11/1/09

Περιβαλλοντική απειλή στo Σχιστό



Παρά λίγο νέο Βατοπέδιο θα είχαμε στο Σχιστό ως προς το σκέλος της παραχώρησης δημόσιας έκτασης σε ιδιώτες.Η διοίκηση του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ) Σχιστού προσπάθησε να επεκτείνει το χώρο του έξω από την οριοθετημένη και περιφραγμένη μέχρι τώρα περιοχή του.


Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, παρευρέθηκαν ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Δήμου Περάματος, του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά και της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.
Ως λόγο για την επέκταση του ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού, η διοίκησή του προέβαλε ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχει πυκνή δόμηση στον υπάρχοντα χώρο καθώς και ότι δεν υπάρχει ικανός χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα των εργαζομένων και των επισκεπτών στο ΒΙ.ΠΑ. Επίσης τόνισαν ότι η έκταση στην οποία ζητούν να επεκταθούν είχε αρχικά παραχωρηθεί στην ΕΤΒΑ από το δημόσιο με το άρθρο 56 του Ν. 998/79.

Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

1. Όταν έγινε η παραχώρηση της έκτασης στην ΕΤΒΑ, η τράπεζα αυτή ανήκε στο δημόσιο. Στη συνέχεια η ΕΤΒΑ πωλήθηκε στην τράπεζα Πειραιώς που με τη σειρά της ρυμοτόμησε, οικοπεδοποίησε και πούλησε την έκταση αυτή στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Επομένως δεν μπορεί να υφίσταται σήμερα αίτημα παραχώρησης του τμήματος της έκτασης που δεν χρησιμοποιήθηκε, δεδομένου ότι είναι ανεπίτρεπτη η παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε ιδιωτικά συμφέροντα όπως είναι η τράπεζα Πειραιώς και το ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού.

2. Η επέκταση του ΒΙ.ΠΑ. αν γίνει, θα καταργήσει το μοναδικό δημόσιο δρόμο με τον οποίο ικανοποιούνται κατά κύριο λόγο οι ανάγκες πυροπροστασίας του όρους Αιγάλεω, αλλά και η λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ και του ΔΙΚΕΠΑΖ, του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά, δύο επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και η πρόσβαση στο κρίσιμο έργο αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ στη θέση Λακκώματα Σχιστού.

3. Στην ζητούμενη επέκταση έχουν εκτελεστεί εργασίες αναδάσωσης με κοινή δράση της Νομαρχίας Πειραιά, του ΠΕΣΥΔΑΠ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πειραιά και σχολικές μονάδες.

4. Στην ίδια έκταση έχουν κατασκευαστεί μέρος των εγκαταστάσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ, ανάμεσα σ’ αυτές, ειδική αίθουσα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και επομένως θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης και λειτουργίας του από τυχόν επέκταση του ΒΙ.ΠΑ.

Επίσης οι εκπρόσωποι του Δήμου Περάματος, του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά και της Δ΄ ΚΟΣΕ κατέθεσαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τις αντιρρήσεις τους στην ενδεχόμενη επέκταση του ΒΙ.ΠΑ. η οποία θα έχει, αν γίνει, δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή για την οποία γίνεται προσπάθεια αναβάθμισής της.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά, μετά από εισήγηση του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, απέρριψε την αίτηση έγκρισης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσο αφορά στην επέκταση του ΒΙ.ΠΑ.

Η απόφαση αυτή του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη γιατί εξασφαλίζει την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του όρους Αιγάλεω καθώς και το δημόσιο και αναδασωτέο χαρακτήρα της περιοχής όπως και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΠΕΣΥΔΑΠ και των άλλων φορέων.

Πηγή: ΣΚΑΪ


Περισσότερες πληροφορίες και αναλύσεις για το θέμα στο blog του Κορυδαλλού