24/6/09

Προτάσεις για την Πυροπροστασία, 2009



Η πυρασφάλεια στο κιόσκι, στο Άνω Δάσος, ξεκίνησε τη Δευτέρα 22/6 και θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι. Αν θέλετε να συμμετέχετε στείλτε mail στο diakinxaid@gmail.com


Προς:

τον κύριο δήμαρχο Χαϊδαρίου
Υπ’ όψιν α) του υπεύθυνου Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, β) του προϊστάμενου Πυρασφάλειας

Προτάσεις για την Πυροπροστασία, 2009

Από την 1η Μαΐου βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο.
Παίρνοντας υπ΄ όψιν μας την εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στην πυρασφάλεια τα δύο προηγούμενα έτη (2007, 2008), αξιοποιώντας τη γνώση μας από την συχνή μας επαφή με το Ποικίλο και το Αιγάλεω Όρος, καθώς και αξιολογώντας τη συμμέτοχή των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων (Πυροσβεστική, Δασαρχείο, ΑΣΔΑ, Δήμοι) στη δασοπροστασία- πυροπροστασία- πυρόσβεση, υπογραμμίζουμε τα εξής:

1. Αναγνωρίζουμε ότι σε σύγκριση με το παρελθόν η κατάσταση στο βουνό, όσον αφορά τα σκουπίδια και τα μπάζα, εμφανίζεται προς το παρόν βελτιωμένη.

2. Οι υποδομές σε τεχνικό εξοπλισμό και οι περιπολίες των εμπλεκόμενων φορέων, συνεπικουρούμενες από την αστυνομία, είναι και αυτές αυξητικές και βελτιωμένες.

3. Οι κίνδυνοι, όμως, για πυρκαγιά έχουν αυξηθεί από έναν επιπρόσθετο λόγο, την αύξηση των διερχομένων οχημάτων για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου και των οικοδομικών εργασιών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Άλσους Δαφνίου.

4. Τα διαρθρωτικά και χρόνια προβλήματα που αφορούν την κατάσταση στους δασικούς δρόμους και τις μπάρες και έχουν υπογραμμιστεί επανειλημμένως εξακολουθούν και παραμένουν χωρίς να έχουν γίνει παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Για την προστασία του Αιγάλεω και του Ποικίλου Όρους, ιδιαίτερα όμως για την περιοχή του Χαϊδαρίου που έχουμε πληρέστερη εικόνα, προτείνουμε και απαιτούμε:

1. Να υπάρχει αυξημένη πυρασφάλεια στις περιοχές που εκτελούνται εργασίες για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής και ιδιαίτερα στο Άλσος Δαφνίου. Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του χώρου για τη διεξαγωγή αγώνων Mountain Bike στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, δεκάδες στρέμματα κάηκαν στους πρόποδες της Πάρνηθας από εργασίες ηλεκτροσυγκολλήσεων. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να υπάρξουν στην περιοχή του άλσους ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης αλλά και πυρόσβεσης (απλωμένες μάνικες με νερό ή πυροσβεστικό όχημα).

2. Να ελέγχεται ότι παραμένουν συνεχώς κλειδωμένες οι δύο μπάρες που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στην περιοχή της Αφαίας. Ιδιαίτερα για τη μπάρα στο ύψος της γέφυρας Σκαραμαγκά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής (Αιγάλεω 2/5/2004 αρ.πρωτ. 852/ εισήγηση του Δασαρχείου Αιγάλεω (1314/1– 4 -2004) για απαγόρευση της κυκλοφορίας, στάθμευσης κ.λπ. Υπογραμμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή σταθμεύουν αυτοκίνητα παρανόμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, λόγω της λειτουργίας μεγάλης «ψυχαγωγικής» μονάδας στην περιοχή.

3. Να διατηρηθούν καθ΄ όλο το εικοσιτετράωρο οι πυροφύλακες στα πυροφυλάκια και στους χώρους έντονων απειλών (π.χ.Λ.Αθηνών).

4. Η εθελοντική πυροφύλαξη είναι σημαντική για εμάς, δεδομένου μάλιστα ότι η στελέχωση από τη μεριά της δημοτικής αρχής και του ΑΣΔΑ είναι ελλιπής. Γι΄ αυτό και θα συμμετάσχουμε και φέτος α) με συχνές περιπολίες στο βουνό, β) με την υποβολή προτάσεων, γ) με τη στελέχωση του παρατηρητηρίου (κιόσκι) στο Άνω Δάσος τις νυκτερινές ώρες (μετά τις 9:00 μ.μ.).


Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου
ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου
Χαϊδάρι 23 Ιουνίου 2009

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. 23242