη σε υγρότοπους της Αττικής. Από αυτά, 31 περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα Πουλιά, ενώ 20 είδη έχουν χαρακτηριστεί στο «Κόκκινο Βιβλίο» ως Σχεδόν Κινδυνεύοντα, Τρωτά ή Κινδυνεύοντα.

Η ένταξη των υγροτόπων στο κατάλληλο νομικό πλαίσιο είναι απαραίτητη ώστε να κατοχυρωθούν ως τόποι σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα, αλλά και ως ελεύθεροι χώροι στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Η απογραφή και η οριοθέτησή τους αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική προστασία τους...

ΤΑ ΝΕΑ

Παρόµοια προβλήµατα ενδηµούν και στον υγροβιότοπο της Λούτσας. Σε ό,τι αφορά τη Λίµνη Κουµουνδούρου, οι επιστήµονες σηµειώνουν πως παρατηρείται συνεχής ρύπανση από διαρροή πετρελαίου, αφού συνορεύει µε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Λίγα χιλιόµετρα δυτικά απειλείται ακόµη ένας υγροβιότοπος στο Βουρκάρι Μεγάρων, στην καρδιά µιας περιοχής µε βιοµηχανικές εγκαταστάσεις.

ΑΥΓΗ,
ΑΝΑ,
NEWSBEAST,
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
FREESUNDAY
ΑΤΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ