30/3/10

Οι απαντήσεις από τα υπουργεία για την αρχαία Ιερά Οδό ...και η πραγματικότητα

[Δείτε την ερώτηση εδώ].
Το ενδιαφέρον στις απαντήσεις των υπουργείων, είναι ότι δημοσιοποιείται κάθε φορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις υποθέσεις για τις οποίες κατατίθενται οι ερωτήσεις στη βουλή.[Δείτε τις απαντήσεις εδώ].

-Σχετικά με την αρχαία Ιερά Οδό το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι στην περιοχή ενδιαφέροντος γίνονται μόνο ανασκαφές σωστικού χαρακτήρα (δηλ. ανασκαφές στα σημεία όπου εκτελούνται έργα) και πιστοποιεί ότι στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης Κουμουνδούρου υπάρχουν τμήματα της αρχαίας οδού.
-Σχετικά με τη λίμνη αναφέρει, για μια ακόμα φορά, τη Μελέτη Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης που δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
-Για το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού, έξω από το Water Park, ότι εκκρεμεί η υλοποίηση της μελέτης ανάδειξης και προστασίας του.
Σημ. από τις απαντήσεις πληροφορούμαστε και για ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο, που αφορά τους οδικούς άξονες που σχεδιάζονται στην περιοχή, για το οποίο θα επανέλθουμε με ξεχωριστή ανάρτηση…

Άρα για τα τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού που δεν εμπλέκονται με έργα (πχ τα 1000 μέτρα από το Ιερό της Αφροδίτης έως τη λίμνη Ρειτών) δεν εκδηλώνεται καμιά πρόθεση εμπλοκής του υπουργείου για την ανάδειξη και την προστασία τους.
Για τα σημεία που εμπλέκονται με έργα (πχ τμήμα του αρχαίου δρόμου και λαξευτός αγωγός στα βάθρα της γέφυρας της ΕΡΓΟΣΕ και τμήμα έξω από το W.P.) αναφέρει το τι προβλέπεται από το νόμο και τι εκκρεμεί σχετικά.
Για τους υπάρχοντες αρχαιολογικούς χώρους αναφέρει i) για το Ιερό της Αφροδίτης ότι έχει διαμορφωθεί από το 2004 επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος (;) και ii) για τη λίμνη Ρειτών ότι δεν υλοποιήθηκε η μελέτη του 2005 – χωρίς να αναφέρει ποια θέση θα είχαν στη μελέτη αυτή τα σωζόμενα τμήματα της αρχαίας Ιεράς Οδού.

21/2/10 η μεγάλη συνάντηση...

Όμως αρκετά ασχοληθήκαμε με την γραφειοκρατία, ας δούμε και τα μηνύματα της πραγματικότητας που μας ‘αποκαλύπτονται’…
Η έρευνα για την ιστορία της περιοχής ανασύρει συνεχώς από τη λήθη καινούρια στοιχεία!
Έτσι, στα 1000 και πλέον μέτρα της αρχαίας Ιεράς Οδού [κλικ εδώ] έρχονται να προστεθούν άλλα περίπου 300 μέτρα του αρχαίου δρόμου και τρεις θεμελιώσεις κτηρίων.
Μετά τη σχετική ανάρτηση μας στις 21/2/10 [κλικ εδώ] η έρευνα εμπλουτίζεται συνεχώς...

Διαβάστε επίσης :
Συμβολή στην έρευνα για την ανεύρεση του «Μνημείου της Πυθιονίκης» στην Ιερά Οδό, στο χώρο του Διομηδείου Κήπου, Μάρτιος 2010 [κλικ εδώ].

Όταν ο προσωπικός ζήλος συναντιέται με την συλλογική προσπάθεια δημιουργούνται ανιδιοτελείς προτάσεις ικανές να αναδιατυπώσουν τα αυτονόητα. Για τη Δυτική Αττική το πρόταγμα λοιπόν δεν είναι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση αλλά η προστασία του πολύτιμου φυσικού πλούτου και η ανάδειξη των σπουδαίων ιστορικών στοιχείων σε έναν διαρκή διάλογο με τον άνθρωπο!
Και όπως έγραφε ο Καμπούρογλου πριν έναν αιώνα και κάτι :


Η έρευνα και η συλλογική προσπάθεια συνεχίζονται….