10/3/09

Αύξηση των αποθεμάτων νερού του Λεκανοπεδίου, αλλά...

Σήμερα Τρίτη 10/3/09, και σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΥΔΑΠ, τις οποίες μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει από το site της εταιρείας (http://www.eydap.gr/) παρατηρήθηκε αύξηση των αποθεμάτων νερού σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή μέρα για πρώτη φορά μετά από περίπου 3 χρόνια. Συγκεκριμένα στις 10/3/09 τα αποθέματα ανέρχονται σε 752.101.460 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ στις 10/3/08 ήταν 745.669.100 ε.κ.μ. ενώ η κατάσταση δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν οι πρώτες ζεστές ημέρες.
Η αύξηση των αποθεμάτων που παρατηρήθηκε φέτος την στιγμή που αυτά είχαν φτάσει σε οριακό σημείο για την Αττική, οφείλεται στις πλούσιες βροχοπτώσεις που είχαμε κυρίως από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά. Στο ξεκίνημα του υδρολογικού έτους (1/10/08) τα αποθέματα είχαν πέσει στα 481.643.409 ε.κ.μ., ενώ σε κάποια στιγμή στις αρχές Νοέμβρη είχαν πέσει κάπου στα 420 εκατομμύρια κυβικά μέτρα!



Η είδηση της αύξησης με μια πρώτη ματιά είναι καλή αλλά συγχρόνως στην χώρα που ζούμε είναι και κακή με την έννοια ότι οι αρμόδιοι επαναπαύονται και δεν φαίνεται να έχουν σκοπό να δράσουν σχετικά. Ενώ μέχρι πριν αρχίσουν οι πρώτες καλές βροχές τα αποθέματα είχαν φτάσει οριακά πριν την λειψυδρία με χρονικό ορίζοντα μπροστά μόνο λίγων μηνών, η πολιτεία κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου, δεν ασχολήθηκε καθόλου στο να λάβει μέτρα και απλά άφησε να εννοηθεί ότι αν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του 2008, τότε θα λάβουν ίσως κάποια! Με λίγα λόγια άφησε την κατάσταση στο έλεος του θεού που από ότι φαίνεται μας λυπήθηκε, και οι τύποι με τις βίλλες θα μπορούν να γεμίσουν και φέτος με άνεση τις πισίνες τους…
Και λέγοντας φέτος, μπορεί η φύση να μας βοήθησε λιγάκι αλλά αν δεν παρθούν και πάλι μέτρα, του χρόνου τέτοια εποχή θα βρισκόμαστε ξανά σε οριακή κατάσταση. Κανείς δεν εγγυάται (και με δεδομένη την κλιματική αλλαγή) ότι η επόμενη χρονιά θα είναι το ίδιο καλή και δεν θα είναι όπως το 2008 και το 2007. Για να καταλάβουμε την διαφορά στο έτος των μέγιστων αποθεμάτων, στην αντίστοιχη μέρα (10/3/2006) τα αποθέματα ήταν 1.407.652.835 κ.μ., δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από τώρα! Και όλα αυτά σε συνδυασμό με το παμπάλαιο και προβληματικό σύστημα της ΕΥΔΑΠ, τις άπειρες διαρροές, την αλόγιστη σπατάλη και βέβαια με την κακή ποιότητα του νερού σε πολλές περιοχές που έχει επιφέρει η μόλυνση και τα τοξικά (βλέπε Ασωπός).
Και φυσικά η απειλή της λειψυδρίας αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδας και κυρίως της αγροτικές περιοχές (θεσσαλικός κάμπος κλπ…)
ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΩΡΑ!