3/7/10

Η χλωρίδα του Ποικίλου...στην άκρη των δασικών δρόμων

Λουλούδια των δρόμων.

Οι δασικοί δρόμοι αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος οικοτόπου που τον προτιμούν πολλά είδη χλωρίδας. Και για τον λόγο αυτό, στην Πάρνηθα οι περισσότεροι δασικοί είναι κλειστοί για την κυκλοφορία οχημάτων. Στο Ποικίλο η κυκλοφορία στους δασικούς δρόμους είναι ελεύθερη και αποτελούν χώρους απόθεσης μπαζών και σκουπιδιών. Οι φορείς διαχείρισης «φροντίζουν» για την συντήρηση, τη διαπλάτυνση, την επιχωμάτωση, την επίστρωση υλικών οδοποιίας στους δασικούς δρόμους του Ποικίλου και σχεδιάζουν την αναβάθμισή τους. Συνέπεια των «φροντίδων» αυτών είναι η καταστροφή των βιοτόπων σπάνιων ειδών χλωρίδας. Τις καταστροφικές τους αυτές διαχειριστικές επεμβάσεις, που τον Σεπτέμβριο 2009 έγιναν σε ευρεία κλίμακα, τις ονομάζουν «οικολογική ανασυγκρότηση».

Astragalus spruneri: Αστράγαλος του Spruner. Ενδημικό των Βαλκανίων, των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολίας (Μ. Ασία). Ανθίζει Φεβρουάριο – Απρίλιο. Στο Ποικίλο έχει εντοπισθεί μόνο σε άκρες δασικών δρόμων. Φέτος, μετά την καταστροφή του βιοτόπου του, δεν βρέθηκε.

Allium chamaespathum: Είδος άγριου πράσσου. Ενδημικό της Ελλάδας και Αλβανίας. Προστατεύεται με το π.δ. 67/81. Ανθίζει από Σεπτέμβριο. Στο Ποικίλο έχει εντοπισθεί μόνο σε άκρες δασικών δρόμων. Φέτος, μετά την καταστροφή του βιοτόπου του, δεν βρέθηκε.

Papaver rhoeas: Η γνωστή μας παπαρούνα. Είδος πλατηά διεσπαρμένο. Ανθίζει από Φεβρουάριο έως Ιούλιο. Εδώ, στο οδόστρωμα της ΕΡΓΟΣΕ, διαδηλώνει την αντίθεσή της στην καταστροφή του βιοτόπου της.

Malcolmia graeca: Μαλκόλμια η ελληνική. Είδος άγριας βιολέτας. Ανθίζει από Φεβρουάριο έως Απρίλιο. Κι αυτή φύτρωσε στο οδόστρωμα της ΕΡΓΟΣΕ.

Gynandriris monophylla: Σπάνιο είδος ανοιξιάτικης ίριδας της ανατολικής Μεσογείου. Στο Ποικίλο έχει εντοπισθεί μόνο στην άκρη δασικού δρόμου.

Τάσος Λύτρας.