7/10/08

Έχει στο Λυκαβηττό αγριογούρουνα;! Όχι. Όμως, άγρια πουλιά στη Λίμνη Κουμουνδούρου, έχει! Ξέρετε που! δίπλα στο σκουπιδοτενεκέ της Αθήνας…

Λίμνη Κουμουνδούρου. Λίμνη των Αρχαίων Ρειτών. Λίμνη των Καθαρμών.
Ένας υδροβιότοπος που αντιστέκεται με πείσμα
στις αφόρητες «αναπτυξιακές» πιέσεις.

Η Λίμνη των Καθαρμών τροφοδοτείται με τα στραγγίσματα των ΧΥΤΑ, τις διαρροές καυσίμων του στρατοπέδου Ξηρογιάννη και με άφθονο πετρέλαιο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου που αναβλύζει μέσα από τις πηγές της .

Στον κηρυγμένο από το ΄74 αρχαιολογικό χώρο, μπορεί κανείς να θαυμάσει, όχι βέβαια τα αρχαία, αλλά τα σύγχρονα επιβλητικά μνημεία: την Περιφερειακή Αιγάλεω, τις δεξαμενές της ΕΛΙΝΟΙΛ, τα δυο - τρία τούνελ αγνώστου προορισμού, μια χωματερή με μπάζα και ίσως στο άμεσο μέλλον κάποια εγκατάσταση από το Λιμάνι Σκαραμαγκά, μερικούς ακόμα οδικούς κόμβους, τα τρένα της γραμμής Ικονίου ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΤΗΣ SHELL χωρητικότητας 250.000 κυβ. μέτρων!!!
Η πολιτεία και το ΥΠΕΧΩΔΕ με συνοδοιπόρο τα ΕΛΠΕ, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες, για την ανάδειξη και προστασία του υδροβιότοπου, εμπνεύστηκαν και κατάφεραν να μετονομάσουν τη Λίμνη των Καθαρμών σε Λίμνη των Πετρελαιειδών ( διότι παρέπεμπε σε λάθος συνειρμούς).


Το τμήμα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ σε πλήρη αρμονία με το Υπουργείο Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό αριθμό μεταναστευτικών πουλιών της λίμνης, αποφάσισε να τα μαρκάρει με διάφορες αποχρώσεις (μαζούτ, αργού πετρελαίου κ.ά) και να τα χρησιμοποιεί ως εξαγωγείς του αθάνατου Ελληνικού Πνεύματος. Η δε ιερότητα της Λίμνης, σημειολογικά, θα συνδέεται με τον Πυρσό των Διυλιστηρίων, την αέναη, διακαή Ολυμπιακή Φλόγα των Ιδεών και των Μεγίστων Πράξεων!
Ουστ! Όξω! Ρεεε!!!