29/1/09

Ανοίγουν δρόμο για άλωση της Πάρνηθας



Με ένα νέο προεδρικό διάταγμα, που θεσμοθετήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, φαίνεται πως ξεκινά το «ξήλωμα» του καθεστώτος προστασίας του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. Τον Ιούλιο του 2007, μέσα στο βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη με τον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων πολύτιμου ελατοδάσους, ο κ. Σουφλιάς είχε υποχρεωθεί να προωθήσει ένα νομοθέτημα που είχε «ξεχάσει» στα συρτάρια του πάνω από έναν χρόνο και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη του τις αυστηρές παρατηρήσεις του ΣτΕ.

Διαβάστε περισσότερα κάνοντας κλικ στην αγκύλη

Η πιο μεγάλη παραβίαση πάντως γίνεται στην πράξη, αφού αποδεδειγμένα συνεχίζουν να «ξεφυτρώνουν» μεζονέτες στον προστατευόμενο δρυμό και μάλιστα σε ζώνες που με το ισχύον διάταγμα απαγορεύεται η κατασκευή κατοικιών. Επιτρέπονται πάντως τα ...αναψυκτήρια.

Τέσσερα ήταν τα ζητήματα που τον Ιούνιο του 2006 είχε χαρακτηρίσει «μη νόμιμα» το Ε' Τμήμα του ΣτΕ:

**Η προσθήκη κτιρίων συνολικής επιφάνειας 4.000 τετραγωνικών στη Μονή Κλειστών που βρίσκεται σε ζώνη απολύτου προστασίας του εθνικού δρυμού, αλλά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ είχε εξαιρέσει.

«Οι καινοτομίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ θυμίζουν τους ...καλόγερους του Μεσαίωνα, που βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στις περιόδους της νηστείας», λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντης
**Η εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας έκτασης 500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Αφιδνών για την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου. Να σημειωθεί ότι η μελέτη του 2003 του Οργανισμού Αθήνας, που μνημονεύεται στη γνωμοδότηση του ΣτΕ, θεωρεί πως η περιοχή αποτελεί όριο σύνδεσης της Πάρνηθας με τον ορεινό όγκο της Πεντέλης και κυρίως φυσικό διάδρομο των ανέμων και των ρευμάτων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η διαφύλαξή της αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την προστασία των κατοίκων του λεκανοπεδίου».

**Η δημιουργία κατασκηνώσεων στα μη δασικά τμήματα έκτασης 110 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Μονής Πετράκη, που προωθήθηκε με νεότερη εισήγηση του Οργανισμού Αθήνας (1/3/2006) η οποία τροποποιούσε τις ζώνες προστασίας της μελέτης του 2003 και μάλιστα «χωρίς να παραθέσει οποιαδήποτε αιτιολογία».

**Η συγκρότηση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου γιά τη διαχείριση του πρώην βασικού κτήματος Τατοΐου.

Και οι τέσσερις υποδείξεις -προς τιμήν του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ- είχαν γίνει σεβαστές στο διάταγμα του 2007. Ομως τον Αύγουστο του 2008 ο κ. Σουφλιάς επανήλθε, αυτή τη φορά στο θερινό τμήμα της Ολομέλειας του ΣτΕ, για να προσθέσει τις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις. Προς το παρόν, «παραπονεμένη» μένει μόνον η Μονή Κλειστών. Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες τακτοποιήθηκαν με το συμπληρωματικό διάταγμα της 19ης Δεκεμβρίου 2008.

**Οι κατασκηνώσεις θα κατασκευαστούν στα μη δασικά τμήματα, που αποτελούνται από δύο χώρους 15,5 και 16,5 στρεμμάτων. Οι νέες εγκαταστάσεις θα καλύψουν το 10% της επιφάνειας, που σημαίνει πάνω από 3.000 τετραγωνικά, ενώ το ύψος των κτιρίων μαζί με τη σκεπή θα φθάνει τα 5 μέτρα. Προβλέπεται διάσπαση του όγκου των κτιρίων, ώστε να μην υπαρβαίνουν τα 150 τετραγωνικά το καθένα.

**Ο φορέας διαχείρισης του κτήματος Τατοΐου προχωρά και έχει αρμοδιότητες τη συντήρηση των κτιρίων, την ευθύνη για τη λειτουργία αναψυκτήριου, εστιατόριου, ιππικών εγκαταστάσεων, κ.λπ. καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε συνεργασία με φορείς. Να σημειωθεί ότι στη γνωμοδότηση του ΣτΕ του Σεπτεμβρίου του 2008 για τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκφράζονται επιφυλάξεις και υποδείξεις (π.χ. αρμοδιότητες οργάνων διοίκησης), που δεν τις έλαβε υπόψη του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

**Η Τεχνόπολη μπορεί να ξεκινήσει αλλά σε πιο περιορισμένη έκταση, στα 216 στρέμματα. Με βάση προγενέστερη (Δεκέμβριος 2006) κοινή απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, που μνημονεύεται στο επίμαχο διάταγμα, επιτρέπεται να χτιστούν 110.000 τετραγωνικά! Είναι δείγμα της αντίληψης του κ. Σουφλιά για την «προστασία» μιας ευαίσθητης ζώνης της Πάρνηθας...

«Οι καινοτομίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ θυμίζουν τους ...καλόγερους του μεσαίωνα, που βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στις περιόδους της νηστείας», λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΝ Θανάσης Λεβέντης, που μαζί με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη έχουν καταθέσει ερωτήσεις γιά την Τεχνόπολη, ο οποίος συμπληρώνει: «Μετά τη συμφορά του 2007 είχαμε ακούσει μεγαλοστομίες από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, που μας έλεγαν ότι θα ανασαδωσούν τα πάντα, θα προστατευθεί ο εθνικός δρυμός. Αν πάτε στην περιοχή, θα δείτε να ξεφυτρώνουν βίλες μέσα στο δάσος. Μας λένε πως θα αξιοποιηθούν τα μη δασικά τμήματα, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Παλαιότερα ήταν και εκεί δάσος, που χάθηκε από πυρκαγιές. Θα έπρεπε να γίνουν αναδασώσεις και όχι να βαφτίζεται προστασία το τεχνολογικό πάρκο».

Να σημειωθεί ότι εναντίον της Τεχνόπολης έχει ταχθεί το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, και ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ νομάρχης Λ. Κουρής έχει προαναγγείλει προσφυγή κατά του νέου διατάγματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Για το αρχικό διάταγμα του 2007 έχει κατατεθεί προσφυγή που αφορά τις εγκαταστάσεις του καζίνου, που συζητήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Ο εισηγητής του Ε' Τμήματος του ΣτΕ έχει διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα από τις διατάξεις που επικυρώνουν τη συμφωνία του 2003 και επιτρέπουν την κατεδάφιση μέρους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Μον Παρνές και την ανέγερση νέων κτιρίων μεγαλύτερης επιφάνειας. Λόγω σοβαρότητας του θέματος, η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/01/2009