Ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων παρατηρείται γύρω από όλες σχεδόν τις βιομηχανικές περιοχές. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- ΑΣΩΠΟΣ. «Χωνευτήρι» βιομηχανικών αποβλήτων επί δεκαετίες. Εκεί κατέληγαν λύματα από τις δεκάδες βιομηχανίες των Οινοφύτων. Τα τοξικά απόβλητα διοχετεύονταν είτε με «μπούκες» στον ποταμό είτε με γεωτρήσεις απευθείας στον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό είχε ως επίπτωση να ανιχνευθεί στο νερό που υδροδοτούσε την περιοχή καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε υψηλότατα ποσoστά.
- ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις χωματερές με βιομηχανικά απόβλητα εντοπίστηκαν πρόσφατα στο Θριάσιο Πεδίο: στη θέση Λάκο Γκολέμη, στο Στρίφι Ελευσίνας και στην περιοχή Φάκα στον Ασπρόπυργο. Στην πρώτη χωματερή, την πιο επικίνδυνη, οι τοξικές ουσίες έχουν περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ σε μικρή απόσταση καλλιεργούνται οπωροκηπευτικά! Στην εικοσαετία 1960-1980 ο κόλπος της Ελευσίνας «εμπλουτίστηκε» με ακατέργαστα τοξικά απόβλητα από τη Χαλυβουργική, καθώς και με λάδια από δύο Διυλιστήρια.
- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η βιομηχανία αναγέννησης χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και πετρελαϊκών καταλοίπων στον Αβάντα Αλεξανδρούπολης «Green Oil», αντί να επεξεργάζεται τα τοξικά λύματα, τα έθαβε στην αυλή του εργοστασίου! Εβδομήντα βαρέλια με απόβλητα κατασχέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, αλλά μάλλον ήταν μόνο η κορυφή του (τοξικού) παγόβουνου. Η εταιρεία παλαιότερα απέρριπτε τα απόβλητα μαζί με τα συμβατικά σκουπίδια. Λόγω αντιδράσεων άρχισε να τα θάβει γύρω από το εργοστάσιο, Σαββατοκύριακα και αργίες.
- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, «ΔΙΑΝΑ». Οταν το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων «Διάνα» έκλεισε, παρέμειναν στον χώρο του πολύ μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων, που μετατράπηκαν σε τοξικά απόβλητα. Το 2000 μετρήθηκαν 1.300 τόνοι φυτοφαρμάκων, από τους οποίους πολλοί περιείχαν επικίνδυνες οργανοχλωριωμένες ενώσεις. Η διαδικασία απομάκρυνσης ξεκίνησε μόλις το 2003 με αργούς ρυθμούς. Το 2004, πυρκαγιά έκαψε 300 περίπου τόνους τοξικών αποβλήτων, βγάζοντας δηλητηριώδη καπνό. Ο χώρος δεν έχει καθαρίσει ακόμα.
πηγή: Καθημερινή