9/6/09

ΤΑ ΕΛ.ΠΕ. ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΑΝΑΣΚΟΥΜΠΩΝΟΜΑΣΤΕ!



Τέσσερις δήμοι (Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας, Νέας Περάμου), μία νομαρχία (Δυτ. Αττικής), μία κρατική εταιρεία (Ε.Α.Σ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ), ένα σωματείο εργαζομένων (της ΕΑΣ), τριάντα ένας λόγοι ακύρωσης της επέκτασης των ΕΛ.ΠΕ., όλη αυτή η δύναμη δε μπόρεσε να νικήσει τέσσερα υπουργεία (ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, ΥΕΝΑΠ, Οικονομίας και Οικονομικών) και 1,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να επενδυθούν για τη γιγάντωση και εδαφική επέκταση του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ στην Ελευσίνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών», απέρριψε με πλειοψηφία 15-10 τις προσφυγές κατά της δήθεν ‘αναβάθμισης’ και ‘εκσυγχρονισμού’ των ΕΛ.ΠΕ. Παρά την ισχυρή μειοψηφία η απόφαση του ΣτΕ είναι δυσμενής για το περιβάλλον και την ασφάλεια της περιοχής.

Σύμφωνα με την «Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ» και τους τέσσερις δημόσιους φορείς που κατέθεσαν τις προσφυγές, η αύξηση των ρύπων από την επέκταση των ΕΛ.ΠΕ είναι καταιγιστική:

-Θα διπλασιαστούν οι εκπομπές πτητικών υδρογονανθράκων του διυλιστηρίου και θα αυξηθεί σοβαρά το παραγόμενο όζον, ο κύριος ρύπος που πλήττει το Θριάσιο αλλά και το Λεκανοπέδιο ολόκληρο.
-Τα αέρια απόβλητα θα 9πλασιαστούν.
-Η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθεί κατά 350%.
-Τα εκλυόμενα απαέρια θα αυξηθούν κατά 1,5 εκατομμύρια κ.μ. την ώρα.
-Έπεται η περαιτέρω υφαλμύρωση και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα.
-Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η θαλάσσια ρύπανση, αυτή που θα προκληθεί από ‘την εκβάθυνση των δύο διαύλων του κόλπου της Ελευσίνας για να εισέρχονται μεγαλύτερα πετρελαιοφόρα’.

Αναμένεται βέβαια η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και το σκεπτικό της. Ωστόσο, δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί έκπληξη το ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει αντίδραση και επίσημη τοποθέτηση των φορέων που κατέθεσαν την προσφυγή. Γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η επίσημη τοποθέτηση και η αντίδραση της «Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ» που ως τώρα έχει σηκώσει σχεδόν μόνη στους ώμους της τον τιτάνιο αυτό αγώνα σε όλα τα επίπεδα.

Προφανώς, όμως, θα υπάρξουν αντιδράσεις και από τα κινήματα πολιτών όλης της Αττικής. Στη γενική συνέλευση του Παναττικού Δικτύου, που έγινε στην Ελευσίνα στις 17 Μαΐου, έγινε συνείδηση ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΕΣ. Γιατί το γεγονός ότι το 50% της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας είναι συγκεντρωμένο στα δυτικά της Αττικής αφορά 5 εκατομμύρια ζωές.