8/4/09

Η Διαρκής Κίνηση στην Καλοσκοπή. Συμπαράσταση στον Στέφανο Κόλλια

Αγναντεύοντας τη θέα από το καμμένο σπίτι του Στέφανου Κόλλια στην ιστορική Καλοσκοπή Φωκίδας, παρατηρεί κανείς την ιστορία να πετσοκόβεται σαν χολυγουντιανή υπερπαραγωγή. Οι κορυφές της Γκιώνας λαξεύονται από τα ιδία συμφέροντα που θέλουν την αντίστοιχη επέκταση των ΕΛΠΕ στο Θριάσιο, εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών (condo hotels) στις παρθένες παραλίες και η λίστα τελειωμό δεν έχει.

Ο Στέφανος Κόλλιας, δις περιβαλλοντικό θύμα των συμφερόντων αυτών. Εκατομμύρια συνάνθρωποι σε περιβαλλοντική ομηρία από τα ίδια συμφέροντα.

Κυριακή 5 Απριλίου. Καλοσκοπή Φωκίδας. Ώρα 11.45. Πάνω από 150 άτομα από δεκάδες κινήσεις (ανάμεσά τους και η Διαρκής Κίνηση) από διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου, φρόντισαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην αξιοπρέπεια, τη φύση και την ιστορία. Η κεντρική πλατεία του χωριού, χώρεσε την παρουσία τους αλλά όχι και την οργή τους. Από τις ομιλίες εκπροσώπων, πέραν της θερμής υποστήριξης για το δίκαιο των αγώνων των τοπικών κινήσεων για τα μεταλλεία, έγινε λόγος για έναν μεγάλο αντίπαλο, την ΚΥΑ για το Χωροταξικό της Βιομηχανίας, αλλά και για έναν πιθανά δυνατό μελλοντικό σύμμαχο, την Κοινοτική Οδηγία για την προστασία του Τοπίου (θα επανέλθουμε μελλοντικά). Τέλος διαβάστηκε ψήφισμα που είχε καθολική αποδοχή. Η πορεία προς τα αποκαϊδια του σπιτιού του Στέφανου ολοκλήρωσε την δυναμική παρουσία των παρευρισκομένων. Το θέαμα αποτρόπαιο, με τη θρασυδειλία των υπαιτίων να μυρίζει ακόμα στο χώρο. Όμως εμείς φοράμε μάσκες...και συνεχίζουμε.....